Tényleg egy sas kap ki a tengerből egy cápát ezen a videón?

2020 / 07 / 10 / Felkai Ádám
Tényleg egy sas kap ki a tengerből egy cápát ezen a videón?
Jómagam is megosztottam Twitteren azt a videót, amelyen egy sasmadár játszi könnyedséggel kiragad a sós vízből egy cápát. A cápát fel lehet ismerni a jellegzetes hátuszonyáról.

A videó nem véletlen lett népszerű, hiszen embertelenül bizarr: a rettenetes vízi „szörny”, amelyről még Spielberg is az egyik legismertebb filmjét forgatta, tehetetlen madáreleséggé degradálódik a másodperc tört része alatt.

A jelenet olyan váratlan, hogy a nézőnél valószínűleg csak maga a cápa illetődött meg jobban.

Na de mi ebből az igazság? Manapság az álhírek és könnyen hamisítható videók korában, azért elkezd gyanakodni az ember, hogy mégsem a valóságot látja. Jó szokásukhoz híven a Snopesnál utánajártak, hogy mi az igazság, mókolt felvételhez van-e szerencsénk. Nos, maga a videó a valóságot mutatja, csak ez a valóság nem teljesen az, mint aminek hisszük.

A videót Ashley White készítette a 17. emeleti erkélyéről a dél-karolinai Myrtle Beach-en június 22-én. A videó ezután kezdett el a közösségi médiában keringeni, és amolyan digitális szájhagyományként mindenki máshogy írta le, hogy mit láthatunk a mozgóképen. A különböző változatok közül aztán a legszenzációsabb terjedt el: a cápát kifogó sasé.

A videón látható madár egy úgynevezett halászsas, amely valóban elég nagyra is megnőhet: a szárnyfesztávolsága 145-170 centiméter között mozoghat. Ugyanakkor a madár karmai közt nem egy cápa vergődik, hanem minden valószínűség szerint egy spanyol makréla. A felnőtt spanyol makréla 1,6 kilós is lehet, ezért tűnhet nagyobbnak a tipikus makréláknál.

Mindennek ellenére nem elképzelhetetlen, hogy a halászsás levadásszon egy cápát. Természetesen nem a Spielberg-filmben is felbukkanó nagy fehér cápát kell elképzelni, hanem csak egy kisebbet. Sőt ilyesmiről 2018-ban egy fotós felvételt is készített. A képek már csak azért is különlegesek, mert a cápa is kifogott egy halat. Magyarán a nagy hal megeszi a kis halat, a nagy halat (ez esetben egy tényleges cápát) pedig megeszi a halászsas.

Security Check Required

null

Körforgásban a természet!


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.