Tizenkét méteres puskával teszteli a NASA az Artemis-misszióhoz használt szöveteket

2021 / 09 / 15 / Felkai Ádám
Tizenkét méteres puskával teszteli a NASA az Artemis-misszióhoz használt szöveteket
Legyen szó szkafanderről vagy lakóegységhez használt szövetről, nem árt tudni, hogy mit bír majd a Hold szélsőséges viszonyai és kőzetzápora között.

Mint arról korábban már írtunk, a NASA 40 év után fogott új szkafander fejlesztésébe, amely nem csak a Holdon, de később akár a Marson is szolgálhatja az asztronautákat. Az Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU) nevú védőfelszerelés moduláris kialakítású, vagyis mindenféle szélsőséges viszony elviselésére át lehet alakítani. Erőssége amellett, hogy védelmet nyújt, az, hogy a földi környezetben megszokott, nagyobb mozgásszabadságot is lehetővé teszi – ez például egyáltalán nem volt jellemző az Apollo program nehézkes űrruháira.

Ebben a csúcstechnológiájú szkafanderben térnek majd vissza a NASA űrhajósai a Holdra A NASA 40 éve most rukkolt elő új szkafanderrel. Nem is akármilyennel, hanem ami illik a Hold kegyetlen viszonyaihoz, sőt akár a Marson is beválhat majd.

Arról is írtunk, hogy a szkafander fejlesztése késedelmet szenved, ami az egyik, de nem egyetlen oka, hogy a 2024-re tervezett Holdra szállás elég nagy bizonyossággal csúszni fog. Az pedig, hogy egy ilyen öltözék kifejlesztése mekkora feladat, már abból is látszik, hogy az azt felépítő szövetek kiválasztása is hosszas, rengeteg teszteléssel járó folyamat – ez utóbbiban, tehát a teszteléssel kapcsolatban segíti a munkát a NASA Glenn Research Center-ében működő Ballistic Impact Lab, amely különböző becsapódásokat szimulál. A Hold felszínén az életet nehezítő kihívások egyike ugyanis a mikrometeorit, tehát olyan apró kövek, kavicsok és porszemcsék, amelyek akár 35 000 km/h-nál is gyorsabban száguldhatnak. A Ballistic Impact Lab pedig épp a becsapódásnak történő ellenállás szempontjából vizsgálja a kiválasztott anyagokat.

A laboratórium a célra egy 12 méteres légpuskát használ, amely 910 m/s-os sebességgel képes kilőni egy-egy lövedéket. A NASA a labort egyébként nem csak a mikrometeoritok szimulálására használja, de így tesztelik például, hogy mi történik ha egy repülőgép madárral ütközik. Az első tesztsorozatban olyan szöveteket vizsgáltak, melyeket a lakóegységeknél lehetne felhasználni – ezek relatíve puhák és rugalmasak, de ha találat éri őket, akkor szilárdak.

A vizsgálathoz a puskát vákuumkamrára kötötték, melyben a Hold felszíni viszonyaihoz hasonlóan nincs légellenállás – így a lövedék (ebben a konkrét esetben acélból készült golyóscsapágyak) gyorsabban száguld. A különféle anyagok viselkedését a terhelés alatt nagy sebességű kamerákkal, valamint különböző érzékelőkkel rögzítették. A becsapódás egyébként közel maximális terhelést jelent az anyagok számára, így ezek megbízhatóságának a határa is könnyebben megállapítható. A szkafanderekhez használt kompozit szöveteket pedig úgy tesztelték, hogy egy készülék (vertical-impact-drop tester) segítségével a Holdon található kőzetet szimuláló bazaltot ejtettek ezekre. A labor legközelebb egyébként olyan anyagokat vizsgál, amelyeket az űrszemét befogására használnának majd fel.

(Kép: A vertical-impact-drop tester, forrás: NASA)

További cikkek a témában:

Először láthatjuk egyben a szupernehéz rakétát, amely embert visz majd a Holdra A NASA által fejlesztett, rendkívül erős Space Launch System (SLS) a tervek szerint még ebben az évtizedben embert juttatna a Hold felszínére.

Látványos képeket tett közzé a NASA a Hold körül keringő űrállomásról Ha minden a tervek szerint halad, a sci-fibe illő képek már néhány éven belül valósággá válhatnak.

Kína és Oroszország közösen terveznek kutatóállomásokat a Holdra – akár az égitest felszínére is A tervet az együttműködésről tegnap jelentették be, de a két ország között az űrkutatással kapcsolatos kooperáció nem áll meg itt.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.