Több mint kétezer programmal várja idén az érdeklődőket a Kutatók Éjszakája

2022 / 09 / 19 / Bobák Áron
Több mint kétezer programmal várja idén az érdeklődőket a Kutatók Éjszakája
Megnézhetünk egy kísérleti reaktort, játszhatunk sakkrobot ellen, de akár a testösszetételünket is megnézhetjük a szeptember utolsó és október első napján megrendezett Kutatók Éjszakáján, amelyen a legnevesebb kutatóközpontok, egyetemek és múzeumok mellett idén olyan vállalatok is várják az érdeklődőket, mint a Nokia, a Rolls-Royce vagy az egyik legígéretesebb magyar startup, a Commsignia.

Az Európai Bizottság kezdeményezésére létrejött programsorozatot 2006 óta rendezik meg Magyarországon, ahol idén több mint 150 intézmény mintegy 2000 programjából válogathatnak az érdeklődők. A kétnapos, szeptember 30-án valamint október 1-én rendezett "tudományos fesztiválon" minden tudományterület képviselteti magát a természettudományoktól az orvostudományig, a műszaki tudományoktól a művészetekig, az érdeklődők pedig országszerte vehetnek részt laborbejárásokon, hallgathatják meg elismert kutatók előadásait, vagy ismerkedhetnek meg közelebbről egy-egy területtel interaktív játékok és workshopok segítségével.

Bár az idei Kutatók Éjszakájáig még bő másfél hét hátra van, a rendezvény honlapján már most érdemes elkezdeni böngészni a programokat, amelyek közül több előzetes regisztrációhoz kötött, néhány esetben pedig a férőhelyek száma is limitált. Bár az összes meghirdetett programot lehetetlen lenne felsorolni, de a teljesség igénye nélkül álljon itt néhány olyan program, amit semmiképp sem lenne érdemes kihagyni:

Az ELKH Energiatudományi Kutatóközpontban a látogatók megnézhetnek egy működő kutatóreaktort, emellett betekintést nyerhetnek a nemzetközi összefogásban készülő kísérleti fúziós reaktor, az ITER fejlesztésébe is.

A Wigner Fizikai Kutatóközpontban többek között a kvantumszámítógépek működéséről, a gravitációs hullámokról és fekete lyukakról, valamint a lézeres műszerekről és a CERN gyorsítómágneseiről hallgathatunk meg érdekes előadásokat.

A Siemens kötelékébe tartozó Evosoftnál egy workshop keretében robotkart valamint robotautót is építhetnek azok, akik kilátogatnak az Infoparkba.

Számos programmal készül a Kutatók Éjszakájára a Budapesti Műszaki Egyetem is, ahol sok más mellett a 6G-ről, az önvezető technológiákról, a kvantumszámítógépekről hallgathatunk majd előadásokat, emellett az egyetem számos játékos programot is szervez a látogatóknak.

Itt készül a jövő - a BME laboratóriumában jártunk, ahol a kvantumforradalom alapjait építik A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának (BME VIK) épülete rejti azt a laboratóriumot, ahol a jövő kvantuminformatikai rendszereinek fejlesztése zajlik, a múlt héten pedig mi is betekintést kaphattunk azokba a kísérletekbe és a berendezések működésébe, amelyek az elkövetkező években potenciálisan forradalmasíthatják a kommunikációs hálózatokat.

A Nők a Tudományban Egyesület rendezvényén látványos, otthon is elvégezhető kísérletekkel ismerkedhetnek meg a látogatók, akik emellett betekintést kaphatnak a nanotechnológia rejtelmeibe és azt is megtudhatják, hogyan lehet tojáshéjból csontpótlót készíteni.

A Neumann János Számítógéptudományi Társaság az első magyar kibernetikai építőkészlet, azaz a Mikromat köré építette fel a programját, amelynek keretében az érdeklődők a "Tücsök" replikáját is kipróbálhatják.

A már nemzetközi szinten is komoly elismerésnek örvendő magyar startup, a Commsignia a Kutatók Éjszakája alkalmából azt mutatja be, hogyan lehet biztonságosabbá tenni a közlekedést a fejlett járműkommunikációs megoldásokkal, amelyek képesek összekötni egymással a forgalom minden szereplőjét, legyen szó autókról, kerékpárokról, rollerekről vagy gyalogosokról.

Az autók már elkezdtek beszélgetni egymással és a közlekedési lámpákkal Hol tart ma a car-to-X kommunikáció? És mi az? És milyen lehetőségek rejlenek a dologban?

A Morgan Stanleyhez látogatók nem csak egy befektetési bank mindennapjaiba nyerhetnek bepillantást, de játékos feladatok keretében ismerkedhetnek meg a kódolás alapjaival is, emellett LEGO robotok programozására is lesz lehetőségük.

A Rolls-Royce Magyarországnál bepillantást nyerhetünk a fenntartható repülés jövőjébe, a hibrid és elektromos hajtásrendszerek fejlesztésébe, az érdeklődők pedig a vállalat első, teljesen elektromos hajtású repülőgépét is megnézhetik.

A Nokia játékos programokkal egybekötve mutatja be a budapesti kutatási-fejlesztési központ eredményeit, aminek keretében többek között megtanulhatjuk, hogyan kell kirakni egy Rubik-kockát, rajzolhatunk robotkéz segítségével, sakkozhatunk egy robotizált sakkmester ellen, de sok érdekességet megtudhatunk az 5G-s mobilhálózatokról valamint arról is, hogy hogyan működik egy intelligens raktár.

A Turbine magyar gyógyszeripari startup programjain a résztvevők betekintést kapnak a gyógyszeripar működésébe, megismerkedhetnek a bioinformatika alapjaival és a sejtmodellezéssel is, emellett arra a kérdésre is választ kaphatnak, hogy miért van annyi egymásnak ellentmondó tudományos eredmény.

Bár elképzelhető, hogy egyesek csak az arcfestés vagy a Forma-1-es szimulátor miatt fogják az Óbudai Egyetemet célba venni szeptember utolsó napján, de a Neumann János Informatikai Kar ezen túlmenően is számos érdekes programot kínál péntekre és szombatra. Az előadásokon szó lesz többek között a kriptovalutákat "működtető" blockchainről, a mesterséges intelligencia és a rákkutatás kapcsolatáról, technostresszről és cyberbullyingról valamint a virtuális valóságról is, emellett egy speciális készülékkel helyben megmérhetjük a testösszetételünket és még egy kötetlen snack partyn is részt vehetünk az egyetem kutatóival.

A Bay Zoltán Kutatóközpont rendezvényén többek között kiderül, hogyan kerülhetjük el az élelmiszerpazarlást és hogy miként lehet baktériumok segítségével megtisztítani az olajjal, nehézfémekkel vagy más anyagokkal szennyezett területeket, emellett holografikus vízfüggönyre vetített lézershow, kémiai szabadulószoba, drónszimulátor és LEGO-mozaik is várja a látogatókat.

(Borítókép: Wladimir Bulgar/Science Photo Library/Getty Images)

Fény és anyag kapcsolatának különleges új állapotait figyelték meg magyar kutatók A szén nanocsövekben létrejövő fény-anyag interakció speciális hibrid állapotokat hozott létre a vizsgálatok szerint.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Katasztrófafilmek visszatérő motívuma, hogy a pilóták elájulnak/meghalnak, így egy utasnak kell átvennie a gép irányítását, aki aztán a földi irányítás utasításai alapján biztonságosan landol a reptéren. Na de történt-e ehhez hasonló dolog a valóságban?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.