Tévedés, hogy a koronavírus csak az időseket fenyegeti

2020 / 03 / 26 / Bobák Áron
Tévedés, hogy a koronavírus csak az időseket fenyegeti
Sokáig csak arról lehet hallani, hogy a COVID-19 elsősorban a 70, és különösen a 85 év feletteikre jelent veszélyt, és bár ez az általánosítás nagyrészt még mindig igaznak tűnik, az újabb adatok azért erősen árnyalják a képet.

Mivel az új koronavírus sorra ütötte fel a fejét a világ országaiban, ma már sokkal több információ áll rendelkezésünkre a vírus viselkedéséről. Az Egyesült Államokban például rövid idő alatt 80 ezer fertőzöttet találtak, akik 20-30%-nak kórházi ellátásra is szorult. Az Amerikai Járványügyi Központ, vagyis a CDC március 18-án kiadott jelentése a február 12. és március 16. közötti megbetegedéseket vizsgálta, ez alapján pedig nem jelenthető ki, hogy a vírus csak az idősebbekre veszélyes: a 20-44 év közötti korosztályból csaknem annyian kerültek kórházba, mint a 65-74 évesek közül, és bár a halálozási arány a kor előrehaladtával valóban emelkedik, a fiatalabb korcsoportokban is jó néhányan kerültek intenzív osztályra az állapotuk miatt.


Kórházi kezelésre szorulók, intenzív osztályon kezeltek és halálozások száma az Egyesült Államokban korosztályok szerint

"A fizikai távolságtartás minden korcsoportban javasolt a járvány terjedésének lelassítása érdekében" - szól a tanulmány, aminek szerzői hangsúlyozzák, hogy a vírus a fiatalokat sem kíméli. Az egészségügyi szakemberek ezt főleg azért tartják kiemelten fontosnak hangoztatni, mert úgy tűnik, hogy a korábbi statisztikák miatt a fiatalabbak hajlamosak védettnek érezni magukat a kórral szemben, így nem mindig tartják be a szakértők tanácsait. Ugyanezen a véleményen van Tedros Adhanom, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója is, aki egyik beszédében úgy fogalmazott,

"Van egy üzenetem a fiatalok számára: nem vagytok legyőzhetetlenek. Ez a vírus hetekre kórházba juttathat vagy akár meg is ölhet titeket".

(Forrás: WEF, Borítókép: Getty)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
Mi történik, ha Charles Darwin evolúcióelméletét kozmikus (vagy annál is hatalmasabb) léptékben, lényegében magára az univerzumra alkalmazzuk? – Nos, akkor az alapvető kérdéseinkre születnek őrült válaszok, valamint elképesztő következtetések az univerzumunk természetéről.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.