Támadáskor a rotorjaitól is megválik a drónelfogó kamikazekopter

2022 / 04 / 25 / Palotai Nándor
Támadáskor a rotorjaitól is megválik a drónelfogó kamikazekopter
A rotorjaival lő ki hálót az illetéktelen kvadkopterek elfogására kifejlesztett drón.

Versenyzésre használt kvadkopterek alkatrészeiből rakta össze a tapasztalt litván drónépítő Alekszej Zajcevszkij azt a szerkezetet, ami talán az eddigi legeffektívebb drónelfogó eszköz, amit valaha bemutattak – számolt be róla a Gizmodo. A rakéta formájú drón a tömegéhez képest kifejezetten nagy tolóerővel rendelkezik, így nagy valószínűséggel könnyen utoléri a legtöbb ma gyártott kvadkoptert. A cél elfogásakor a drón egy kevlárból készült hálót lő ki, melynek célba juttatásáról és kifeszítéséről a drónról az elfogóhálóval együtt levált rotorok gondoskodnak. A művelet után a rotorjaitól megvált, fegyvertelen drón ejtőernyő segítségével ereszkedik le a földre, ahol a megtalálását követően rövid időn belül újra bevethetővé tehető.

A kamikazekopter felépítésének előnye, hogy más, hasonló drónelfogó eszközökhöz képest sokkal egyszerűbb szerkezet, és könnyebb üzemeltetni is. A legtöbb hasonló célra épült, hálót használó eszköz ugyanis bonyolult mechanikát alkalmaz a háló kilövésére, ami jelentős súlytöbbletet, azaz kevésbé gazdaságos működést eredményez. Sok esetben kilövőszerkezet hajtógázt is használ, aminek újratöltése szintén nehézkesebbé teszi az üzemeltetést. A fentebb tárgyalt drónelfogó drón azonban mindezt elegánsan kiküszöbölte a leváló rotorokat alkalmazó megoldással, mely egyúttal a hálónak is stabilabb és kiszámíthatóbb röppályát kölcsönöz.

Az eszközt egy kisméretű, dobozszerű indítóállásból lehet a levegőbe juttatni. Az ötletes rendszer egyetlen hátulütője, hogy jelenleg még muszáj, hogy egy tapasztaltabb drónpilóta kezelje azt, nemcsak a manőverezés, de az illetéktelen légieszköz azonosítása miatt is. Ehhez a drón valós idejű kameraképpel látja el az irányítóját. Az eszköz jelenleg még csak prototípus, egyáltalán nem lehetetlen, hogy később valamilyen módon autonómmá is teszik majd.

Az elmúlt egy évtizedben elterjedt drónok rohamosan növekvő száma egyre több lehetséges veszélyt is hordoz magában, a véletlen balesetek előfordulásától kezdve a szándékos kukkoláson át, akár a terrorizmusba hajló szabotázsakciók végrehajtásáig sokféleképpen árthat egy drón, ha rossz kezekbe kerül, így nem csoda, ha már több megoldás is született a kvadkopterek hatástalanítására. Azt, hogy mennyire komoly témáról van szó, jól érzékelteti, hogy az Egyesült Államok Hadserege és Légiereje is fejlesztett már kisméretű drónokat hatástalanító fegyvert, ráadásul az nem is hálót, hanem mikrohullámokat használ. Valószínűleg Zajcevszkij drónelfogó drónja valamivel gazdaságosabban üzemeltethető.

(Fotó: Aleksey Zaitsevsky)

A karmokkal felszerelt drón úgy ragadja meg a prédát, mint egy sólyom A Stanford kutatói által kifejlesztett lábakkal a drónok akár egy faágra is képesek leszállni, és aztán úgy egyensúlyozni rajta, mint a madarak.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
A Max Space stadion méretű, de olcsón és könnyen telepíthető űrállomásokat ígér. A 2026-ban fellőtt első modult követően pedig ilyenekben élhetnek az emberek majd a Holdon, és aztán a Marson is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.