Tíz éve összedőlt hídon navigálta át a férjét a Google Térkép, perel az özvegy

2023 / 09 / 25 / Pőcze Balázs
Tíz éve összedőlt hídon navigálta át a férjét a Google Térkép, perel az özvegy
Egy férfi életét vesztette, miután éjszaka, a lánya születésnapi zsúrjáról hazafelé tartva, a Google Térkép egy olyan hídon navigálta át, amely már tíz éve nem állt. Az özvegy a terület kezelői mellett a keresőóriást is felelősnek tartja férje haláláért.

Az Ars Technicán olvasható hír szerint Philip Paxson a kilencéves kislánya születésnapjáról vezetett hazafele, 2022 szeptemberében, amikor a navigáció a veszélyes útvonalat javasolta neki. A rendezvény utáni takarítással végezve, éjjel tizenegykor nem láthatta, hogy a vaksötét, kivilágítatlan út egy nem járható hídon át vezet. A férfi belehajtott a folyóba, majd megfulladt. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a késői időpont miatt az édesanya és a gyerekek korábban külön autóval, más útvonalon mentek haza.

Hickory-ben, a negyvenötezer fős Észak-Karolinai városban már 2013-ban, azaz mostanra közel egy évtizede összedőlt a Snow Creek Híd, amelyet azóta általában elbarikádoztak, ám a baleset előtt a figyelmeztető jelzéseket megrongálták vagy eltávolították. Paxson özvegye, Alicia most kártérítést és büntetést követel a per öt vádlottjától, köztük a Google-től, a Google anyacégétől, az Alphabettől, valamint egy helyi lakostól és két vállalkozótól, akik a híd tulajdonosai, illetve üzemeltetői.


A balesetet szenvedett autó az összedőlt Snow Creek Hídnál (Fotó: Saltz Mongeluzzi Bendesky ügyvédi iroda)

A Google-t 2020-ban többször is figyelmeztették arra, hogy pontatlan információkat tartalmaz a térképe

Egy helyi lakos, Kim Ellis, a cég által javasolt módon, a Térkép szerkesztése menüponton keresztül jelezte, hogy a hidat egy áradás korábban elmosta. Miután visszaigazoló levelet ugyan kapott, de az útvonal változatlanul maradt a rendszerben, két hónappal később megismételte ezt. A perben azt állítják, hogy nem ő volt az egyetlen, aki így cselekedett, a vállalat mégsem tette meg a szükséges lépéseket. Az út még idén áprilisban is járható volt a Google Térkép szerint. A környékbéliek "híd a semmibe" néven emlegették az utat, amely több autóst sodort veszélybe a Paxsont képviselő ügyvédi iroda szerint.

A Google egyelőre részvétet nyilvánított a gyászoló családnak, kiemelték, hogy a céljuk, hogy pontos útvonal-információkat biztosítsanak a szoftverükkel, a konkrét pert pedig egyelőre "vizsgálják". A Google Térkép felhasználási feltételei ugyanakkor látszólag egyértelműen fogalmaznak: "A Google Térkép térképadatainak, forgalmi adatainak, útvonalterveinek és egyéb Tartalmainak használata során a tényleges állapotok eltérőnek bizonyulhatnak a térképen látható eredményektől vagy tartalomtól, ezért járjon el körültekintően a Google Térkép rendszer használatakor, illetve a rendszert csak saját felelősségére használja. A tevékenységeiért és azok következményeiért minden esetben Ön viseli a felelősséget." Hogy az ügyben eljáró bíró úgy látja-e, hogy a cég mégis gondatlan volt, ahogyan azt a felperes állítja, az a következő hónapokban kiderül.

(Fotó: Saltz Mongeluzzi Bendesky ügyvédi iroda)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.