Tombol Ausztrália legszörnyűbb hőhulláma, 49,9 Celsius fokban már az országutak is olvadnak

2019 / 12 / 19 / Justin Viktor
Tombol Ausztrália legszörnyűbb hőhulláma, 49,9 Celsius fokban már az országutak is olvadnak
Ha valahol, Ausztráliában a bőrükön érzik az emberek a klímaváltozás szélsőségeinek borzalmait. Több mint 100 kilométer per órás szél, több hónapja tomboló bozóttüzek, 40 és 50 Celsius fok közötti pokoli hőség és szárazság sújtja a kontinens nagy részét. A hőségrekord az elmúlt három napban minden nap megdőlt valahol, és holnapra is ez várható.

Holnapra katasztrofális tűzhelyzet-előrejelzést adtak ki Dél-Ausztráliára, ahogy a fojtogató négynapos hőhullám nem csitul, egyes területeken a hőmérséklet már valószínűleg meghaladja majd az 50 Celsius-fokot.

Ez történt eddig:

  • Dél-Ausztrália nyugati részein csütörtökön a hőmérséklet majdnem 50 Celsius fokot ért el
  • Megolvadt az országutakat borító bitumen
  • A péntek estére tervezett lóversenyeket az előrejelzés miatt lemondták
  • Az előrejelzés szerint pénteken katasztrofális tűzhelyzet várható az állam egyes részein

Sorban dőlnek a forrósági rekordok

A Meteorológiai Iroda (BOM) szerint a decemberi hőmérsékleti rekordok több mint egy tucat helyen megdőltek, a legforróbb pont Nullarbor volt, ahol elképesztő 49,9 ° Celsius fokot ért el a levegő hőmérséklete, ez a negyedik legmagasabb valaha mért hőmérsékleti érték Ausztráliában. Ezt az értéket a Nyugat Ausztráliában található Eucla is elérte.

Nem volt mindenhol 50 fok, Adelaide nagyvárosában, “csak” 45,3 ° Celsius fokig kúszott fel a higany, ami a mérések 1887-es kezdete óta a legmagasabb decemberi hőmérséklet. Pénteken itt 46 ° Celsius fokot várnak.

Olvadó közúthálózat

Cedunában 48,8 C-os tetőzéssel született új “rekord”, míg Wudinna és Port Augusta mellett, - ahol a közutak felszíne az intenzív melegben megolvadt - 48 ° C fölé emelkedett a hőmérséklet.

"A McConnal Road, az Alma Street, a Forster Street és a Cobbin Street felszínén mindenhol folyt a bitumen"

- állt ma Port Augusta városi tanácsának nyilatkozatában."Kerülni kell az utak használatát, és csak a helyi lakosok használhatják őket - kérjük, válasszon egy másik utat ebben a szélsőséges időjárásban" - tanácsolták.

Ha áram nincs, semmi sincs?

Az SA Power Networks szóvivője, Paul Roberts figyelmeztetett, hogy a holnapi körülmények között fokozott a hosszabb áramkimaradás kockázata.

"Részletes erőforrás-terveket készítettünk több személyzettel ... és másokkal, akik készenléti állapotban vannak" - mondta. "Ahol a körülmények katasztrofálisnak bizonyulnak, és segíthetünk vele az élet és vagyonvédelemben, ott lekapcsoljuk majd a regionális városokat az áramellátásról.” - áll a vészjósló közleményben.

Hűteni sokkal energiaigényesebb, mint fűteni, és a szervezetünk is nehezebben viseli a meleget, mint a hideget. Különösen kijózanító ez a közlemény, ha belegondolunk, hogy milyen hirtelen és könnyen megfoszthatja az embert a természet az áramellátástól, ami pedig létfontosságú, az extrém forróságban.

Mi történik az emberrel 50 Celsius fokos forróságban?

Ausztrália valójában annyira melegszik, hogy a meteorológusok arra kényszerültek, hogy hőmérsékleti skálájukat 54 ° Celsius fokig emeljék, új színkódot hozzáadva az eddigiek mellé. Az ilyen magas hőmérsékletek ugyanakkor veszélyt jelentenek a testünkre is. A szélsőséges hőmérséklet először is stresszt okoz az emberi testben, mely legjobban egy szűk hőmérsékleti tartományban - 36 ° Celsius foktól 37,5 ° Celsius fokig - működik. A melegtől főként izzadással szabadul meg, bár a légzés és a megnövekedett pulzusszám is csökkentheti a hőt. Minél melegebb és párásabb lesz a környezetünk, annál többet kell a testnek izzadnia, növelve ezzel a kiszáradás kockázatát. Szélsőséges hőmérsékleten a testünk folyamatosan küzd, hogy lehűtse magát, ami hőgörcsökhöz, hő okozta kimerültséghez vagy akár hő-sztrókhoz is vezethet - ezt hívjuk közönségesen napszúrásnak. Ez utóbbi már sürgős orvosi ellátást igényel, mivel tartós károsodást okozhat az életfontosságú szervekben és akár halállal is végződhet, ha nem kezelik. Folyamatos 45 Celsius fokos hőmérsékleten gyakorlatilag küzdünk az életben maradásért.

Andrew Stark, az Országos Tűzoltóság (CFS) vezérigazgató-helyettese elmondta, ha holnap tűz keletkezik valahol, az veszélyes, gyorsan mozgó és kiszámíthatatlan lesz. 

"Ezek olyan körülmények, amelyek még a tűzoltóink számára is nagyon veszélyesek, olyan körülmények, amelyekben magántulajdont veszítünk el, és sajnos néha odavesznek az emberek is" - mondta.

Van, hogy a tűz megállíthatatlan

"Ilyen körülmények között a tüzek annyira kiszámíthatatlanok, olyan gyorsan mozognak és fejlődnek, hogy nem számít hány tűzoltónk van, nem fogjuk tudni megállítani a terjedésüket, amíg az időjárás nem változik.

Kylie Egan Meteorológiai Előrejelző Iroda munkatársa szerint az erős szél és a villámlás veszélye az állam egész területén megnöveli a tűzveszélyt. "Nem igazán láthattunk ennél rosszabb körülményeket az egész államban, a szélsebesség valóban olyan erős, amennyire csak lehet" - mondta.

Érdemes az Ausztráliában történteket a globális klímakrízis kontextusában is végiggondolni, hiszen bár a kontinens tőlünk messze van, az ott élőket sújtó és az Európában tapasztalt természeti katasztrófák kiváltó oka ugyanaz: a klímaváltozás. Mi is megtapasztaltuk már a 40 Celsius fok körüli állandósuló hőhullámokat,  melyek a városokban elviselhetetlenek, és sok tízezer  - betegséggel küzdő, vagy idősebb - ember számára rendszerint végzetesek is. Lehetséges, hogy ideje lenne komolyan venni a helyzetet, és cselekedni.

(Forrás: ABC, Dailymail Képek: BOM, Port Augusta Facebook)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ötven éve vizsgálhatnánk a klímaváltozás hatásait, de Nixon elnök másként döntött
Ötven éve vizsgálhatnánk a klímaváltozás hatásait, de Nixon elnök másként döntött
Az amerikai politikus asztalára került, 1971-ben készült dokumentum az "emberi faj túlélésének biztosításáról" írt, és csak most került nyilvánosságra.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.