Tíz érdekes tény II. Erzsébet királynőről

2022 / 09 / 09 / Felkai Ádám
Tíz érdekes tény II. Erzsébet királynőről
Két születésnapja volt, jogosítvány nélkül vezethetett, és az első nő volt a brit uralkodói családból, aki teljes állásban szolgált a seregben – összegyűjtöttünk egy csokor izgalmas tényt a történelem egyik legérdekesebb uralkodójáról.

Erzsébet királynő, az Egyesült Királyság leghosszabb ideig hivatalban lévő uralkodója 96 éves korában halt meg skóciai nyári birtokán, Balmoralban, 70 évnyi uralkodást követően. Nem túlzás, hogy a királynő a történelem egyik legérdekesebb uralkodója volt, aki egész korszakokat kötött össze egymással. Emlékezzünk most néhány talán kevésbé ismert érdekességgel:

Nem kastélyban született:

Bár York hercegének és hercegnőjének, a leendő VI. György királynak és Erzsébet királynőnek (az anyakirálynőnek) volt az első gyermeke – és V. György király legidősebb unokája, II. Erzsébet nem egy palotában született, hanem 1926. április 21-én egy londoni városi házban látta meg a napvilágot, amely skót anyai nagyszüleinek, Strathmore grófjának és grófnőjének a birtokában volt. A ház ma egyébként Hakkasan néven, divatos kantoni étterem, és a Mayfair-i Bruton Street 17. szám alatt található.

A világ összes uralkodója közül ő utazott a legtöbbet:

Erzsébet királynő tartja az uralkodók által meglátogatott legtöbb ország rekordját. Hat kontinens több mint 120 országát kereste fel életében, és Kanada az az ország, ahová az Egyesült Királyságon kívül a legtöbbször utazott.

Ő volt az első nő a királyi családból, aki főállásban szolgált a brit fegyveres erőknél:

Korábbi hercegnők, például Connaught Patricia hercegnő egy katonai ezred tiszteletbeli vezérezredeseként szolgáltak, de az akkor még leendő II. Erzsébet királynő ennél aktívabb szerepet vállalt a második világháború idején. 1945-ben csatlakozott a Kisegítő Területi Szolgálathoz, ahol megtanult járműveket vezetni és szervizelni. A királynő uralkodóként egyébként a brit fegyveres erők vezetője volt.

Jogosítvány nélkül vezethetett:

Mint az fentebb látható, a királynő imádott vezetni, de nem volt jogosítványa – az Egyesült Királyságban így ő volt az egyetlen ember, aki jogosítvány nélkül vezethetett. II. Erzsébet egyébként idősebb korában is előszeretettel vezetett.

Évente két születésnapja is volt:

Az egyik a tényleges születésnap, tehát április 21., a másik azonban a hivatalos születésnap, amit júniusban tartottak olyan szombati napon, amikor derűs volt az időjárás.

1940-ben, 14 évesen beszélt először a rádióban:

A királynő először a második világháború alatt szólalt meg a rádióban, de a rádióbeszédei, tévészereplései később eseményszámba mentek. A királynő ekkor a BBC Children's Hour című műsorában szólalt meg a bombázások miatt evakuált gyerekek kapcsán. Egész pontosan ezt mondta:

„Őszintén elmondhatom mindenkinek, hogy mi gyerekek otthon tele vagyunk vidámsággal és bátorsággal. Igyekszünk mindent megtenni, hogy segítsünk vitéz tengerészeinknek, katonáinknak és pilótáinknak, és igyekszünk magunk is kivenni a részünket a háború veszélyéből és szomorúságából.”

1976-ban küldte el az első e-mailjét

Az Instagramon először azonban csak 2019-ben posztolt.

Vicces képek karácsonykor:

Amikor a királynő a karácsonyi adását rögzítették, a producer meglepő, vicces képeket helyezett el a helyiség stratégiai pontjain, hogy biztosítsa, hogy az uralkodó végig mosolyogjon.

Kommunikáció retiküllel:

A királynő emblematikus retiküljének akadt egy szokatlan, másodlagos funkciója – kommunikációs eszközként is használta azt az uralkodó. A vacsoraasztalra helyezett kézitáska azt jelentette például: „Öt percen belül el akarok menni.” Az egyik karról a másik karra átpakolt retikül pedig azt jelentette: „Ideje beszélni valaki mással.”

Repülők:

2011 júniusában a királynő Windsorban ebédelt a barátaival. Boeing 747 – szólalt meg hirtelen. Aztán azt mondta: Airbus. A retiküllel ellentétben ez nem valami csalafinta kommunikáció volt, csak mivel a kastély közvetlenül a Heathrow repülőtér mellett helyezkedett el, állandóan repülők repkedtek a fejük felett – a királynő pedig már a hangjukról be tudta azonosítani őket.

Forrás: BBC, Britain-Magazine, Country Living, National Geographic, Punch

(Kép: wikimedia.commons/Archives New Zealand)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
Mi történik, ha Charles Darwin evolúcióelméletét kozmikus (vagy annál is hatalmasabb) léptékben, lényegében magára az univerzumra alkalmazzuk? – Nos, akkor az alapvető kérdéseinkre születnek őrült válaszok, valamint elképesztő következtetések az univerzumunk természetéről.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.