Törökország elsőként fejleszt tűzfegyverrel felszerelt drónt

2019 / 12 / 21 / Felkai Ádám
Törökország elsőként fejleszt tűzfegyverrel felszerelt drónt
Ilyen-olyan drónokat már több ország és fegyveres csoport is használ, de ezek kizárólag robbanóanyag célba juttatására jók. A Songar nevű új drón, az ankarai Asisguard vállalat fejlesztése, lesz a világon az első, amelyre lőfegyvert csatoltak. Az eszköz a tervek szerint még idén elkészül.

A munícióval együtt huszonöt kilogrammos szerkezet a készítők szerint kegyetlen pusztításra képes. A drónt nyolc rotorral szerelték fel, és kétszáz töltényt képes magával vinni. Újratárazása pedig elvileg rendkívül gyors és egyszerű. A Songar szabvány lőszert: 5,56 kaliberes, 45 mm-es NATO-golyót lő ki. Képes egyetlen lövés leadására vagy tizenöt lövéses sorozatokra. Működési távolsága tíz kilométer, repülési magassága kétezer-nyolcszáz méter.

A hasonló eszközök fejlesztése eddig jellemzően két nehézségbe ütközött: a lövés pontosságát rontotta a távolság és a becsapódási szög felmérésének problémája, valamint hogy minden egyes visszarúgás arrébb mozdítja a repülő szerkezetet befolyásolva ezzel a soron következő lövedék célba jutását.

A Songar ezeken a problémákon két rendszerrel próbál úrrá lenni: kamerákkal és lézerekkel számolja ki a távolságot, a becsapódás szögét és a szélsebességet, és ezek alapján céloz. A másik rendszer egy robot kar, amely az elsülő fegyver visszarúgását kompenzálja.

Az Asisguard szerint a Songar kétszáz méterről eltalál egy tizenöt négyzetcentiméteres területet, és ezt a távolságot további fejlesztésekkel a jövőben szeretnék majd négyszáz méterre feltornázni. A célpontot a drón pilóta választja ki a képernyőn egy célkereszttel. A drónt éjjellátóval is felszerelik.

A repülőeszköz képes csapatban is dolgozni, sőt akár három drón is működtethető egyszerre egy távirányítóval. Ez esetben a három drón közösen támadja a kijelölt célpontot.

Amellett hogy mindez új taktikai lehetőségeket nyit meg: például a drónok fedezőtüzet zúdíthatnak az ellenségre, a fejlesztés több nyugtalanító kérdést is felvet. Például mi van, ha a technológiát le tudják utánozni különböző fegyveres csoportok? A drónokat általában elég nehéz megállítani, és iszonyatos belegondolni, mire lenne képes egy hasonló eszköz fegyvertelen civilek közt. Ráadásul a török hadsereg sem éppen az emberi jogok mély tiszteletben tartásáról híres, ahogy az legutóbb októberben is kiderült, amikor a török-szír határ mentén támadtak szír városokat.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.