Történelmet írt a SpaceX: tizenkilencszer repült egy Falcon 9

2023 / 12 / 23 / Felkai Ádám
Történelmet írt a SpaceX: tizenkilencszer repült egy Falcon 9
A SpaceX új rekordot állított fel azzal, hogy 23 Starlink műholdat lőtt fel egy Falcon 9 rakétán, amely korábban 18-szor repült. Az első alkalommal 2020 májusában használt, immár tehát veterán rakéta most a 19. alkalommal landolt sikeresen.

A SpaceX történelmet írt az űrkutatás és űrutazás területén azzal, hogy egy olyan Falcon 9 rakéta segítségével jutatta fel a Starlink rendszer műholdjait, amely korábban már 18-szor repült – számol be róla az Interesting Engineering. A Cape Canaveralról végrehajtott kilövés így új rekordot jelent az egyetlen booster által végrehajtott repülések számában, ami igencsak aláhúzza, hogy a SpaceX újrahasznosítással kapcsolatos elképzelése bevált.

A Falcon 9 első fokozatán, amely 2020 májusában debütált a Demo-2 Crew Dragon küldetés során, még mindig látható a NASA  “worm” logója, amely ama első kilövésből származik. Annak ellenére, hogy több mint 3 éves, a veterán rakéta most is hibátlanul teljesített, alacsony Föld körüli pályára juttatta a Starlink műholdakat, majd visszatért a Földre. A 19. landolásra a “Just Read the Instructions” drónhajón került sor az Atlanti-óceánon:

Az újrahasználható rakéták haszna kettős: amellett ugyanis, hogy ezek az eszközök csökkentik a költségeket, növelik a lehetséges kilövések gyakoriságát is. A kilövés amúgy egybeesett a SpaceX orbitális osztályú rakétája által végrehajtott első sikeres landolás nyolcadik évfordulójával is. Mint a SpaceX írja, azon mérföldkövet jelentő esemény óta eltelt időben a Falcon 9-ek több mint 250 sikeres landolást hajtottak végre – amely szám folyamatosan emelkedik:

Csak 2023-ban a Falcon 9 rakéták több mint 90 orbitális küldetést támogattak – elsősorban egyébként Starlink műholdakat juttattak fel.

A vállalat következő nagy dobása a Starship lehet. Mint a Space.com írja, éppen a napokban, december 20-án a SpaceX sikeresen végrehajtott egy “statikus tűzelési” (static fire) tesztet a Starship felső fokozatának a prototípusával, a Ship 28-cal.

A 28-as hajót már a Starship harmadik tesztrepülésére készítik elő, amelyet a következő hetekben terveznek elindítani. A teszt jól sikerült, így a SpaceX továbbra is erre az időszakra tervezi az indítást. A Starship egy újrafelhasználható első fokozatból, a Super Heavy-nek nevezett gyorsító rakétából és egy, a felső fokozatot jelentő űrhajóból áll. Mindkét fokozatot a SpaceX következő generációs Raptor motorja hajtja, a Super Heavy 33 Raptorral, a Starship pedig hattal rendelkezik.


A Starship felső fokozatának sikeres static fire tesztje december 20-án, forrás: SpaceX

Most tehát ez utóbbi hatot járatták sikerrel.

Első alkalommal sikerült elérnie a világűrt a SpaceX Mars-rakétájának A Starship magyar idő szerint szombat délután 2-kor emelkedett a magasba, az első teszttel ellentétben pedig ezúttal már a világűrt is sikerült elérnie, mielőtt elvesztették vele a kapcsolatot.

A Starship eddig két tesztrepülésen esett át, a második repüléssel pedig sikerült jelentős mérföldköveket elérni: például a fokozatok sikeresen elváltak egymástól, valamint a felső fokozat hajtóművei is sikeresen begyulladtak. Nem mellesleg pedig a jármű először érte el a világűrt.

(Kép: SpaceX)


Naponta kétszer indulhat útra a szuperszonikus rakétameghajtású repülőgép
Naponta kétszer indulhat útra a szuperszonikus rakétameghajtású repülőgép
Megkapta az engedélyt a szuperszonikus repülésre az Mk-II Aurora.
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
A PV5 első verzióját már tesztelik, várhatóan 2025-ben jelenik meg.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.