Több millió katonai adatot tartalmazó emailt küldött az Egyesült Államok tévedésből Oroszország szövetségesének

2023 / 07 / 20 / Bodnár Barna
Több millió katonai adatot tartalmazó emailt küldött az Egyesült Államok tévedésből Oroszország szövetségesének
A nyugat-afrikai Malinak küldött emailek egy része állítólag olyan információkat is tartalmazott, mint például jelszavak, orvosi feljegyzések és amerikai vezető tisztek útiterve.

A leveleket egy elírás miatt küldték az amerikai hadsereg „.mil” végű email címe helyett Mali „.ml” utótaggal rendelkező elektronikus postafiókjába, írja a BBC.

Mali, vagy hivatalos nevén Mali Köztársaság egy 2020-as, a nyugat-afrikai országban lezajlott puccs óta van szoros kapcsolatban Oroszországgal. A Nigériától nyugatra fekvő nemzet 2013-ban az összeomlás szélére sodródott a különböző terrorista csoportok és tuareg lázadók támadásai miatt. Ekkor hozták létre az állam stabilizációját támogató ENSZ küldetést (Minusma). A Minusma keretén belül Maliban tartózkodó nemzetközi haderő célja a békemegállapodás végrehajtása és a civilek védelme volt, azonban az országban történő, 2020-as katonai hatalomátvétel után a helyi hatalom és az ENSZ közötti viszony megromlott, biztonságpolitikai viták alakultak ki. Ennek eredményeképpen 2023. június 30-án az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag megszavazta a Minusma befejezését, és a Maliból történő kivonulást.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az érzékeny adatokat tartalmazó amerikai adatok – egyelőre – nem kerültek a Moszkvától fegyvereket vásároló, oroszbarát nemzet birtokába, ugyanis az országhoz tartozó domaint 2013 óta egy holland üzletember, Johannes Zuurbier kezeli. Zuurbier az elmúlt 10 évben több tízezer tévesen címzett emailt kapott az amerikai hadseregtől, amelyek

bár nem tartalmaztak szigorúan bizalmas információkat, de szerepeltek bennük például egészségügyi adatok, amerikai katonai létesítmények térképei, pénzügyi nyilvántartások és hivatalos utak tervezési dokumentumai, valamint néhány diplomáciai üzenet is.

Zuurbier értesítette az amerikai tisztviselőket, hogy mivel a mali kormánnyal kötött szerződése ehét hétfőn lejárt, így szerinte az információk kiszivárgásával kapcsolatos " kockázat valós, és az Egyesült Államok ellenfelei kihasználhatják". Persze a "bizalmas" és a "szigorúan titkos" jelzésű amerikai katonai kommunikációt külön informatikai rendszereken keresztül bonyolítják, így nem valószínű, hogy ezek véletlenségből illetéktelen kezekbe kerülnek. Ennek ellenére az „ártalmatlan” adatok is hasznosnak bizonyulhatnak az Egyesült Államok ellenfelei számára, főként, ha konkrét személyekre vonatkozó információkat tartalmaznak. Steven Stransky, a Nemzetbiztonsági Minisztérium hírszerzési jogi osztályának korábbi vezetője szerint ugyanis az ilyen jellegű adatokkal egy külföldi ország profilokat hozhat létre amerikai katonákról, vagy akár zsarolhatja, le is fizetheti őket a róluk szóló információk birtokában.

A Pentagon közölte az üggyel kapcsolatban, hogy lépéseket tett a probléma megoldása érdekében.

(Borítókép: Getty Images/Epoxydude)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Mobiltelefonnal készített fotók kerültek a Roadster nyomtatott kiadásába
Mobiltelefonnal készített fotók kerültek a Roadster nyomtatott kiadásába
A negyedévente megjelenő utazási és életmódmagazin, a Roadster, a Samsunggal együttműködve izgalmas kalandra vállalkozott. A kiadó Player Media Group csapata meginvitálta a dél-koreai gyártóóriást egy technológiai kihívásra, melyben arra a kérdésre keresték a választ, hogy napjaink mobiltelefonjai vajon professzionális fényképezőgépekként is megállják-e a helyüket.
Kiiktatja a túl hangos zajforrást a csapatban mozgó okoshangszórók raja
Kiiktatja a túl hangos zajforrást a csapatban mozgó okoshangszórók raja
Önállóan mozgó és tájékozódó, alakváltó robotokat készítettek a kutatók a nyilvános helyek zajszűrésére.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.