Tömeggyártásra is alkalmas egy kétdimenziós csodaanyag

2023 / 09 / 20 / Bobák Zsófia
Tömeggyártásra is alkalmas egy kétdimenziós csodaanyag
A 2011-ben felfedezett MXene-t a kutatók álomanyagnak tartják és akár nagy mennyiségben is gyárthatják a jövőben.

A MXene nevű anyagot a Drexel Egyetem kutatói fedezték fel 2011-ben, miután rétegeket választottak le a MAX fázisként ismert anyagról, amely valamely átmenetifém karbidjaiból és nitridjeiből áll. Az ilyen módon kapott többrétegű MXene-t általában további kezelésnek vetik alá, hogy minél vékonyabb hártyát alakítsanak ki és az így keletkező réteg lényegében kétdimenziós, vastagsága alig több mint egy nanométer. A MXene formulája a következő egyenlettel írható le: Mn+1XnTx, amelyből az M az átmenetifémet, az X a szenet vagy nitrogént, a T pedig az anyag felszínén található funkcionális csoportot, oxigént, fluort vagy hidroxidiont jelöli.

Ezeknek a felszíni molekuláknak kulcsfontosságú szerepe van a MXene tulajdonságainak meghatározásában, mivel a különféle összetevők különböző képességekkel ruházzák fel az anyagot: a fluor jelenléte például csökkenti a teljes réteg elektromos vezetőképességét és kevésbé teszi alkalmassá az elektromágneses sugárzás elleni védelem kialakítására, ami az anyag egyik alapvető felhasználási területe lenne. A felszíni szerkezet pontos elemzése ezért fontos szerepet tölt be a MXene fejlesztésében, de az anyag rendkívüli vékonysága miatt eddig hosszú napokig tartó feladatot jelentett az elektronmikroszkópos vizsgálatok elvégzése.

A Koreai Tudományos és Műszaki Intézet (KIST) kutatóinak vezetésével zajló kísérlet eredményeképpen azonban sikerült ezt az időt olyannyira lerövidíteni, hogy akár a MXene tömeggyártása is elérhető közelségbe került. A tudósok által kifejlesztett módszerrel az anyag mágneses ellenállási jellemzőiből kiindulva előre tudják jelezni, hogy milyen elrendezésben találhatóak a molekulák a felszínen, ezáltal sokkal könnyebben és bonyolult műszeres mérések nélkül tudják meghatározni az anyag által elnyelt elemek helyzetét és mennyiségét. Az úgynevezett Hall szóródási faktor, ami a félvezetők töltéshordozó tulajdonságait írja le, a felszínhez kapcsolódó fluor jelenlétében jóval nagyobb, mint az oxigén vagy hidroxidion esetében és ez a paraméter behatárolja az anyag ideális felhasználási körét: bizonyos érték alatt tranzisztorok, generátorok és szenzorok készülhetnek belőle, míg felette termoelektromos vagy mágneses eszközök.

A MXene szerkezetének könnyebb megismerése lehetővé teszi az elkészült anyagok gyorsabb osztályozását és az egyforma jellemzőkkel bíró rétegek készítését, vagyis az előállítás során nagyobb kontrollt ad a kutatók kezébe. Ez akár a tömeggyártást is elérhető közelségbe hozhatja, ami hasznos újítást jelenthet azokon az alkalmazási területeken, ahol a MXene szerepet kaphat: többek között az energiatárolás, az elektromágneses árnyékolás, víztisztítás, optoelektronika vagy orvosbiológiai alkalmazások terén. A MXene-t a grafénhoz hasonlóan csodaanyagnak tartják kétdimenziós struktúrája és elektromos vezetési tulajdonságai miatt, amelynek méghozzá rengeteg további stabil és jól használható változatát fedezhetik fel a jövőben a kutatók.

(Fotó: Wikimedia Commons, Vahidmohammadi et al/Science)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Milliók vakarták a fejüket, hogy hogyan jöhetett létre a fotó, amin egy nő háromféleképpen tartja a kezét
Milliók vakarták a fejüket, hogy hogyan jöhetett létre a fotó, amin egy nő háromféleképpen tartja a kezét
A megoldás pofonegyszerű, mégis nagyon nehéz rájönni.
Alvás közben is dolgozhatunk egy agyat stimuláló eszközzel
Alvás közben is dolgozhatunk egy agyat stimuláló eszközzel
A tudatos álmodást elősegítő eszközt a Neuralink agy-varrógépének tervezője segített kifejleszteni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.