Tesztelték Sindyt, a magyar kísérleti robotrepülőt

2021 / 12 / 23 / Felkai Ádám
Tesztelték Sindyt, a magyar kísérleti robotrepülőt
A SZTAKI kísérleti repülőgépén robotpilóta-funkciókat teszteltek.

Az eseményről az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat közleménye számolt be – e szerint: „A Sindy repülőgép egy, a SZTAKI-ban fejlesztett kétmotoros, osztott kormányfelületű repülőgép. Fejlesztésének kettős célja volt: egyrészt egy olyan kamerarendszer hordozása, amellyel vizuális információkon alapuló navigációs és akadályelkerülő algoritmusok fejleszthetők, másrészt egy meghibásodás esetén is biztonságos platform kialakítása a két motorral és az osztott kormányfelületekkel.”

A mostani repülés során azt vizsgálták meg, hogy a gép képes-e a szárnyat és törzset aktív szabályozás révén vízszintes helyzetben tartani, majd az adott szögű „bedöntés” és „bólintás” képességét vizsgálták, végül az ezekre épülő magasság- és sebességtartás tesztelése történt meg. Ez utóbbi két esetben elfogadható teszteredmények születtek, de a sebességtartáson még terveznek javítani a jövőben. Legközelebb az útvonalpontok, illetve megadott pályagörbék követésével történő navigációs repülés kerül majd tesztelésre, de a későbbi célok között szerepel az érzékelőkben mesterséges meghibásodás generálása, valamint ezek detektálása is.

A gép a fejlesztést követően egyébként még 2014 és 2017 között a SZTAKI „látni és elkerülni” rendszerével kapcsolatos kutatások egyik legfontosabb elemévé vált. Ennek az aprócska repülőnek köszönhető, hogy „2016-ban a SZTAKI kutatói a világon az elsők között mutattak be működő monokamera-alapú „látni és elkerülni” rendszert, amely képes volt a szemből érkező kisméretű – tehát nehezen észlelhető – Ultrastick repülőgép elkerülésére csupán fedélzeti érzékelés és számítások alapján”. Hamarosan ezeket az eredményeket a földi akadályokra is kiterjesztették.

A teszteket követően a Sindy már továbbfejlesztett kamerarendszerrel repülhet, és az így gyűjtött adatokat felhasználják majd az Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium „Szenzor és aktuátor hibadetektálás” alprojektjében.

(Fotó: Kamerarendszer a SZTAKI Sindy repülőgépén, forrás: ELKH)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.