Több száz múmiát és egy eddig ismeretlen piramist is találtak Egyiptomban

2022 / 11 / 18 / Felkai Ádám
Több száz múmiát és egy eddig ismeretlen piramist is találtak Egyiptomban
Ebben a hónapban volt száz éve, hogy felfedezték Tutanhamon fáraó sírját, most ennek közelében találtak értékes leleteket: rengeteg sírt, titkos folyosórendszert, valamint egy eddig ismeretlen királynőnek emelt piramist is.

Szakkara egy egyiptomi falu, amely Gíza tartományban, Kairótól 30 km-re fekszik. Itt található az ókori Egyiptom egyik fővárosának, Memphisznek a 7 km hosszú nekropolisza, a hely ezért régészeti szempontból kiemelten fontos. Az elmúlt két évben pedig rengeteg fontos lelet találtak itt, olyasmit is, ami átírhatja az ismereteinket az ókori Egyiptom történelméről. Ebben az időben nem csak a Tutanhamon fáraó korszakából (Kr. e. 1333 és Kr. e. 1323 között) származó értékes koporsókat és múmiákat fedeztek fel – a fáraó legközelebbi hivatalnokainak maradványait, de átvizsgáltak egy közeli piramist is. Ez utóbbit II. Teti, a VI. dinasztia alapító királyának emelték – számol be róla a Live Science.

Mint a lapnak nyilatkozó, az ásatáson dolgozó egyik egyiptológus elmondta: „Szakkarában a legtöbb korábbról már ismert temetkezés vagy az Óbirodalom vagy a Hellenisztikus kor periódusából származik.” A szakemberek most viszont 22 egymással összeköttetésben álló járatot találtak 9-18 méteres mélységben, és ezekben mind az Újbirodalom periódusában (tehát például Tutanhamon fáraó uralkodása idején) temetkeztek. Mivel eddig nem volt ismert, hogy szokásban lett volna ebben az időszakban ide temetkezni, így sikerült most valóban valami igen egyedire bukkanni.

Ráadásul a leletek bőségesek: találtak egy hatalmas mészkő szarkofágot, de emellett 300 rendkívül gazdagon díszített koporsót is. A koporsókra egyedi arcokat faragtak – mindegyik teljesen eredeti, nem hasonlítanak egymásra, és ezekbe nőket is, férfiakat is eltemettek. A koporsókat az egyiptomi Halottak könyvéből vett jelenetekkel díszítették, és minden koporsón szerepel az elhunyt neve is. Az egyik koporsóból egy női arcot ábrázoló, tömör aranymaszk is előkerült. A koporsókból rendkívül jó állapotban fennmaradt múmiák kerültek elő, ami arra utal, hogy a mumifikáció az Újbirodalom periódusában érte el a csúcsát. A helyszínen ezek mellett több értékes leletre is ráakadtak, társasjátékokra, fegyverekre, valamint egyéb használati eszközökre és kegytárgyakra vegyesen.

A legérdekesebb mégis talán az a piramis, amelyet egy eddig ismeretlen királynőnek emeltek – azt már sikerült kideríteni, hogy az uralkodót Neith-nek hívták, és nem szerepel az eddigi történelmi feljegyzésekben. Ez a szakember szerint azt jelenti, hogy szó szerint újra kell írni az ókori Egyiptom vonatkozó történelmét, és fel kell tüntetni egy új uralkodónőt is.

A leletek egy részét egyébként a jövőre megnyíló, gízai Grand Egyptian Museum-ban tervezik kiállítani.

(A cikkhez használt kép illusztráció, forrása: Pixabay/8moments)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Négydimenziós “kísértetet” fogott a CERN-részecskegyorsító
Négydimenziós “kísértetet” fogott a CERN-részecskegyorsító
A részecskék gyorsulását hagyományosan síkban vizsgálják, de egy megjelenő hatás, egyfajta rezonancia miatt szükséges a 4 dimenziós ábrázolás.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.