Törökország elsőként fejleszt tűzfegyverrel felszerelt drónt

2019 / 12 / 21 / Felkai Ádám
Törökország elsőként fejleszt tűzfegyverrel felszerelt drónt
Ilyen-olyan drónokat már több ország és fegyveres csoport is használ, de ezek kizárólag robbanóanyag célba juttatására jók. A Songar nevű új drón, az ankarai Asisguard vállalat fejlesztése, lesz a világon az első, amelyre lőfegyvert csatoltak. Az eszköz a tervek szerint még idén elkészül.

A munícióval együtt huszonöt kilogrammos szerkezet a készítők szerint kegyetlen pusztításra képes. A drónt nyolc rotorral szerelték fel, és kétszáz töltényt képes magával vinni. Újratárazása pedig elvileg rendkívül gyors és egyszerű. A Songar szabvány lőszert: 5,56 kaliberes, 45 mm-es NATO-golyót lő ki. Képes egyetlen lövés leadására vagy tizenöt lövéses sorozatokra. Működési távolsága tíz kilométer, repülési magassága kétezer-nyolcszáz méter.

A hasonló eszközök fejlesztése eddig jellemzően két nehézségbe ütközött: a lövés pontosságát rontotta a távolság és a becsapódási szög felmérésének problémája, valamint hogy minden egyes visszarúgás arrébb mozdítja a repülő szerkezetet befolyásolva ezzel a soron következő lövedék célba jutását.

A Songar ezeken a problémákon két rendszerrel próbál úrrá lenni: kamerákkal és lézerekkel számolja ki a távolságot, a becsapódás szögét és a szélsebességet, és ezek alapján céloz. A másik rendszer egy robot kar, amely az elsülő fegyver visszarúgását kompenzálja.

Az Asisguard szerint a Songar kétszáz méterről eltalál egy tizenöt négyzetcentiméteres területet, és ezt a távolságot további fejlesztésekkel a jövőben szeretnék majd négyszáz méterre feltornázni. A célpontot a drón pilóta választja ki a képernyőn egy célkereszttel. A drónt éjjellátóval is felszerelik.

A repülőeszköz képes csapatban is dolgozni, sőt akár három drón is működtethető egyszerre egy távirányítóval. Ez esetben a három drón közösen támadja a kijelölt célpontot.

Amellett hogy mindez új taktikai lehetőségeket nyit meg: például a drónok fedezőtüzet zúdíthatnak az ellenségre, a fejlesztés több nyugtalanító kérdést is felvet. Például mi van, ha a technológiát le tudják utánozni különböző fegyveres csoportok? A drónokat általában elég nehéz megállítani, és iszonyatos belegondolni, mire lenne képes egy hasonló eszköz fegyvertelen civilek közt. Ráadásul a török hadsereg sem éppen az emberi jogok mély tiszteletben tartásáról híres, ahogy az legutóbb októberben is kiderült, amikor a török-szír határ mentén támadtak szír városokat.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Elképesztő rekord: a globális netes adatforgalom húszszorosát továbbították egyetlen másodperc alatt
Elképesztő rekord: a globális netes adatforgalom húszszorosát továbbították egyetlen másodperc alatt
Ízlelgessük: 22,9 pebit/s adatátviteli sebesség – ennyit értek el ugyanis japán mérnökök egy új optikai szállal.
Hogyan lesz Magyarországon tízmillióval több fa?
Hogyan lesz Magyarországon tízmillióval több fa?
Ennek járt a végére a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.