Hogyan tisztítsuk meg a mobiltelefonunkat?

2020 / 03 / 06 / Bobák Zsófia
Hogyan tisztítsuk meg a mobiltelefonunkat?
Először is tegyük le a hipót. Másodszor vegyük elő az UV-C lámpát. A telefonunk tisztítása ritkán élvez prioritást a napi teendők között, pedig a higiéniai tanácsok nem csak járványok közepette lehetnek hasznosak, hanem mindennapi életünk során bármikor.

A mobiltelefonok széles körű használata még nem is olyan régen terjedt el, de mára már jóformán állandóan a kezünkben van eszköz. Az alapos tisztítás azonban ritkán jut eszünkbe, pedig az elmúlt évtizedben végzett felmérések mindegyike egyöntetűen ugyanarra a végeredménye jutott: a mobil több baktériumnak ad otthont, mint bármely más használati eszközünk. Egy 2011-ben Nagy Britanniában, a University of London kutatói által lefolytatott vizsgálat kimutatta az E. coli jelenlétét a tesztelt telefonok tizenhat százalékán. A káros Escherichia coli a gyomorfertőzéses és ételmérgezéses megbetegedésekkel hozható összefüggésbe, és általában ürülék közvetítésével kerül a különböző felületekre. A tanulmány szerzője, Dr. Ron Cutler elmondta:

“Néhány város jobban teljesített, mint a többi, de az E.coli jelenléte a telefonokon és kezeken, minden egyes helyszínen, országos problémára utal. Az emberek azt állítják, hogy rendszeresen mossák a kezüket, de a tudomány mást mutat.”

Egy 2009-es Törökországban, egészségügyi dolgozók körében végzett kutatás során a telefonok 94.5 %-án találtak baktériumokat, köztük harminchárom százalék Streptococcus volt. A gond nem a higiéniai szabályok be nem tartásában, vagy a gondatlanságban gyökerezik, hanem a nem megfelelő technikában. Mikor elhagyjuk a mellékhelyiséget, nem elég leöblíteni a kezünket, hanem több percig kell sikálnunk, ajánlások szerint addig, amíg kétszer végigénekeljük a Boldog Szülinapot című örökzöld slágert. Azonban a napi útjaink során rengetegféle felületet megérintünk, többet, mint a történelem folyamán bármikor, az ATM-ektől kezdve a boltok önkiszolgáló gépeinek kijelzőjén át a buszjegy automatákig, mondta Dr. Charles Gerba, az Arizona Egyetem mikrobiológusa, aki felmérései során arra a felfedezésre jutott, hogy az élelmiszeriparban és a gyerekekkel foglalkozó munkahelyeken dolgozó emberek kezén található a legtöbb szennyeződés.

Állandó kézmosás helyett így reálisabb megoldás lehet, ha, előre feltételezve, hogy nem sikerül minden körülmények között követni a higiénikus életmód törvényeit, inkább a telefonunk tisztítására helyezzük a hangsúlyt.

A különböző telefonfajták különböző eljárást igényelhetnek, de itt nem a márka szerinti eltérésekre kell gondolni. A különbség a vízállóságban rejlik, a vízhatlan típusok nyilvánvalóan jobban ellenállnak a vizes tisztításnak, mint a többi telefon, de az óvatosság itt is szükséges, egyik eszköznek sem tesz jót az esetleg a készülék belsejébe kerülő nedvesség. A Samsung Galaxy S9 vagy például az iPhone XS tulajdonosai azért bátrabban nyúlhatnak a vizes törlőkendő után, amit nem kell nagyon eláztatni, éppen csak nedvesítsük be. Törlőkendőnek ne papírból készültet válasszunk, hanem a kijelzők vagy szemüvegek ápolására alkalmas mikroszálas terméket. Először mindenképpen kapcsoljuk ki a készüléket, majd, miután óvatosan letöröltük, ne felejtsük el a tartótokot is megmosni, azt már, feltéve, hogy műanyagból van, szappanos vízzel is kezelhetjük. Az Apple support oldalán olvasható ajánlás szerint messziről kerülendő minden, a háztartásban egyébként használt vegyszer, üvegtisztító folyadék, ammóniát vagy hidrogénperoxidot tartalmazó (pláne zsíroldó) szer, de az antibakteriális törlőkendők használatát sem javasolják.

