Tíz éven belül emberszerű robotok töltik be az állások egy részét egy új jelentés szerint

2022 / 11 / 20 / Bobák Zsófia
Tíz éven belül emberszerű robotok töltik be az állások egy részét egy új jelentés szerint
A Goldman Sachs jelentése szerint, ha a robotgyártók szempontjából legpozitívabb forgatókönyv valósul meg, akkor az Egyesült Államokban bizonyos területeken a munkaerőhiányt 48-125%-kal csökkenthetik az állásokat betöltő humanoidok.

Az emberszerű robotok kora hamarabb eljöhet, mint gondolnánk a Goldman Sachs pénzügyi szolgáltató szerint, amelynek piaci elemzői részletesen vizsgálták a humanoidok fejlesztésének és alkalmazásának jelenlegi helyzetét és ez alapján előrevetítették, hogy milyen trendek várhatóak a következő évtizedben. A jelentés szerint az emberi robotok megoldást nyújthatnak a hiányzó munkaerő pótlására, főként a gyárakban és az idősek ellátásának területén, de az otthoni munkavégzésre befogott emberszerű gépek ideje csak jóval lassabban érkezik el.

A jelentés több forgatókönyvet is figyelembe vett a számításoknál: az egyik inkább a jelenlegi állapotok alapján, az akadályokat figyelembe véve és realisztikusabb módon jelzi előre a humanoidok jövőjét, míg másik a lehető legoptimistább verzió szerint: ez utóbbi alapján 2035-re a humanoidok piaca akár 154 milliárd dollárra is nőhet az Egyesült Államokban. Ennek feltételei azonban szigorúak: csak akkor valósulhatna meg a robotgyártók földi kánaánja, ha

"a termékek tervezésével, alkalmazási területeivel, technológiájával, a megengedhető árral és a széleskörű elfogadottsággal kapcsolatos akadályokat legyőznék."

Ebből egyelőre mindegyik problémakör még megoldásra vár, hiszen a humanoidok jelenleg vagy szórakoztató/kutatási céllal készülnek, vagy, ha munkára is fogják őket, még közel sem végzik az embereket megközelítő sebességgel és hatékonysággal a feladataikat, valamint sokba is kerül az alkalmazásuk. A Goldman Sachs szerint az egyik kulcsa a humanoidok néhány éven belüli eljövetelének az ár: ha a gyártók az előállítási költségeket 15-20%-kal csökkenteni tudják, akkor a robotok szolgálatba állításuk után egy-két éven belül behozzák az árukat. Ahhoz, hogy kifizetődő legyen a gyárakban emberek helyett emberszerű gépeket munkára fogni, több tényezőn is múlik, például a gépek munkabírásán, ami nem korlátlan, hanem az akkumulátor kapacitásának függvénye. Fontos aspektus ezért az akkumulátorok fejlesztésének kérdése és az, hogy a robotok non-stop munkavégzésre is képesek legyenek állandó töltési szünet igénye nélkül.

További lényeges hátráltató tényezőt jelenthet az agilitás hiánya, ami a robotokat ügyetlenné és lassúvá teszi, ezért a robotagy, vagyis a számítógéppel való állandó kommunikációt biztosító platform fejlesztése is lényeges. Mélységérzékelő kamerák, szenzorok és a robotbelsőben rejlő technológia, mind hozzájárulhatnak a hatékony működéshez.

A Goldman Sachs számításai alapján az elkövetkező 10-15 évben 6 milliárd dolláros piaca lesz a humanoidoknak, ez 4%-kot tud kitölteni a hiányzó munkaerőből az amerikai gyártási szektorban 2030-ra, vagyis nem kell attól tartani, hogy a robotok elveszik a munkát az emberi dolgozóktól, inkább a mindenhol növekvő munkaerőhiány által okozott problémát oldhatják meg. 2035-re az emberszerű robotok egy kis része az idősellátásban is segítkezhet, az úgynevezett blue sky eshetőség szerint pedig akár 53%-ban pótolhatják az ezen a területen hiányzó ápolók létszámát.

Az előrejelzésekben feltüntetett 2030-as/2035-ös időpont közelinek tűnik ugyan, de ne felejtsük el, hogy léteznek már igen fejlett humanoidok, amelyek külső tekintetében lehet, hogy nem hasonlítanak annyira az emberre, de már most pakolják a dobozokat a gyárakban és sok cég tervezi a két lábon járó robotok fejlesztését és későbbi árusítását is. A Goldman Sachs szerint egy területen viszont még sokat kell várni az embert utánzó gépek eljövetelére: az otthonainkban egyelőre nem fognak megjelenni és elvégezni a takarítást és egyéb tennivalókat, ugyanis a ház körüli teendők kivitelezése nagyon összetett folyamat, valamint etikai kérdéseket is felvethet a gépek ilyen szoros közelsége az emberek magánszférájához.

(Fotó: Agility Robotics, Toyota, Getty Images/gremlin)

Kiváltható-e már a házimunka pusztán robotokkal? A mosáshoz, porszívózáshoz már értenek, de vajon van-e lehetőségünk arra 2020-ban, hogy az ablakpucolást vagy a vasalást is a robotokra bízzuk?


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.