Tengerparton elszórt szemétből épít hulladéktárolót egy brit cég

2021 / 02 / 03 / Perei Dóra
Tengerparton elszórt szemétből épít hulladéktárolót egy brit cég
A 2 Minute Foundation munkatársai megtalálták a módját, hogy hogyan hasznosíthatnák a tengerparti szemetet mindennapi munkájuk során – írja a BBC. A szakemberek célja kétperces akciókkal begyűjteni a hulladékot, melyhez bárki által szabadon hozzáférhető tisztítóállomásokat helyeznek el szerte a parton.

Martin Dorey, a szervezet vezérigazgatója és alapítója szerint a begyűjtött hulladék jobb helyre is kerülhet a lerakóknál, az óceánról nem beszélve. Az alapítványnál ezért silány minőségű, nem újrahasznosítható szemetekkel kezdtek el dolgozni. A hulladékot összepréselik, majd az anyagból szemétgyűjtő-állomásként funkcionáló lapokat alakítanak ki. Ezekre aztán lapokat zsákokat, kesztyűket és fogókat is illeszthetnek. Dorey szerint ily módon hasznossá tehetik az egyébként teljesen értéktelen hulladékot. Dorey 2007-ben szervezett először parttisztító akciót, és azóta is azon dolgozik, hogy miként lehetne hasznot húzni abból a tetemes mennyiségű hulladékból, ami sosem kerülhet újrahasznosító üzembe.

1816 konténer hullott az óceánba, köztük sokban veszélyes anyagok voltak A japán lobogó alatt közlekedő ONE Apus konténerszállító teherhajóról veszélyes anyagok is az óceánba kerülhettek.

A 2 Minute Foundation szerint a koronavírus-járvány elvette az emberek kedvét a szemétgyűjtéstől, mert attól tartanak, hogy a hulladékokon megtapadhatnak a kórokozók. Az alapítványnál azonban úgy vélik, hogy a bolygó megtisztítását a pandémiának sem szabad felfüggesztenie, a projekthez ugyanakkor megfelelő felszerelés sem árt. A szervezetnek jelenleg kilencszáz hulladékból készített állomása van az Egyesült Királyság és Írország területén, a jövőben pedig növelni szeretnék ezt a számot.

Az óceáni hulladék az egészségünket is gallyra vágja

A különféle alapítványok és szervezetek rendszeresen felhívják figyelmünket a Föld vizeiben gyűlő szemét veszélyességére, beleértve az emberi egészségre gyakorolt hatását is. Mindenekelőtt érdemes tisztázni, mit is értünk óceáni szennyezettség alatt: legegyszerűbben mérgező fémek, műanyagok, mesterséges vegyszerek, kőolaj, városi és ipari szeméthalmok, növényvédő szerek, gyógyszermaradványok, mezőgazdasági melléktermékek, illetve szennyvíz komplex keverékeként jellemezhetnénk. Az óceáni hulladék több mint nyolcvan százaléka a partról származik, és folyókon, vízhozamokon, a légkörön keresztül, mikroszemcsék formájában, vagy közvetlenül kerül a mélybe. A szennyezettség mértéke a partok környékén a legsúlyosabb, illetve leginkább az alacsony- és a közepes-jövedelmű országokat érinti. Az óceánok szennyezettsége ugyanakkor messze túlmutat a nyílt óceánon, és érinti a legmélyebb óceáni árkokat és a távoli szigetek partjait is.

A tengerben landolt vegyi anyagok és műanyagok bekerülnek a táplálékláncba, ami előbb-utóbb hozzánk, emberekhez is elér. A problémával tehát nemcsak a tengerpartokon élő lakosság szembesül, hanem mindazok, akik alkalmanként szívesen fogyasztanak halat vagy tenger gyümölcseit. A vizet szennyező rovarirtó szerek, ólom és más nehézfémek a szervezetünkbe kerülve hormonális problémákat okoznak, kihatnak a nemzőképességre, idegrendszeri károsodást okozhatnak és károsíthatják a vesét. A környezetvédő aktivisták ezért nem győzik hangsúlyozni, hogy nem azt kellene kétszer meggondolni, hogy eszünk-e tengeri halat, sokkal inkább, hogy mikor mondunk le végre az egyszer használatos műanyagok kényelméről.