Ezek ugyanis nem csak a baktériumokat távolítják el, hanem a kijelző oleofobikus bevonatát is.

Ez egy zsír- és víztaszító réteg, mely az ujjainkról származó zsír, vagy az esőcseppekkel a telefonra kerülő nedvesség ellen nyújt védelmet, így nem tanácsos tönkretenni. Éppen ezért legyünk óvatosak az alkohollal vagy szappannal is, bár a kevésbé érzékeny, például a SIM tartó körüli részt tisztíthatjuk alkohollal, legjobb erre a célra az izopropil-alkohol, amely bármelyik tisztítószereket árusító boltban kapható. Gyakran használják érzékenyebb eszközök, lencsék vagy lejátszófejek lemosására. Előnye, hogy gyorsan elpárolog a felületről, így a vízhez adva hatékonyabban megakadályozza a nedvesség beszivárgását az illesztéseken át. A csatlakozók tisztítása során pedig felejtsük el a sűrített levegős portalanító sprayket, és még inkább a porszívót, ezek könnyedén elmozdíthatják a készülék belsejében lévő alkatrészeket.

Azonban a törlőkendős kezelés nem oldja meg a baktériumok eltávolításának feladatát, bár valamennyire higiénikusabb annál, mint ha soha nem töröljük le a mobilunkat.

A csírátlanítás az UV-C lámpák alkalmazásával kivitelezhető, melyeket a kórházak fertőtlenítésénél, a medencék vizének tisztításában, a csapból folyó ivóvíz megtisztításban vagy légszűrőknél is használnak. Az UV-C fény, amely 253,7 nm körüli tartományban sugároz, a baktériumok, vírusok és más kórokozók DNS-ét támadja, tönkreteszi a mikroorganizmusok nukleinsavait, olyan kovalens kötéseket alkotva, melyek megakadályozzák a DNS replikációt, vagyis a sejtosztódást, így a vírus nem képes többé szaporodni és fertőzni. Az UV-C azonban embere is veszélyes, nem csak ózontermelő képessége miatt, hiszen ez 253,7 nm-en elhanyagolható mennyiséget jelent csak, hanem a már említett sejtroncsoló hatás miatt. Éppen ezért az ipari vagy egészségügyi létesítményekben végzett kezelés során csak üres helységekben használják a csírátlanító lámpákat.

A telefon tisztítására alkalmas germicid lámpákat így eleve egy zárható tokban árusítják, ezekbe a tartókba behelyezzük a mobilt, rázárjuk a fedelet, majd kezdődhet a kezelés.

Mint egy szolárium a telefonoknak. A piacon többféle UV-C eszközt árusító márkával találkozhatunk, a legismertebbek között vannak a PhoneSoap, vagy a CleanSlate. Az Amazonról könnyedén megrendelhetjük bármelyiket, már amelyik éppen nem fogyott ki a megnövekedett igények miatt. Az áruk nem éppen alacsony, a legtöbbjük ötven dollár körül mozog, ennél vannak kicsivel olcsóbb és jóval drágább verziók is, a márkától és dizájntól függően. Az UV-C-vel is vigyázni kell azonban, noha ezeket direkt mobilokhoz fejlesztették, de nem lehet biztosan tudni, hogy a hosszú távú vagy gyakori használat milyen hatással van a műanyagborításra, és mennyivel rövidíti meg az eszköz anyagának élettartamát. A Hollandimpex cég germinicid lámpákkal foglalkozó szakértője, Korondán László elmondása szerint: “A sugárzás hatással van az anyagokra, elsősorban a műanyagokat öregíti. A különféle műanyagok nem egyformán reagálnak a sugárzásra” így nem lehet pontosan kiszámítani a hatást.

A másik probléma, hogy az UV-C csak a felszínen hat, ezért a gombok közé, a borítás alá beférkőző baktériumok túlélhetik a kezelést.

Tökéletes módszer tehát nincs a kórokozók ellen, de a rendszeres tisztítás és csírátlanítás által még mindig jobb eredményeket érhetünk el, mintha soha nem vennénk a fáradságot, hogy megtisztítsuk a “harmadik kezünket”.

(Fotó: Getty)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.