Taxik tucatjait térítették el hekkerek Moszkvában

2022 / 09 / 04 / Pőcze Balázs
Taxik tucatjait térítették el hekkerek Moszkvában
Szeptember elsején taxik tömegét irányította ugyanarra a helyre a sofőrök által használt alkalmazás, ezzel látványos dugót okozva a városban. Az Anonymous vállalta a felelősséget a kibertámadásért.

A The Verge-ön olvasható hír szerint az amúgy is forgalmas Kutuzov sugárút felé tartó forgalmat gyakorlatilag megbénította az eset. Az érintett taxik a Yandexhez tartoznak, amelyet "Oroszország Google-jeként" szokás emlegetni, hiszen a vállalatnak nem csak népszerű keresője, hanem térképe, zenei platformja, email szolgáltatása, de még önvezető technológián dolgozó üzletága is van. Korábban hírekkel is foglalkoztak, ám az ukrajnai háború a cégnek egyre több fejfájást okozott, egy ponton még a határok megjelenítését is kikapcsolták a térkép-alkalmazásukon belül. Ez a feszültség lehet az oka annak, hogy nemrég VK nevű konkurensüknek, a VKontakte ("az orosz Facebook") tulajdonosának eladták a hírgyűjtő oldalukat, a Yandex.ru-t.

"Szeptember elsején a Yandex.Taxit támadás érte, mellyel megpróbálták megzavarni a szolgáltatást. Többtucat sofőr kapott egyszerre rendelést a Fili körzetben"

- nyilatkozták a cég képviselői a helyi hírügynökségnek. Hozzátették, hogy a támadás körülbelül negyven percig tartott, és az ilyen eseményeket "felismerő és megakadályozó rendszerüket már meg is erősítették, hogy megelőzzék a hasonló eseményeket a jövőben". Egy Twitter-bejegyzés szerint a hírhedt Anonymous hekker-kollektíva vállalta a felelősséget a támadásért, ahogyan egy korábbi, orosz tévécsatornákat célzó akcióért is. A szervezet februárban "kiberháborút" hirdetett Oroszország ellen.

Amint arról a Rakétán többször is beszámoltunk, a háború első napjaitól kezdve zajlanak az interneten keresztül is támadások és ellentámadások; még az is kiderült, hogy a fizikai és a digitális műveleteket koordinálják az oroszok. Mindez ráadásul nem csak Ukrajnát érinti: nemrég Montenegró szenvedett el egy zsarolóvírusos támadást, amelyért a helyi Nemzetbiztonsági Ügynökség Oroszországot tette felelőssé. Az akció érintette a közműveket, például az elektromos és vízhálózatot, valamint a közlekedést is.

(Fotó: Getty Images/Anadolu Agency)

Oroszország egyszerre, koordinálva veti be a hekkereit és a hadseregét Ukrajnában A Microsoft Digitális Biztonsági Egysége szerint hibrid háború zajlik az országban.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.