Tényleg létezhet egy eddig ismeretlen bolygó a Naprendszerben a legújabb bizonyítékok alapján

2024 / 04 / 19 / Felkai Ádám
Tényleg létezhet egy eddig ismeretlen bolygó a Naprendszerben a legújabb bizonyítékok alapján
A kutatók szerint az új eredmények az eddigi “legerősebb statisztikai bizonyítékot” jelentik a Kilences Bolygó létezésére.

Akadnak, akik úgy vélik, hogy a Naprendszerben létezik egy eddig ismeretlen planéta, az úgynevezett Kilences Bolygó. Erre a következtetésre már évekkel korábban, a Naprendszer perifériáján előforduló bizonyos szabálytalanságok léte miatt jutottak egyes csillagászok – egy ismeretlen bolygó ugyanis megmagyarázná, hogy a Naptól igen távol eső pályán, ami a központi csillagunktól több mint 250-szer távolabb helyezkedik el, mint a Föld, az objektumok miért mozognak úgy, ahogyan.

Az elmélet egyik legismertebb hirdetője, Konstantin Bogytin csillagász legutóbbi bejelentése szerint pedig a legújabb kutatások “az eddigi legerősebb statisztikai bizonyítékot szolgáltatják” az elméleti Kilences Bolygó tényleges létezésére – számol be róla a The Independent.

Bogytin csapata a Neptunuszon túli objektumokra (TNO-kra) összpontosított, amelyek kevésbé meglepő módon a Neptunuszon túl helyezkednek el, és gyakran zavarja meg őket a Neptunusz gravitációja. Ez a zavaró hatás jellemzően kiszámíthatatlanná teszi ezen testek mozgását, ami miatt korábban a kutatók gyakran kihagyták ezeket a TNO-kat az elemzéseikből.

Azonban Bogytinék szándékosan ezeket az instabil objektumokat vizsgálták meg, hogy megfejtsék a pályáikat. A csapat számos szimulációt végzett annak érdekében, hogy kiderítsék, a különböző tényezők – mint például a Neptunusz gravitációs vonzása, a Tejútrendszer “galaktikus árapálya” és a közelben elhaladó csillagok – hogyan befolyásolhatják ezeket az útvonalakat. Az eredmények alapján a ténylegesen is megfigyelt pályamintázatoknak azok a modellek feleltek meg a leginkább, amelyek számoltak egy ismeretlen planéta, tehát a Kilences Bolygó létezésével. A kutatók természetesen más elméleteket is megvizsgáltak – mint például a már nem létező bolygók befolyása –, ám így is az a feltevés, hogy egy máig létező és ismeretlen bolygó formálja ezeket a pályákat, bizonyult a legvalószínűbb magyarázatnak.

A Kilences Bolygó létezését hamarosan akár a Vera C. Rubin Obszervatórium is megerősítheti – a jelenleg Chilében építés alatt álló létesítmény az elkészültekor kiterjedt adatokat fog szolgáltatni a Naprendszerünk legtávolabbi részeinek megfigyelésével, vagyis akár meg is erősítheti ezen rejtélyes bolygó tényleges jelenlétét.

A csapat teljes elemzése és megállapításai a “Generation of Low-Inclination, Neptune-Crossing TNOs by Planet Nine” című tanulmányban találhatók, amely már elérhető az arXiv előzetes publikációs szerveren.

(A cikkhez használt kép illusztráció, forrása: Pixabay/Pentapfel)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Magyar Űrhajós Program érdekességei a HUNOR indulásától Houstonig
A Magyar Űrhajós Program érdekességei a HUNOR indulásától Houstonig
Hamarosan kiválasztják a magyar űrhajóst - mi történt eddig a kiválasztás és felkészítés folyamán?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.