Teljes, szabályozható láthatatlanság is elérhető egy új eljárással

2022 / 06 / 01 / Felkai Ádám
Teljes, szabályozható láthatatlanság is elérhető egy új eljárással
A Rostocki Egyetem tudóscsoportjának sikerült egy olyan teljesen új módszert kidolgoznia, amely segítségével lehetővé válik torzítás nélkül fényjelek áteresztése.

A kutatók, amint arról a sajtóközlemény is hírt ad, az eredményeiket a Science Advances-ben tették közzé.

Ismert tény, hogy az inhomogén közegben terjedő fény szóródik – vagyis a kompakt és irányított fénysugárból diffúz ragyogás lesz: ez ismerős lehet a nyári felhők vagy a komor őszi köd esetén, amely mind épp így szórja szét a fénysugarakat. Ha tehát valamit átlátszóvá, vagy kifejezetten láthatatlanná szeretnénk tenni, akkor lényegében szabaddá kell tennünk a fénysugár útját – vagyis a szórással éppen ellentétes hatásokat kell felhasználnunk. Érdekes mód ezek „érzésre” sokszor ellentétesek azzal, amit az átlátszóság szempontjából kívánatosnak gondolnánk – ilyen hatás ugyanis például a fénysugár elnyelés miatti elhalványulása. Viszont ezen hatások összessége (non-Hermitian effects) a modern optika kulcsfontosságú elemeivé váltak, és egy egész kutatási terület igyekszik ezeket kihasználni. A cél ugyanis, hogy egy adott fénysugár specifikus részeit vagy gyengítsék vagy éppen hogy erősítsék, amivel elejét vehetik a sugár szétesésének – ami tehát ezen hatások kihasználásával lehetségessé válik.

A kutatás pedig valóban őrületes eredmények felé tart – lényegében aktívan módosítanak úgy anyagot, hogy az a leghatékonyabban engedje magán keresztül a fénysugarat, ami azt jelenti, hogy a fényt, mint energiaáramot precízen kontroll alatt tartják, magyarán a fénysugár és az anyag mintha csak egy kirakós két darabja lenne – úgy egészítik ki egymást.

A Rostock kutatói a Bécsi Műszaki Egyetem kutatóival közösen ezt a lécet, tehát az anyag aktív módosítását a fénysugár útjának biztosítása szempontjából meg is ugrották. A kísérletekben nem csak megfigyelni sikerült a fényjelek és az újonnan fejlesztett anyag közötti mikroszkopikus méretű kölcsönhatásokat, de ezeket a hatásokat fel is használták kilométernyi hosszú, optikai rostok hálózatában.

Az áttetszőség már önmagában is elég komoly eredmény, de mi a helyzet a teljes láthatatlansággal? Lehetséges-e valóban eltüntetni egy tárgyat ezzel a módszerrel? Ez utóbbi cél érdekében nem elég a fénysugár szóródását csökkenteni, hanem a fénynek épp úgy, vagyis tökéletesen háborítatlanul kell a fényforrás mögött felbukkannia, ahogy előtte megjelent. Ez azért is komoly kihívás, mert némi fénytörés még az űr vákuumában is tapasztalható.

A mostani kutatási eredmények pedig azért szédületesek, mert kidolgoztak egy módszert, amely segítségével úgy építhető fel az anyag, hogy a fény úgy hatol rajta keresztül, mintha sem a szóban forgó anyag, sem pedig az általa elfoglalt tér egyszerűen nem létezne.

Mindez a gyakorlati alkalmazásban beválhat érzékeny optikai rendszerek finomhangolására – például érzékelők vagy orvosi eszközök esetén. További lehetséges alkalmazások az optikai titkosítás és a biztonságos adatátvitel, valamint sokoldalú mesterséges anyagok szintézise, testreszabott tulajdonságokkal.

(Kép: Andrea Steinfurth / University of Rostock)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.