Tíz érdekes tény II. Erzsébet királynőről

2022 / 09 / 09 / Felkai Ádám
Tíz érdekes tény II. Erzsébet királynőről
Két születésnapja volt, jogosítvány nélkül vezethetett, és az első nő volt a brit uralkodói családból, aki teljes állásban szolgált a seregben – összegyűjtöttünk egy csokor izgalmas tényt a történelem egyik legérdekesebb uralkodójáról.

Erzsébet királynő, az Egyesült Királyság leghosszabb ideig hivatalban lévő uralkodója 96 éves korában halt meg skóciai nyári birtokán, Balmoralban, 70 évnyi uralkodást követően. Nem túlzás, hogy a királynő a történelem egyik legérdekesebb uralkodója volt, aki egész korszakokat kötött össze egymással. Emlékezzünk most néhány talán kevésbé ismert érdekességgel:

Nem kastélyban született:

Bár York hercegének és hercegnőjének, a leendő VI. György királynak és Erzsébet királynőnek (az anyakirálynőnek) volt az első gyermeke – és V. György király legidősebb unokája, II. Erzsébet nem egy palotában született, hanem 1926. április 21-én egy londoni városi házban látta meg a napvilágot, amely skót anyai nagyszüleinek, Strathmore grófjának és grófnőjének a birtokában volt. A ház ma egyébként Hakkasan néven, divatos kantoni étterem, és a Mayfair-i Bruton Street 17. szám alatt található.

A világ összes uralkodója közül ő utazott a legtöbbet:

Erzsébet királynő tartja az uralkodók által meglátogatott legtöbb ország rekordját. Hat kontinens több mint 120 országát kereste fel életében, és Kanada az az ország, ahová az Egyesült Királyságon kívül a legtöbbször utazott.

Ő volt az első nő a királyi családból, aki főállásban szolgált a brit fegyveres erőknél:

Korábbi hercegnők, például Connaught Patricia hercegnő egy katonai ezred tiszteletbeli vezérezredeseként szolgáltak, de az akkor még leendő II. Erzsébet királynő ennél aktívabb szerepet vállalt a második világháború idején. 1945-ben csatlakozott a Kisegítő Területi Szolgálathoz, ahol megtanult járműveket vezetni és szervizelni. A királynő uralkodóként egyébként a brit fegyveres erők vezetője volt.

Jogosítvány nélkül vezethetett:

Mint az fentebb látható, a királynő imádott vezetni, de nem volt jogosítványa – az Egyesült Királyságban így ő volt az egyetlen ember, aki jogosítvány nélkül vezethetett. II. Erzsébet egyébként idősebb korában is előszeretettel vezetett.

Évente két születésnapja is volt:

Az egyik a tényleges születésnap, tehát április 21., a másik azonban a hivatalos születésnap, amit júniusban tartottak olyan szombati napon, amikor derűs volt az időjárás.

1940-ben, 14 évesen beszélt először a rádióban:

A királynő először a második világháború alatt szólalt meg a rádióban, de a rádióbeszédei, tévészereplései később eseményszámba mentek. A királynő ekkor a BBC Children's Hour című műsorában szólalt meg a bombázások miatt evakuált gyerekek kapcsán. Egész pontosan ezt mondta:

„Őszintén elmondhatom mindenkinek, hogy mi gyerekek otthon tele vagyunk vidámsággal és bátorsággal. Igyekszünk mindent megtenni, hogy segítsünk vitéz tengerészeinknek, katonáinknak és pilótáinknak, és igyekszünk magunk is kivenni a részünket a háború veszélyéből és szomorúságából.”

1976-ban küldte el az első e-mailjét

Az Instagramon először azonban csak 2019-ben posztolt.

Vicces képek karácsonykor:

Amikor a királynő a karácsonyi adását rögzítették, a producer meglepő, vicces képeket helyezett el a helyiség stratégiai pontjain, hogy biztosítsa, hogy az uralkodó végig mosolyogjon.

Kommunikáció retiküllel:

A királynő emblematikus retiküljének akadt egy szokatlan, másodlagos funkciója – kommunikációs eszközként is használta azt az uralkodó. A vacsoraasztalra helyezett kézitáska azt jelentette például: „Öt percen belül el akarok menni.” Az egyik karról a másik karra átpakolt retikül pedig azt jelentette: „Ideje beszélni valaki mással.”

Repülők:

2011 júniusában a királynő Windsorban ebédelt a barátaival. Boeing 747 – szólalt meg hirtelen. Aztán azt mondta: Airbus. A retiküllel ellentétben ez nem valami csalafinta kommunikáció volt, csak mivel a kastély közvetlenül a Heathrow repülőtér mellett helyezkedett el, állandóan repülők repkedtek a fejük felett – a királynő pedig már a hangjukról be tudta azonosítani őket.

Forrás: BBC, Britain-Magazine, Country Living, National Geographic, Punch

(Kép: wikimedia.commons/Archives New Zealand)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
Egy elírás miatt lepleződött le az Észak-Amerikát védő katonai szervezet titkos telefonszáma
Egy elírás miatt lepleződött le az Észak-Amerikát védő katonai szervezet titkos telefonszáma
1955-ben megcsörrent a piros telefon a Kontinentális Légvédelmi Parancsnokságon, de a vonal másik végén nem a Pentagon volt.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.