Tömeggyártásra is alkalmas egy kétdimenziós csodaanyag

2023 / 09 / 20 / Bobák Zsófia
Tömeggyártásra is alkalmas egy kétdimenziós csodaanyag
A 2011-ben felfedezett MXene-t a kutatók álomanyagnak tartják és akár nagy mennyiségben is gyárthatják a jövőben.

A MXene nevű anyagot a Drexel Egyetem kutatói fedezték fel 2011-ben, miután rétegeket választottak le a MAX fázisként ismert anyagról, amely valamely átmenetifém karbidjaiból és nitridjeiből áll. Az ilyen módon kapott többrétegű MXene-t általában további kezelésnek vetik alá, hogy minél vékonyabb hártyát alakítsanak ki és az így keletkező réteg lényegében kétdimenziós, vastagsága alig több mint egy nanométer. A MXene formulája a következő egyenlettel írható le: Mn+1XnTx, amelyből az M az átmenetifémet, az X a szenet vagy nitrogént, a T pedig az anyag felszínén található funkcionális csoportot, oxigént, fluort vagy hidroxidiont jelöli.

Ezeknek a felszíni molekuláknak kulcsfontosságú szerepe van a MXene tulajdonságainak meghatározásában, mivel a különféle összetevők különböző képességekkel ruházzák fel az anyagot: a fluor jelenléte például csökkenti a teljes réteg elektromos vezetőképességét és kevésbé teszi alkalmassá az elektromágneses sugárzás elleni védelem kialakítására, ami az anyag egyik alapvető felhasználási területe lenne. A felszíni szerkezet pontos elemzése ezért fontos szerepet tölt be a MXene fejlesztésében, de az anyag rendkívüli vékonysága miatt eddig hosszú napokig tartó feladatot jelentett az elektronmikroszkópos vizsgálatok elvégzése.

A Koreai Tudományos és Műszaki Intézet (KIST) kutatóinak vezetésével zajló kísérlet eredményeképpen azonban sikerült ezt az időt olyannyira lerövidíteni, hogy akár a MXene tömeggyártása is elérhető közelségbe került. A tudósok által kifejlesztett módszerrel az anyag mágneses ellenállási jellemzőiből kiindulva előre tudják jelezni, hogy milyen elrendezésben találhatóak a molekulák a felszínen, ezáltal sokkal könnyebben és bonyolult műszeres mérések nélkül tudják meghatározni az anyag által elnyelt elemek helyzetét és mennyiségét. Az úgynevezett Hall szóródási faktor, ami a félvezetők töltéshordozó tulajdonságait írja le, a felszínhez kapcsolódó fluor jelenlétében jóval nagyobb, mint az oxigén vagy hidroxidion esetében és ez a paraméter behatárolja az anyag ideális felhasználási körét: bizonyos érték alatt tranzisztorok, generátorok és szenzorok készülhetnek belőle, míg felette termoelektromos vagy mágneses eszközök.

A MXene szerkezetének könnyebb megismerése lehetővé teszi az elkészült anyagok gyorsabb osztályozását és az egyforma jellemzőkkel bíró rétegek készítését, vagyis az előállítás során nagyobb kontrollt ad a kutatók kezébe. Ez akár a tömeggyártást is elérhető közelségbe hozhatja, ami hasznos újítást jelenthet azokon az alkalmazási területeken, ahol a MXene szerepet kaphat: többek között az energiatárolás, az elektromágneses árnyékolás, víztisztítás, optoelektronika vagy orvosbiológiai alkalmazások terén. A MXene-t a grafénhoz hasonlóan csodaanyagnak tartják kétdimenziós struktúrája és elektromos vezetési tulajdonságai miatt, amelynek méghozzá rengeteg további stabil és jól használható változatát fedezhetik fel a jövőben a kutatók.

(Fotó: Wikimedia Commons, Vahidmohammadi et al/Science)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
Mi történik, ha Charles Darwin evolúcióelméletét kozmikus (vagy annál is hatalmasabb) léptékben, lényegében magára az univerzumra alkalmazzuk? – Nos, akkor az alapvető kérdéseinkre születnek őrült válaszok, valamint elképesztő következtetések az univerzumunk természetéről.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.