Mit tehetnek a politikusok, és mit tehetünk mi?

Bár a jelen tanulmány eredményei nem túl biztatóak, jó hír, hogy az óceáni szennyezettség kontrollálható és megelőzhető, legalábbis a jövőnk szempontjából. Az egyszer használatos műanyagra vonatkozó tiltások, és a hulladék hatékonyabb szelektálása - különösen a műanyagé -, egyaránt elősegítheti a védekezést földön, vízen és levegőben. Az USA például mostanra hetven százalékkal csökkentette légszennyező tevékenységét az 1970-ben életbe lépett "Tiszta Levegőért Törvény" (Clean Air Act, CAA) életbelépése óta. De természetesen az óceánok tisztítása céljából is világszerte rengeteg projekt zajlik: Amerikában például a massachusettsi Boston kikötőt, illetve a hong kongi Victoria kikötőt mostanra teljesen hulladékmentesítették. Vagy ott vannak a veszélyeztetett korallzátonyokra irányuló mentőakciók, hiszen azok szintén fontos szerepet töltenek be a bolygó ökoszisztémájában.

Persze nem csupán a kormányok és nagyvállalatok érhetnek el változást, a fogyasztói igények megváltozására és az emberek hangjára is szükség van.

Végleg le kellene számolnunk az egyszer használatos műanyagokkal, műanyag zacskó helyett vászontáskát használni, kulacsból - több csapvizet - inni, a szívószálat pedig elfelejteni. Ha a tengerparton vagy a vízben szemetet látunk, gyűjtsük össze és dobjuk ki, hiszen lehet, hogy ezzel életet mentünk. A Greenpeace azt tanácsolja, hogy a gyártó márkajelzésével ellátott hulladékra bukkanunk, fotózzuk le, és töltsük fel a netre az #IsThisYours (#EzATied) hashtag használatával. Plusz rengeteg, a bolygó vizeinek megmentését szolgáló petíciót aláírhatunk. És ne feledjük, hogy minden apró lépés számít, amit a fenntarthatóbb jövőért teszünk.

További cikkek a Rakétán:

Valóban véget vethetünk a túlhalászatnak és a műanyagszennyezésnek mindössze tíz év alatt? Mi a közös Kanada nyugati, a távoli trópusi japán szigetek és az apró délkelet-ázsiai partokban? Az elszórt műanyaghulladék. És akkor még nem említettük a(z) (illegális) halászatot, amely a Föld számos részén ugyancsak szennyezi a vizet. Bár a megoldás kézenfekvő, a világ vezető nagyhatalmai mostanáig nem igazán tettek számottevő lépéseket efelé.  

Az újrahasznosított műanyag nem menti meg a bolygót, de a cukoralapú szövet talán fordíthat a dolgon Ha pár éven belül sikerül piacra dobni egy valóban környezetbarát, száz százalékban lebomló szövetet, akkor akár otthonunkban is komposztálhatjuk megunt, feleslegessé vált ruháinkat, majd a végtermékkel táplálhatjuk növényeinket.

Egy Google Chrome kiterjesztés több mint 100 tonna tengeri műanyag szemetet számolt fel A műanyag hulladék mára az óceán szinte minden területére eljutott. Évente 8 és 12 millió tonna műanyag kerül az óceánjainkba, ami nem csak sokféle tengeri állat életét veszélyezteti, de hosszú távon a saját életünket is, amikor mikroműanyagokra bomlik, amelyek bejutnak ivóvízünkbe, ételeinkbe, sőt a belélegzett levegőnkbe is.

(Fotó: 2 Minute Foundation Blog)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.