Tini terhességeket megjósoló algoritmust fejlesztett a Microsoft Argentínában

2022 / 02 / 21 / Pőcze Balázs
Tini terhességeket megjósoló algoritmust fejlesztett a Microsoft Argentínában
Négy éve Argentína Salta nevű tartományában sokak szerint rendkívül aggályos kísérletbe kezdtek. Olyan rendszert fejlesztettek, amely az ígéretek szerint több mint nyolcvanhat százalékos pontossággal meg tudja mondani egy fiatal, alacsony jövedelmű családban élő lányról, hogy teherbe esik-e a következő években.

A cél az volt, hogy az algoritmus öt-hat évvel előre jelezze a tinédzserkori várandósságokat, azt viszont nem árulták el a hatóságok, hogy mi történik, ha valaki rákerül erre a listára - számolt be a Wired-ön Diego Jemio, Alexa Hagerty és Florencia Aranda. A jóslatok alapját adatok adták - a kor és az etnikum mellett olyan faktorok, mint hogy az illető milyen országból származik, fogyatékkal él-e, vagy például van-e melegvíz a fürdőszobájában. Ehhez Salta tartomány azonos nevű fővárosának kétszázezer lakosát vizsgálták, köztük tizenkétezer tíz és tizenkilenc év közötti nőt. A cikk szerzői újságírói és technikai beszámolókat szemlézve arra jutottak, hogy ügynökök kérdezték ki az alanyokat, fotózták le a házaikat és rögzítették azok GPS-koordinátáit. Az adatok vizsgálata alapján a legtöbb nő szegény, és bevándorló vagy bennszülött volt.

A Buenos Aires-i Egyetem alkalmazott mesterséges intelligenciával foglalkozó laboratóriuma szerint a megoldásnak jelentős technikai és tervezési hibái voltak. Szerintük a rendszer vélt, egy politikus szerint nyolcvanhat, a fejlesztők szerint kilencvennyolc százalékos pontossága is vitatható. Szintén komoly hiányosságként rótták fel a programnak, hogy nem veszi figyelembe a szexuális felvilágosítás megtörténtét és a fogamzásgátló szerekhez való hozzáférés lehetőségét, miközben ezek függnek össze a legszorosabban a tinédzserkori várandóssággal. Jogvédők szerint a szexuális erőszakkal, mint meghatározó tényezővel is sokkal fontosabb volna foglalkozni, mint hogy egy rendszer "megpecsételje" a nők sorsát, egyesével, társadalmi kontextus nélkül vizsgálva őket. A cikk emellett részletesen foglalkozik azzal, hogy a dél-amerikai ország története során a politikai irányzatok váltakozásával hogyan változott a hivatalos vélemény a bevándorlásról és a fogamzásgátlásról. A három szerző azt is bemutatja, hogy a tizenkilencedik századtól napjainkig hogyan igyekeztek befolyásolni ezt a gondolkodást a különböző feminista mozgalmak.

Arról, hogy a rendszer valóban olyan pontos volt-e, ahogyan ígérték, mire használták az eredményeit, illetve végül felfüggesztették-e a működését, nem tudni.

(Borítókép: Cassidy Rowell/Unsplash)

Egy évet ült ártatlanul egy amerikai nagypapa, mert az ügyészség egy megbízhatatlan algoritmusra támaszkodott A Shotspottert széles körben használják az USA-ban a lövések hangjának beazonosítására, de a rendszer közel sem annyira megbízható, ahogyan a rendőrség vagy maga a vállalat állítja.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.