Tiszta Black Mirror: egy szoftver, amivel bárki az MI csajunkká alakítható

2023 / 06 / 08 / Felkai Ádám
Tiszta Black Mirror: egy szoftver, amivel bárki az MI csajunkká alakítható
Egy szoftverfejlesztő készített egy szoftvert, amivel a barátnőjét MI-barátnőként klónozta le – azóta a “GirlfriendGPT” kódját nyilvánosan is elérhetővé tette.

Enias Cailliau szoftverfejlesztő lemásolta a barátnőjét, Sachát. Régebben akár egy P.K. Dick novella is indulhatott volna az előző mondattal, de mára ez a valóság, mint azt ugyanis a The Motherboard megírta, a fejlesztő létrehozta a barátnője állítólag elég meggyőző digitális mását, aki úgy beszél, úgy reagál, mint a valódi személy, akiről mintázták. Cailliau a chatbotot GirlfriendGPT-nek nevezi, és a kódját most szabadon megosztotta a GitHub-on, hogy aki kedvet érez, követhesse a példáját.

A GirlfriendGPT névre keresztelt bot képes kapcsolatba lépni Cailliuval a Telegram üzenetküldő platformon: válaszol az üzeneteire, hangjegyzeteire, sőt alkalmanként szelfiket is küld.

A bot felépítéséhez Cailliau egy testreszabott keretrendszert fejlesztett ki az OpenAI Large Language Model (LLM) segítségével. A Google csevegőbotját, a Bard-ot használta Sacha személyiségének leírására, az ElevenLabs-t, a mesterséges intelligencia szövegfelolvasó szoftverét pedig a hangjának utánzására. Ezenkívül Cailliau integrált egy szelfi eszközt, amely a Stable Diffusion szöveg-képmodell segítségével képeket készít Sacháról. A bot és a Telegram összekapcsolásához a cége által kifejlesztett Steamship nevű alkalmazást használta.

Cailliau úgy döntött, hogy igazi barátnőjére alapozza a mesterséges intelligencia klónt, mert egy ennyire közeli ismerőst egyszerűbb volt erre a célra felhasználni. Sacha Ludwig, Cailliau barátnője egyébként támogatta a projektet – tehát nem az történt, ami a Fekete Tükör (Black Mirror) sorozat USS Callister című epizódjában. Abban a részben ugyanis egy fejlesztő a tudta és beleegyezése nélkül alkotta meg egy nő digitális klónját, akit aztán bezárt egy videójátékba.

Azt viszont mind Cailliau, mind Sacha elismerte, hogy a bot hangja még nem túl pontos. Épp ezért bár a chatbot a barátnő szerint elég menő, az biztos, hogy még további fejlesztésre szorul – már amennyiben a közel teljes hasonlóság kialakítása a cél. A családtagok, akik kapcsolatba léptek a bottal, viszont úgy találták, hogy az már most nagyon hasonlóan reagál Sachához. Cailliau elmondása szerint a további fejlesztések a hangon kívül egy személyre szabott, hosszú távú memóriát is jelentenek – ez utóbbit a tartalmasabb beszélgetések érdekében. A fejlesztő az is tervezi, hogy elkészíti az MI-modell barát verzióját – magyarán aminek a segítségével valaki a pasiját tudja leklónozni (vagy bármely pasit valószínűleg).

A Motherboard egyébként tesztelte a digitális Sachát, és az bár tényleg udvariasan reagált, és elárult magáról apróságokat is, a lap cikkírója szerint a bot hangjából hiányzott az emberi beszéd realizmusa, inkább úgy hangzott, mint egy Sirihez hasonló mesterséges asszisztens.

A kód a GitHubon egyébként jelentős érdeklődést váltott ki, több mint 500-an vették fel az oldalt a könyvjelzők közé, és adtak visszajelzést és ötleteket a fejlesztéshez. Cailliau szerint a jövőben a személyes mesterséges intelligencia-társak minden eszközön jelen lesznek, és különféle célokat szolgálnak ki, mint például üzleti élet, szórakozás, játékok és igen, jó eséllyel még a romantikus kapcsolatok is.

A fejlesztő szerint tehát lassan belépünk a számítástechnika antropomorf (emberszerű) korszakába.

(Kép: Pixabay/CharlVera)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.