Több végzetes műhibát követnek el a sebészek, ha a születésnapjukon operálnak

2020 / 12 / 19 / Felkai Ádám
Több végzetes műhibát követnek el a sebészek, ha a születésnapjukon operálnak
A „szülinap-hatás” szomorú következményére világított rá egy új tanulmány.

A The British Medical Journal-ban december 10-én publikált tanulmány azt vizsgálta, hogy a betegek műtéti halálozása mutat-e valamiféle összefüggést azzal, hogy az őket operáló sebésznek a beavatkozás idején születésnapja volt. A retrospektív (visszatekintő) megfigyeléses vizsgálatban 980 000 ezer műtét adatait nézték át az Egyesült Államokban. A beavatkozások a 17 általános sürgősségi műtétek közül kerültek ki, és ezeket 65 és 99 éves korok között pácienseken végezték el a 2011 és 2014 közötti időszakban. Akkor tekintettek egy halálesetet a műtéthez kapcsolódónak, amennyiben az a beavatkozás után 30 napon belül történt. (Persze ez utóbbit tovább finomították a betegek egyéni körülményeivel és egyéb hasonló adatokkal.) A fent említett majdnem egymillió műtétet 47 489 sebész hajtotta végre. A beavatkozások 0,2 százaléka (összesen 2064) történt a sebész születésnapján.

Amennyiben a nem módosított elhalálozási arányokat vizsgáljuk, akkor a műtét utáni 30 napon belüli elhalálozás 145 esetben történt meg, amikor a beteget olyan sebész operálta, akinek éppen születésnapja volt. Ez tehát 7 százalékos arányt jelent. Amikor a műtétet olyan orvos végezte, akinek épp nem volt születésnapja, ez az arány 5,6 százalék volt. A fenti két szám az egyéni jellemzők és egyéb módosító körülmények figyelembevételét követően 6,9 és 5,6 százalékra módosulnak (pontosabban ez utóbbi szám nem változott). Vagyis 1,3 százalék különbség van a poszt-operatív elhalálozás arányában, tehát a konklúzió az, hogy kisebb eséllyel ússza meg egy beteg a műtétet, amennyiben az őt operáló sebésznek éppen születésnapja van. A szülinap-hatás egyébként még az ünnepnapokon tapasztaltnál is jelentősebb.

A kutatók szerint elképzelhető ugyanakkor, hogy ez a hatás eltűnik, amennyiben nem sürgősségi beavatkozásokról van szó, vagy a páciensek szélesebb demográfiáját vizsgálják. A tudósok választása egyébként azért épp a sürgősségi műtétre esett, mert ezek az esetek igen kis részében tervezett műtétek, illetve ezek kapcsán a beteg sem igazán szokott magának orvost választani – márpedig ez a két faktor bezavart volna a végeredménybe. A kutatás annyiban fontos, hogy világossá teszi, az orvosok sem gépek, és tekintettel lehet lenni az ő igényeikre is – ezt pedig az adott ellátóhely is figyelembe veheti az ügyeleti beosztás összeállításakor. Illetve érdekes kérdés lehet az is, hogy ez mennyire univerzális jellemző, és hazánkban is így alakultak volna-e az eredmények, esetleg nálunk más életesemények váltják-e ki ezt a hatást. Betegként, különösen sürgősségi műtét esetén, amellyel kapcsolatban ezt a hatást kimutatták, nem tehetünk túl sokat a szülinap-hatás kiküszöbölése érdekében sajnos. Elvégre nem túl életszerű jelenet, hogy az orvos bulicsákóban érkezik a műtőbe, amit megpillantva a páciens kétségbeesetten leugrik az asztalról, és kiiszkol.

(Címlapkép/nyitókép: Pixabay)

További cikkek a Rakétán:

Az egészségügyi dolgozó nem lélegeztetőgép, nem működhet örökké száz százalékon Amerikai és magyar összefogással elsőként sikerült felismerni, hogy a koronavírus-járványtól való félelemnek és a rendkívüli helyzet okozta stressznek súlyos egészségügyi következményei lehetnek, különösen a betegek és az egészségügyi szakemberek esetében. Összegyűjtötték hát azokat a kipróbált technikákat, amelyek segíthetnek egészségü(n)k megóvásában.

Erősebben szorongunk a második hullámban A koronavírus-járvány jelenlegi szakaszában az összefogás, a kölcsönös segítségnyújtás és a szabályok elfogadása segíthet megküzdeni a magasabb pszichés feszültséggel a Magyar Pszichológiai Társaság katasztrófapszichológiai szekciójának elnöke szerint.

A manipulatív, önimádó emberek igénylik a legtöbb szexuális figyelmet másoktól A machiavellisztikus nők és a nárcisztikus férfiak több szexuális figyelmet kívánnak másoktól, mint az átlag, és akkor még a sötét triád egyéb következményeiről nem is beszéltünk (kivételesen nem Kínáról van szó).


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Azt hitték semmire sem jó ez a szervünk – pedig talán a ráktól véd
Azt hitték semmire sem jó ez a szervünk – pedig talán a ráktól véd
Elég gyakran ki is operálták.
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Masszív test, négyzet alakú szemüregek, hatalmas fogak, gigantikus fej – a Homo longi, vagy másnéven a Sárkányember fajunk legközelebbi rokona, aki teljesen adaptálódott a fagyos körülményekhez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.