Tesztútra indult az első mesterséges intelligencia vezérelte drónszállító drónhajó

2022 / 06 / 01 / Bobák Zsófia
Tesztútra indult az első mesterséges intelligencia vezérelte drónszállító drónhajó
A Csu Haj Jün az első a maga nemében: távoli irányítással és automata üzemmódban is szállíthatja a drónokat a vízen, majd önállóan be is gyűjti őket. Nem katonai célokra, hanem kutatásokra és adatgyűjtésre használják majd kínai források szerint.

A Csu Haj Jün autonóm hajót, amelyet különböző típusú drónok szállítására, valamint fel-, és leszállási platformjának használnak majd, 2021 júliusában kezdték építeni a kínai Huangpu Vencsung hajógyárban és május 18-án avatták fel. A 88,5 méter hosszú, 14 méter széles hajó maximális sebessége 33 km/h és egyszerre akár ötven drón szállítására is alkalmas: ezek a vezető nélküli, önállóan működő eszközök lehetnek kisebb önvezető hajók, repülő drónok, vagy víz alatt közlekedő járművek is a Science and Technology Daily-nek nyilatkozó Csen Takonak, a hajó műszaki rendszerét fejlesztő laboratórium vezetőjének elmondása szerint.

Az anyahajóról indított járművek a tervek szerint az oceanográfiai kutatásokban és adatgyűjtésben segítenek majd, javítási és karbantartási munkákat végezhetnek a tengeri szélerőműtelepeken vagy a katasztrófavédelmi, elhárítási és helyreállítási feladatokat is rájuk lehet bízni. A drónokat tehát elsősorban nem katonai célú megfigyelésekre használják, de a South China Morning Post beszámolója szerint a begyűjtött adatok a Dél-kínai-tenger nagyobb fokú ellenőrzését is elősegíthetik. A lapnak nyilatkozó Csou Csenming katonai szakértő szerint azonban a Csu Haj Jün jövőbeli hadászati célú felhasználása nem valószínű, mivel a jármű főként a partközeli, nyugodtabb vizeken közlekedik majd, azokon a területeken, ahol nem jellemzőek a konfliktusok.

A hajót a tesztelés után, előreláthatólag az év végén állítják szolgálatba: ekkortól a fedélzetéről indított járművek egy nagy kiterjedésű régióban, akár 100 kilométer átmérőjű területen, négy kilométerre a víz fölött és négy kilométerre a víz alatt is végezhetnek adatgyűjtést egy önállóan működő, intelligens, 3D-s megfigyelési rendszert alkotva.

(Fotó: Déli Tengeri Tudományos és Műszaki Kuangtung Laboratórium)

Akár egy több száz drónból álló rajt is irányíthat egyetlen katona a Raytheon új fejlesztésének köszönhetően Nemrég egy éles teszt során egy 130 drónból álló flottát volt képes irányítani egyetlen katona. A gyakorlat során beltéri és kültéri helyszínekkel is egyaránt meg kellett küzdenie a drónrajnak.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
A Max Space stadion méretű, de olcsón és könnyen telepíthető űrállomásokat ígér. A 2026-ban fellőtt első modult követően pedig ilyenekben élhetnek az emberek majd a Holdon, és aztán a Marson is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.