Hekkerek támadták meg az ukrán hadsereget, minisztériumokat, bankokat

2022 / 02 / 16 / Pőcze Balázs
Hekkerek támadták meg az ukrán hadsereget, minisztériumokat, bankokat
Kedden délután összehangolt, elosztott túlterheléses (DDoS) támadás indult ukrán célpontok ellen. Két bank ATM-jei és bankkártyái sem működtek az akció ideje alatt. Egyes szakértők szerint nem egy esetleges invázió részeként kell tekinteni az eseményekre.

"Elképzelhető, hogy az agresszor a kicsinyes bajkeverést választotta, mert úgy tűnik, hogy az agresszív tervei nem működnek" - idézi a The New York Times az ukrán Stratégiai Kommunikációs és Információbiztonsági Központ Facebook-posztját, ami valószínűleg Vlagyimir Putyin orosz elnökre utal. Kedden délután háromkor ugyanis a hadsereg és a védelmi minisztérium weboldalai elérhetetlenné váltak, két bank ügyfelei pedig nem fértek hozzá a netbankjukhoz, nem tudták működésre bírni a banki mobilalkalmazásaikat, sőt, a bankjegykiadó automaták és a kártyák használata is akadozott. Az elosztott szolgáltatásmegtagadással járó támadás lényege, hogy hekkerek úgy próbálnak elérhetetlenné tenni egy rendszert vagy weboldalt, hogy számítógépek és más eszközök tömegéről indítanak oda forgalmat. Mintha egy áruházban egyetlen pénztárosra szabadítanánk rá hirtelen milliónyi vásárlót. A nap végére a rendszerek helyreálltak, és azok a félelmek is alaptalannak bizonyultak, hogy a bankszámlákról pénz tűnt volna el.

Az elektromos hálózat a következő?

Pavlo Kukhta, az energetikai minisztérium tanácsadója szerint a hekkerek egy nagyobb akcióra készülhetnek, ami az ország "sebezhető" elektromos hálózata ellen irányulhat. "A cél egyszerű: pánikot kelteni, megmutatni, hogy mire képesek, tesztelni a rendszereket, hogy megállapítsák, hogy hol vannak a gyenge pontjaik" - fogalmazott Kukhta. Mint emlékezetes, 2015 karácsonyán egyszer már történt áramkimaradásokat okozó kibertámadás Ukrajnában, az első ilyen a történelemben, ami akkor negyedmillió embernél kapcsolta le a villanyt.

Ugyanakkor a The Verge által idézett szakértők eggyel óvatosabban fogalmaznak: a Cisco nevű technológiai vállalat kiberbiztonsággal foglalkozó vezetője szerint "nem kritikusak" a támadás hatásai, és inkább nyomásgyakorlás lehet a céljuk, ahogyan Matt Tait szakértő is azt írta Twitteren, hogy "mindenki nyugodjon meg, ez nem egy invázió része".

(Borítókép: Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Ha a légierőn múlik, nem kérdés, hogyan végződne egy orosz-ukrán konfliktus A két ország légierejét összehasonlítva a számok és a technika is egyértelműen az oroszok mellett szól, akik egy Ukrajna elleni támadás esetén akár napokon belül teljes kontrollt szerezhetnének az ország légtere felett, azonban az öregedő ukrán légvédelem még ilyen jelentős túlerőnek is komoly fejfájást okozhatna.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.