Tiszta Black Mirror: egy szoftver, amivel bárki az MI csajunkká alakítható

2023 / 06 / 08 / Felkai Ádám
Tiszta Black Mirror: egy szoftver, amivel bárki az MI csajunkká alakítható
Egy szoftverfejlesztő készített egy szoftvert, amivel a barátnőjét MI-barátnőként klónozta le – azóta a “GirlfriendGPT” kódját nyilvánosan is elérhetővé tette.

Enias Cailliau szoftverfejlesztő lemásolta a barátnőjét, Sachát. Régebben akár egy P.K. Dick novella is indulhatott volna az előző mondattal, de mára ez a valóság, mint azt ugyanis a The Motherboard megírta, a fejlesztő létrehozta a barátnője állítólag elég meggyőző digitális mását, aki úgy beszél, úgy reagál, mint a valódi személy, akiről mintázták. Cailliau a chatbotot GirlfriendGPT-nek nevezi, és a kódját most szabadon megosztotta a GitHub-on, hogy aki kedvet érez, követhesse a példáját.

A GirlfriendGPT névre keresztelt bot képes kapcsolatba lépni Cailliuval a Telegram üzenetküldő platformon: válaszol az üzeneteire, hangjegyzeteire, sőt alkalmanként szelfiket is küld.

A bot felépítéséhez Cailliau egy testreszabott keretrendszert fejlesztett ki az OpenAI Large Language Model (LLM) segítségével. A Google csevegőbotját, a Bard-ot használta Sacha személyiségének leírására, az ElevenLabs-t, a mesterséges intelligencia szövegfelolvasó szoftverét pedig a hangjának utánzására. Ezenkívül Cailliau integrált egy szelfi eszközt, amely a Stable Diffusion szöveg-képmodell segítségével képeket készít Sacháról. A bot és a Telegram összekapcsolásához a cége által kifejlesztett Steamship nevű alkalmazást használta.

Cailliau úgy döntött, hogy igazi barátnőjére alapozza a mesterséges intelligencia klónt, mert egy ennyire közeli ismerőst egyszerűbb volt erre a célra felhasználni. Sacha Ludwig, Cailliau barátnője egyébként támogatta a projektet – tehát nem az történt, ami a Fekete Tükör (Black Mirror) sorozat USS Callister című epizódjában. Abban a részben ugyanis egy fejlesztő a tudta és beleegyezése nélkül alkotta meg egy nő digitális klónját, akit aztán bezárt egy videójátékba.

Azt viszont mind Cailliau, mind Sacha elismerte, hogy a bot hangja még nem túl pontos. Épp ezért bár a chatbot a barátnő szerint elég menő, az biztos, hogy még további fejlesztésre szorul – már amennyiben a közel teljes hasonlóság kialakítása a cél. A családtagok, akik kapcsolatba léptek a bottal, viszont úgy találták, hogy az már most nagyon hasonlóan reagál Sachához. Cailliau elmondása szerint a további fejlesztések a hangon kívül egy személyre szabott, hosszú távú memóriát is jelentenek – ez utóbbit a tartalmasabb beszélgetések érdekében. A fejlesztő az is tervezi, hogy elkészíti az MI-modell barát verzióját – magyarán aminek a segítségével valaki a pasiját tudja leklónozni (vagy bármely pasit valószínűleg).

A Motherboard egyébként tesztelte a digitális Sachát, és az bár tényleg udvariasan reagált, és elárult magáról apróságokat is, a lap cikkírója szerint a bot hangjából hiányzott az emberi beszéd realizmusa, inkább úgy hangzott, mint egy Sirihez hasonló mesterséges asszisztens.

A kód a GitHubon egyébként jelentős érdeklődést váltott ki, több mint 500-an vették fel az oldalt a könyvjelzők közé, és adtak visszajelzést és ötleteket a fejlesztéshez. Cailliau szerint a jövőben a személyes mesterséges intelligencia-társak minden eszközön jelen lesznek, és különféle célokat szolgálnak ki, mint például üzleti élet, szórakozás, játékok és igen, jó eséllyel még a romantikus kapcsolatok is.

A fejlesztő szerint tehát lassan belépünk a számítástechnika antropomorf (emberszerű) korszakába.

(Kép: Pixabay/CharlVera)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Idén megnyílik az első humanoidgyár, ahol évente tízezer emberszerű robotot állíthatnak elő
Idén megnyílik az első humanoidgyár, ahol évente tízezer emberszerű robotot állíthatnak elő
A Digit robotot gyártó Agility Robotics tavaly kezdte építeni a gyárat, ahol emberek és robotok együtt készítik el a humanoidokat.
Ez a drón 250 méterről leolvassa egy autó rendszámát, és önállóan repül teljes sötétségben is
Ez a drón 250 méterről leolvassa egy autó rendszámát, és önállóan repül teljes sötétségben is
Az eszköz teljes sötétségben is képes az önálló repülésre, az akadályok elkerülésére, 5 kilométeres távolságból is beazonosít egy autót, 250 méterről pedig akár a rendszámot is leolvassa.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.