2025-ig már biztosan nem lesz újabb holdra szállás a NASA-t felügyelő hivatal szerint

2021 / 08 / 11 / Bobák Áron
2025-ig már biztosan nem lesz újabb holdra szállás a NASA-t felügyelő hivatal szerint
Az amerikai űrügynökség visszatérését a Holdra több tényező is hátráltatja, így a 2024-es dátum szinte biztosan csúszni fog - állapítja meg a NASA Főfelügyeleti Hivatala (Office of Inspector General, OIG) által kedden kiadott jelentés.

A negyven oldalas dokumentum több olyan tényezőt is felsorol, ami miatt nem tűnik reálisnak a 2024-es céldátum, ezek közül az egyik elsőre egészen banálisnak hangzik: "Tekintettel az űrruhák fejlesztésének várható késedelmére, a NASA jelenlegi tervei szerinti 2024 végi holdraszállás nem valószínűsíthető" - szól a jelentés egyik fontos megállapítása, ami azonban azt is leszögezi, hogy ez közel sem az egyetlen ok, ami miatt az Artemis-misszió csúszásban van. Az OIG a késedelem okai között felsorolja az SLS rakéta valamint az Orion űrkapszula elhúzódó fejlesztését, valamint szerintük a Blue Origin is szerepet játszott a csúszásban, amikor megtámadták a NASA-nak azon döntését, hogy a SpaceX fejlesztheti ki a Holdkompot - ezzel hónapokra leállítva a folyamatot.

Az OIG mostani jelentése elsősorban az asztronauták szkafanderére koncentrál, amelynek fejlesztése az eredeti tervekhez képest már most is húsz hónapos csúszásban van. A dokumentum szerint a céldátumot részben a világjárvány miatt nem sikerült tartani, de a csúszásban a technológiai kihívások valamint a finanszírozási hiányosságok is szerepet játszottak. Ahogy korábban írtuk, az amerikai űrügynökség negyven év után kezdett bele egy új szkafander fejlesztésébe, amit már kifejezetten úgy terveztek meg, hogy a Hold és akár a Mars rideg körülményei között is megfelelő védelmet biztosítson az űrhajósoknak. Az Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU) moduláris kialakítású, vagyis mindenféle szélsőséges viszony elviselésére át lehet alakítani, emellett sokkal nagyobb mozgásszabadságot tesz lehetővé, mint a korábbi űrruhák.

Bár a jelentés alapján a szkafander legkorábban 2025 áprilisára készülhet el, ahogy arra az Interesting Engineering felhívja rá a figyelmet, hogy a friss hírekre már Elon Musk is reagált a Twitteren, azt állítva, hogy a SpaceX képes lenne időre leszállítani a megfelelő öltözetet az űrhajósok számára. Bárhogy is lesz, az biztos, hogy Musk űrvállalatának komoly szerepe lesz az Artemis-misszió sikerében, hiszen a Holdkomp mellett a Lunar Gateway űrállomás első modulját is ők fogják a Holdhoz szállítani egy Falcon Heavy rakéta segítségével. Ez a misszió a tervek szerint szintén 2024-ben indulhat.

(Fotó: NASA/Joel Kowsky, NASA/GRC/Jef Janis)

További cikkek a témában:

A NASA bemutatta a terveit a Hold meghódítására A most kiadott 13 oldalas dokumentumban szó van a Hold körül keringő űrállomásról és olyan járműről is, amiben az asztronauták heteket is eltölthetnek a Hold felszínén. Meg persze a holdbázisról is.

Egyre biztosabb a Hold körüli űrállomás jövője: az első elemeket a SpaceX szállítja majd fel Az első körben a Gateway-állomás legfontosabb egységei készülnek el, ezeket szállítja majd fel Elon Musk cége a talán nem is olyan távoli jövőben.

Kína és Oroszország közösen terveznek kutatóállomásokat a Holdra – akár az égitest felszínére is A tervet az együttműködésről tegnap jelentették be, de a két ország között az űrkutatással kapcsolatos kooperáció nem áll meg itt.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A galaxis leghatalmasabb csillagtömegű fekete lyukát a Földhöz “extrém” közel fedezték fel
A galaxis leghatalmasabb csillagtömegű fekete lyukát a Földhöz “extrém” közel fedezték fel
A most felfedezett fekete lyuk nem csak jóval nagyobb az eddig ismert legnagyobb tömegű lyuknál, a Cygnus X-1-nél, de csillagászati léptékben a Földhöz is nagyon közel helyezkedik el.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.