Megtalálták a napenergia "szent grálját", állítja egy titokzatos cég, amit Bill Gates finanszíroz

2019 / 11 / 19 / Bobák Áron
Megtalálták a napenergia
Úgy tűnik, a milliárdos megint jó helyre tette a pénzét.

A Heliogen nevű startupnak eddig sikerült teljesen titokban tartania, hogy min munkálkodnak, így aztán elég nagy volt a meglepetés, amikor kedden gyakorlatilag a semmiből álltak elő a szenzációs hírrel: mesterséges intelligenciával összekötött tükrök segítségével

sikerült úgy koncentrálniuk a napenergiát, hogy az átlépje az ezer Celsius-fokos küszöböt.

Szerencsére Bill Gates nem a Halálcsillagot finanszírozgatja titokban, az új fejlesztés célja, hogy tisztán napenergiával váltsák ki a fosszilis tüzelőanyagokat olyan iparágak esetében, mint a cement-, az acél- vagy az üveggyártás. Bill Gross, a Heliogen vezérigazgatója a CNN-nek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a technológiájuk nem csak azért előnyös, mert nem jár széndioxid-kibocsátással, de olcsóbb is, mint a fosszilis energiahordozók. "Ez tényleg a szent grál" - tette hozzá magabiztosan, és könnyen lehet, hogy igaza van.

A Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint a cementgyártás önmagában felelős a világ széndioxid-kibocsátásának 7%-ért, a népességnövekedés és az urbanizáció miatt pedig 2050-re ez az arány elérheti a 11%-ot. Ennél is súlyosabb adat, hogy az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége szerint az üvegházhatású gázok több mint ötöde ipari tevékenység során kerül a légkörbe - ha ezt a számot csak részben sikerülne csökkenteni a Heliogen technológiájával, akkor tényleg nem túlzás szent grált emlegetni.

És ez még csak az első lépés Grossék nagy tervében.

Állításuk szerint az erőművük ugyanis annyi hőt termel, amivel lehetségessé válik a tiszta hidrogén nagy mennyiségű előállítása is, ami üzemanyagként használható autókhoz, teherautókhoz vagy akár repülőgépekhez is, további üvegházhatású gáztól szabadítva meg a világot.

A napenergia koncentrálása amúgy nem új ötlet, de eddig senkinek sem sikerült olyan hőmérsékletet elérnie, ami az acél és a cement gyártásához szükséges. A Heliogen ezt úgy oldotta meg, hogy a gépi látással ellátott mesterséges intelligenciára bízták a tükrök irányítását, a dolog pedig annyira bejött, hogy a legelső pillanatban működött, ahogy bekapcsolták az erőművet.

Felmerül a kérdés, hogy mi van, ha nem süt a nap, hiszen az építkezések nem állhatnak le a borús idő miatt, de a vállalat állítása szerint képesek úgy tárolni a napenergiát, hogy az bármikor rendelkezésre álljon. Ahhoz, hogy sikeresek legyenek, persze a befektetőket és a cégeket is meg kell győzniük: előbbi nem lesz nehéz, figyelembe véve, hogy már Bill Gates és a szintén milliárdos Patrick Soon-Shion (a Los Angeles Times tulajdonosa) is beállt mögéjük, de Gross az utóbbival kapcsolatban is elég bizakodó. "Ha odamész egy cementgyártó céghez, és azt mondod nekik, hogy adunk széndioxid-mentes energiát, miközben pénzt is spórolunk nektek, azon nem kell sokat gondolkodni".

(Fotó: Heliogen)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
A kísérleti projekt célja, hogy segítsen a sarkvidéki közösségnek a zöld energiára való áttérésben a dízel generátorok használata helyett.
Ezzel a berendezéssel szén-dioxidot lehet megkötni a beltéri élelmiszertermeléshez
Ezzel a berendezéssel szén-dioxidot lehet megkötni a beltéri élelmiszertermeléshez
A szén-dioxid levegőből való kivonása után azonnal újra lehet hasznosítani azt növények, algák és más élelmiszeralapanyagok termesztéséhez, vagy akár vakcinák készítéséhez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.