Újrahasznosítható rakétát fejleszt egy kínai cég, de a tesztelése nagyon rosszul alakult

2024 / 07 / 01 / Bobák Zsófia
Újrahasznosítható rakétát fejleszt egy kínai cég, de a tesztelése nagyon rosszul alakult
A Space Pioneers Tienlung-2 rakétájának tavalyi tesztjével még minden rendben zajlott, a tegnapi napon azonban a rakéta utódja, a Tienlung-3 meghibásodás miatt véletlenül elindult a statikus tesztje alatt és a környező hegyekbe csapódott.

A Space Pioneers (hivatalos nevén Beijing Tianbing Technology Co.) a tavalyi évben nagy sikert könyvelhetett el: a vállalat lett az első olyan kínai magáncég, amely elérte a Föld körüli pályát egy folyékony meghajtású rakétával, mikor áprilisban tesztelték a Tienlung-2 nevű űreszközüket. A Tienlung (Mennyei Sárkány) a misszió alatt egy kis műholdat is pályára állított, de ennél valamivel nagyobb rakományok szállítására tervezték, körülbelül 2000 kilogrammnyi rakományt tud eljuttatni alacsony Föld körüli pályára.

A Tienlung-2 utódja, a Tienlung-3 kapacitása a vállalat leírása szerint 17 tonna (alacsony Föld körüli pálya esetén) és kifejezetten műholdas konstellációk kiépítéséhez tervezik használni. A Space Pioneers a rakétát a SpaceX Falcon 9 rakétájához hasonlítja teljesítmény tekintetében és felépítésében is vannak hasonlóságok: a Tienlung-3 átmérője 3,8 méter, felszálló tömege 590 tonna és kilenc, folyékony oxigén/kerozin üzemanyaggal működő TH-12 (Tienhuo-12) hajtómű található az első fokozatán. A rakéta részben újrafelhasználható, vagyis az első fokozat képes önmagától visszatérni a misszió után és körülbelül tíz alkalommal lehet újra indítani az űrbe.

A TH-12 hajtóművek tesztelése a tavalyi évben és 2024 elején még rendben zajlott, de a Tienlung-3 statikus tesztje június 30-án nem egészen a tervek szerint végződött, miután a rakéta egy meghibásodás miatt váratlanul elindult a kilövőállásról. A Space Pioneers közleménye szerint a probléma forrása az űreszköz és a kilövőállás közti kommunikációs hiba volt, majd a levegőbe emelkedő rakéta fedélzeti számítógépe sem működött megfelelően és a kontrollt vesztett Tienlung-3 a közeli hegyekbe csapódott látványos robbanás kíséretében. A vállalat szerint a környéken tartózkodó embereket a teszt előtt evakuálták, emelett a szomszédos Kungji városa is elég messze volt ahhoz, hogy senkinek ne essen baja a baleset miatt, ezért sérülések veszélye nem állt fenn.

A cég az elkövetkező időkben kivizsgálja az esetet és javítja a hibákat, de az még kérdés, hogy a Tienlung-3 jövője hogy alakul, illetve, hogy ugyanolyan tempóban haladnak-e majd az ütemtervvel, mint ahogy a baleset előtt tervezték. A rakéta első valódi misszióját korábban 2024 szeptemberére tűzték ki.

(Fotó: Space Pioneers)


Sikeres teszten van túl a SpaceX űrsétákhoz kifejlesztett szkafandere
Sikeres teszten van túl a SpaceX űrsétákhoz kifejlesztett szkafandere
A várhatóan július végén induló Polaris Down misszió nem csak azért lesz különleges, mert ez lesz az első alkalom, hogy kereskedelmi küldetés ketetében asztronauták űrsétát tesznek, hanem azért is, mert itt vetik be először élesben a SpaceX erre a célra kifejlesztett űrruháját.
Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
A JWST rengeteg kis piros pontot fedezett fel, de ezeket jelenleg bárhogy próbáljuk magyarázni, az ellentmond a most ismert galaktikus evolúciós modelljeinknek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.