Tesztelték Sindyt, a magyar kísérleti robotrepülőt

2021 / 12 / 23 / Felkai Ádám
Tesztelték Sindyt, a magyar kísérleti robotrepülőt
A SZTAKI kísérleti repülőgépén robotpilóta-funkciókat teszteltek.

Az eseményről az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat közleménye számolt be – e szerint: „A Sindy repülőgép egy, a SZTAKI-ban fejlesztett kétmotoros, osztott kormányfelületű repülőgép. Fejlesztésének kettős célja volt: egyrészt egy olyan kamerarendszer hordozása, amellyel vizuális információkon alapuló navigációs és akadályelkerülő algoritmusok fejleszthetők, másrészt egy meghibásodás esetén is biztonságos platform kialakítása a két motorral és az osztott kormányfelületekkel.”

A mostani repülés során azt vizsgálták meg, hogy a gép képes-e a szárnyat és törzset aktív szabályozás révén vízszintes helyzetben tartani, majd az adott szögű „bedöntés” és „bólintás” képességét vizsgálták, végül az ezekre épülő magasság- és sebességtartás tesztelése történt meg. Ez utóbbi két esetben elfogadható teszteredmények születtek, de a sebességtartáson még terveznek javítani a jövőben. Legközelebb az útvonalpontok, illetve megadott pályagörbék követésével történő navigációs repülés kerül majd tesztelésre, de a későbbi célok között szerepel az érzékelőkben mesterséges meghibásodás generálása, valamint ezek detektálása is.

A gép a fejlesztést követően egyébként még 2014 és 2017 között a SZTAKI „látni és elkerülni” rendszerével kapcsolatos kutatások egyik legfontosabb elemévé vált. Ennek az aprócska repülőnek köszönhető, hogy „2016-ban a SZTAKI kutatói a világon az elsők között mutattak be működő monokamera-alapú „látni és elkerülni” rendszert, amely képes volt a szemből érkező kisméretű – tehát nehezen észlelhető – Ultrastick repülőgép elkerülésére csupán fedélzeti érzékelés és számítások alapján”. Hamarosan ezeket az eredményeket a földi akadályokra is kiterjesztették.

A teszteket követően a Sindy már továbbfejlesztett kamerarendszerrel repülhet, és az így gyűjtött adatokat felhasználják majd az Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium „Szenzor és aktuátor hibadetektálás” alprojektjében.

(Fotó: Kamerarendszer a SZTAKI Sindy repülőgépén, forrás: ELKH)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Remélhetőleg sosem fogják élesben bevetni.
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
A kereskedelmi járatok a Közel-Kelet felett “elképzelhetetlen” fenyegetéssel szembesülnek újabban: a GPS-rendszert ért, eddig példátlan “spoofing” támadások miatt szeptember óta több tucat esetben hibásodtak meg a navigációs rendszerek. A helyzetet rontja, hogy egyelőre nem lehet pontosan tudni, ki áll a támadások mögött, és ezek elhárítására sincs jelenleg ötlet.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.