Tárcsázós mobiltelefont készítettek

2020 / 02 / 16 / Bobák Zsófia
Tárcsázós mobiltelefont készítettek
A tárcsa feltámadt halottaiból és újra köztünk jár. Kellemes kattogása (miközben a teáskanna fütyül a konyhában és a rádió recsegve mondja a híreket) ezentúl nem kell, hogy a nosztalgia ködébe vesszen.

Justine Haupt sosem szerette a modern technológia bizonyos vívmányait. Az okostelefonok sima, kijelzőkkel ellátott világa nem vonzotta, még a régi fajta, LG márkájú kihajthatós mobilját is túl modernnek érezte. Retró stílusú gombokkal, tárcsákkal, manuálisan működtetett eszközöket szeretett volna használni, anélkül, hogy le kellett volna mondania a huszonegyedik század vívmányairól. Idáig a történet akár hétköznapinak is mondható, sokan vannak, akik magukra ismerhetnek ebben a leírásban, csakhogy Haupt esetében némi ellentmondás feszül az igényei és a munkája között.

Ő ugyanis az egyesült államokbeli Brookhaven National Laboratory kozmológiai részlegének fejlesztőmérnöke, mindennapi feladata, hogy a lehető legmodernebb technikai újításokon dolgozzon az űrkutatás számára.

Szabadidejében azonban kihasználta a dizájn területén szerzett tapasztalatait és saját elképzeléseinek megvalósítására fordította. “Nem az a lényeg, hogy anakronisztikus legyen. “ - írta a weboldalán Haupt - “A célja annak a bemutatása, hogy lehetséges egy teljesen használható telefon létrehozása, amely olyan távol esik az érintőképernyőtől, amennyire csak el tudom képzelni, és amely bizonyos tekintetben még jobban is funkcionál.”

Hogyan építsünk saját telefont?

Haupt persze előnnyel indult, mérnöki képzettséget révén, de még neki is sok időbe telt létrehozni a valóban működő prototípust. Három évvel ezelőtt kezdett el gondolkodni az ötleten, az első lépés a pontos dizájn körvonalazása volt. “Régóta az volt a véleményem, hogy a forgótárcsák nagyon menők, de nincs funkciójuk a modern társadalomban, és szerettem volna készíteni magamnak valamilyen eszközt, amely ezt használja az adatbevitelhez.” Először a tárcsát kellett beszerezni, a választás a Western Electric Trimline telefonalkatrészére esett, meglehetősen kompakt kinézete miatt. Ehhez csatlakoztatta a modern mobilokhoz tartozó chipsetet (lapkakészletet), Arduino mikrovezérlőt, és Adafruit Fona 3G adóvevőt, majd az egészet egy saját tervezésű, 3D nyomtatással készült házba zsúfolta. Az első prototípus nem bizonyult hosszú életűnek, ha ki kellett cserélni egy alkatrészt, valami más biztosan eltört a művelet közben.

A második verzió külsőleg már kielégítőbb volt, de a felhasznált 2G-s belső miatt kevéssé lett életképes. “Nagy hiba volt ezt használni, nem vettem észre, hogy a 2G hálózatok nem működnek. De már nagyon közel jártam ahhoz, hogy meglegyen a telefon, amit valóban akartam.” A harmadik változat lett a befutó, a telefon, amely azoknak szól, akik nem akarják, hogy a mobiljuk határozza meg az életüket, de lemondani sem akarnak róla.

Valami régi, valami új

Az állítható antenna lehetővé teszi, hogy a vétel mindig tiszta legyen, egyszerű LED lámpák mutatják az akkumulátor töltöttségi szintjét, amely akár huszonnégy óráig is bírja lemerülés nélkül. Menüvel ugyan nem rendelkezik, de a gyorshívó funkció nem maradt ki belőle, így a tárcsázásba sem fárad bele az ember keze. A legszórakoztatóbb része pedig a kijelző. Merthogy Haupt minden ellenérzését félretéve mégis épített bele egyet, noha a valódi tárcsás telefonok nem rendelkeztek ilyesféle modern elemekkel, így régen az is az ismeretlenség homályába veszett, hogy kitől kapott hívást az ember, amíg az otthonától távol tartózkodott. De a korral haladni kell.

“Egy valóban működő, funkcionáló telefont akartam, és ezt nem nagyon lehet kivitelezni kijelző nélkül.

Főleg a robothívások miatt. Szeretné tudni az ember, kivel beszél, mielőtt fogadja a hívást.” A kijelző azonban nem a szokásos LED technikára épít, hanem e-papír formátumot alkalmaz. Az e-papír, a hagyományos papírhoz hasonlóan belső megvilágítás nélkül, a visszatükröződő fény segítségével jeleníti meg az üzeneteket, csak digitális formában. “A kijelző egy késői fejlesztés volt kreatív folyamat során, de most már ez a kedvenc részem[...] A felső rész mutatja az üzeneteket, mint például az elmulasztott hívásokat, az alsó pedig a híváslistát.”

Nem az övé volt az első retró mobil

2016-ban már történtek hasonló próbálkozások

Közösségi nosztalgia

Haupt nem tartja meg a találmányát magának, a pontos leírást, terveket, tanácsokat, a folyamat minden lépését megosztotta a honlapján, nyílt forráskódú formában. Így ha valaki hozzá hasonlóan vágyik vissza egy kevésbé digitális, az állandó messengerezést, SMS-ezést, kijelzőbámulást nélkülöző világba, csak fognia kell néhány alkatrészt, és követnie a  leírásokat.

(Fotó: Flickr/socialisbetter (a kezdőkép csak illusztráció), Justine Haupt, Flickr/matti_mattila, Pikrepo)

 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.