Többszáz napelem generálja az áramot a különleges anyagban

2022 / 12 / 12 / Bobák Zsófia
Többszáz napelem generálja az áramot a különleges anyagban
A ruháink energiaforrássá válhatnak a legújabb technológiával.

A Nottingham Trent Egyetem kutatói olyan e-textilt fejlesztettek, ami az integrált napelemeknek köszönhetően energiaforrásként működik használat közben és kisebb elektronikus eszközök feltöltésére is alkalmas lehet. Az anyagba 1200 miniatűr szilícium napelem-egységet szőttek a kutatók, majd különösen hajlékony rézdrótokkal kötötték össze őket, a napelemek védelmét pedig gyanta alapú borítással biztosították. Az egységek mindössze 5*1,5 milliméter méretűek, de az 51*27 centiméteres anyagon elhelyezett több mint ezer napelem így is képesnek bizonyult 394 mWattos teljesítményre teljes napfényben.

Az elkészített textil jól szellőző anyaga ideálissá teszi arra, hogy ruhák vagy táskák alapját képezze és ugyanúgy lehet kezelni, mint bármilyen más ruhaanyagot, bírja a vizet és a 40 Celsius-fokon való mosást is. Ez a kis darab prototípus ugyan nem elegendő nagyobb eszközök feltöltésére, legfeljebb szenzorok és más alacsony fogyasztású berendezések ellátására alkalmas, de egy nagyobb anyaggal már több lehetőség nyílik meg az energiaellátás tekintetében az e-textil viselői számára, bár a napelemek teljesítménye nyilvánvalóan függ az aktuális időjárási körülményektől is, és egyelőre az is kérdés, hogy hosszabb távon hogyan bírja a mindennapos (vagy rendszeres) viseletet a belőle készült ruha.

(Designboom Fotó: Nottingham Trent University)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Fontos változás jön a Facebook Messengerben, ami minden magyar felhasználót érint
Fontos változás jön a Facebook Messengerben, ami minden magyar felhasználót érint
Az EU új jogszabályához igazodva a Meta mostantól lehetővé teszi, hogy Facebook-fiók nélkül is használhassuk a chatalkalmazást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.