Tizedannyit fogyaszt a légkondicionáló technológia, amibe Bill Gates is beszállt

2022 / 08 / 09 / Pőcze Balázs
Tizedannyit fogyaszt a légkondicionáló technológia, amibe Bill Gates is beszállt
Bill Gates, a Microsoft alapítója húszmillió dollárt fektetett egy Blue Frontier nevű floridai startupba. Azt ígérik, hogy a légkondicionálók új generációja lényegesen kevesebb energiát fog fogyasztani, mint a mai készülékek.

A Gizmodón olvasható hír szerint a befektetés a Breakthrough Energy Ventures-ön keresztül valósult meg, amelynek az alapjait Gates 2015-ben rakta le. A Breakthrough Energy hét szervezetet tömörít, amelyek fenntartható energiaforrásokkal foglalkoznak, a nukleáristól egészen a bioüzemanyagokig, ezekhez kapcsolódik az egymilliárd dollárból gazdálkodó befektetési alap.

A jelenlegi légkondicionálók sok energiát fogyasztanak, de egyre többet van azokra szükség a nyári hőhullámok miatt. A Blue Frontier azt ígéri, hogy a rendszereinek hatvan-kilencven százalékkal kisebb lesz a fogyasztása, mert másként működnek, mint a hagyományos klímák: egy saját fejlesztésű oldatot használnak szárítóanyagként, amelynek egy hőszivattyú biztosítja a magas koncentrációját. A töményebb, a környezetre és az emberre sem ártalmas oldat egy egyszerű műanyag tárolóban, levegőtől elzárva várja, hogy szükség legyen a helyiség hűtésére. Amikor eljön ez a pillanat, az anyag levegővel érintkezik, és először csökkenteni kezdi annak a páratartalmát, majd párologtató hűtéssel szabályozza a hőmérsékletét. A rendszer működéséről a startup egy bemutatkozó prezentációja számol be részletesebben, angolul, de egy videót is készítettek a témában. Előbbiben kiemelik: a koncentrált szárítóanyag akár négy-hét órányi, szinte energiafelhasználás nélküli hűtésre képes; a rendszerek átlagos fogyasztása hatvan százalékkal alacsonyabb a hagyományos klímáknál, míg a legnagyobb teljesítmény leadásakor a különbség akár kilencven százalék is lehet.

A saját lakásunkban egy ideig ne számítsunk Blue Frontier készülékekre

A cég eleinte olyan, nem lakóépületekre szánja a berendezéseket, amelyeknek öt-tíztonnás klímákra van szükségük, például rendelőkbe, iskolákba, kisebb irodákba és áruházakba. Számításaik szerint a város éghajlati viszonyaitól függően végül évente ötven - kilencven százalékkal csökkenhet így a klimatizálás miatti energiaigényük. Terveik szerint a következő két évben ezer egységet fognak telepíteni, majd 2024-től felgyorsítják a növekedésüket.

(Borítókép: Jose Antonio Gallego Vázquez/Unsplash)

Megtalálták a napenergia "szent grálját", állítja egy titokzatos cég, amit Bill Gates finanszíroz Úgy tűnik, a milliárdos megint jó helyre tette a pénzét.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Tudtad, hogy a telefonod képes feliratozni mindent, ami elhangzik körülötted?
Tudtad, hogy a telefonod képes feliratozni mindent, ami elhangzik körülötted?
Ez a mai világban akár ijesztőnek is hathat, pedig a Google által kifejlesztett Azonnali átírás alkalmazás azok közé a dolgok közé tartozik, ami miatt igazán lehet szeretni a technológiát.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.