Taxik tucatjait térítették el hekkerek Moszkvában

2022 / 09 / 04 / Pőcze Balázs
Taxik tucatjait térítették el hekkerek Moszkvában
Szeptember elsején taxik tömegét irányította ugyanarra a helyre a sofőrök által használt alkalmazás, ezzel látványos dugót okozva a városban. Az Anonymous vállalta a felelősséget a kibertámadásért.

A The Verge-ön olvasható hír szerint az amúgy is forgalmas Kutuzov sugárút felé tartó forgalmat gyakorlatilag megbénította az eset. Az érintett taxik a Yandexhez tartoznak, amelyet "Oroszország Google-jeként" szokás emlegetni, hiszen a vállalatnak nem csak népszerű keresője, hanem térképe, zenei platformja, email szolgáltatása, de még önvezető technológián dolgozó üzletága is van. Korábban hírekkel is foglalkoztak, ám az ukrajnai háború a cégnek egyre több fejfájást okozott, egy ponton még a határok megjelenítését is kikapcsolták a térkép-alkalmazásukon belül. Ez a feszültség lehet az oka annak, hogy nemrég VK nevű konkurensüknek, a VKontakte ("az orosz Facebook") tulajdonosának eladták a hírgyűjtő oldalukat, a Yandex.ru-t.

"Szeptember elsején a Yandex.Taxit támadás érte, mellyel megpróbálták megzavarni a szolgáltatást. Többtucat sofőr kapott egyszerre rendelést a Fili körzetben"

- nyilatkozták a cég képviselői a helyi hírügynökségnek. Hozzátették, hogy a támadás körülbelül negyven percig tartott, és az ilyen eseményeket "felismerő és megakadályozó rendszerüket már meg is erősítették, hogy megelőzzék a hasonló eseményeket a jövőben". Egy Twitter-bejegyzés szerint a hírhedt Anonymous hekker-kollektíva vállalta a felelősséget a támadásért, ahogyan egy korábbi, orosz tévécsatornákat célzó akcióért is. A szervezet februárban "kiberháborút" hirdetett Oroszország ellen.

Amint arról a Rakétán többször is beszámoltunk, a háború első napjaitól kezdve zajlanak az interneten keresztül is támadások és ellentámadások; még az is kiderült, hogy a fizikai és a digitális műveleteket koordinálják az oroszok. Mindez ráadásul nem csak Ukrajnát érinti: nemrég Montenegró szenvedett el egy zsarolóvírusos támadást, amelyért a helyi Nemzetbiztonsági Ügynökség Oroszországot tette felelőssé. Az akció érintette a közműveket, például az elektromos és vízhálózatot, valamint a közlekedést is.

(Fotó: Getty Images/Anadolu Agency)

Oroszország egyszerre, koordinálva veti be a hekkereit és a hadseregét Ukrajnában A Microsoft Digitális Biztonsági Egysége szerint hibrid háború zajlik az országban.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.