Történelmi esemény: először érzékeltek szén-dioxidot egy exobolygó légkörében

2022 / 08 / 26 / Felkai Ádám
Történelmi esemény: először érzékeltek szén-dioxidot egy exobolygó légkörében
A James Webb képes volt arra, amire ezelőtt egyetlen más teleszkóp sem: CO2-t érzékelt egy, a Naprendszerünkön kívüli bolygó légkörében.

A James Webb egy tőlünk 700 fényévre elhelyezkedő gázóriás légkörében érzékelt CO2-gázt – olyan bravúr ez, amire eddig egyetlen más ember alkotta szerkezet sem volt képes, és a jelentősége túlmutat a mostani felfedezésen is. Ez az eredmény (amit publikálásra már elfogadott a rangos Nature magazin) előrejelzi azt is, hogy a Webb akár a kisebb, vékonyabb légkörrel rendelkező sziklabolygók esetében is képes lesz kimutatni ezt a gázt – írja a NASA közleménye.

A mostani célpont a WASP–39 b volt, amely egy forró, rendkívül „felfuvalkodott” gázóriás – a bolygó tömege a Jupiter egynegyede, átmérője azonban 1,3-szor akkora, mint a Naprendszerünk említett bolygójáé. A WASP–39 b részben azért fúvódott fel ennyire, mert extrém forró – 900 Celsius-fok a hőmérséklete. Szemben a Naprendszerünk hűvösebb gázóriásaival, a WASP–39 b nagyon közel kering a rendszerének a központi csillagához is – egyetlen keringést négy földi nap alatt teljesít. A különbségeket elég látványos ábrán lehet itt megtekinteni.

A bolygó egyébként régóta ismert, hiszen 2011-ben fedezték fel. Más távcsövek, köztük a NASA Hubble és Spitzer által végzett korábbi megfigyelések vízgőz, nátrium és kálium jelenlétét mutatták ki a bolygó légkörében – most pedig a Webb páratlan infravörös érzékenysége megerősítette a szén-dioxid jelenlétét is ezen a bolygón.

A Webb az érzékelésre a tranzit módszert használta: az olyan „tranzitbolygók”, mint a WASP–39 b, amelyek pályáját nem felülről, hanem oldalról (élről) figyeljük, ideális lehetőségeket kínálnak a bolygó légkörének a vizsgálatára. Egy tranzit során ugyanis a csillagfény egy részét teljesen kitakarja előlünk (vagy a megfigyelő műszer elől) a bolygó, míg a fény másik része a bolygó légkörén keresztül áramlik át. Mivel pedig a különböző gázok különböző színkombinációkat nyelnek el, a kutatók elemezhetik az átbocsátott fény fényerejének kis különbségeit egy hullámhossz-spektrumon keresztül, hogy pontosan meghatározzák, miből áll a légkör. A felpuffadt légkör és a gyakori áthaladások kombinációja miatt volt a WASP–39 b ideális célpont ehhez az úgynevezett átviteli spektroszkópiához.

A mostani kutatás során a Webb Near-Infrared Spectrograph (NIRSpec) elnevezésű műszerét használták, amivel tehát a történelemben először sikerült biztosan kimutatni CO2 jelenlétet egy, a Naprendszerünkön kívüli planéta atmoszférájában.

(Kép: a WASP–39 b, forrás: ESA/Hubble)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Újabb adag Starlink műholdat bocsátottak fel, így már közel 5 ezer darab kering a Föld körül
Újabb adag Starlink műholdat bocsátottak fel, így már közel 5 ezer darab kering a Föld körül
Újabb 22 darab Starlink műhold állt alacsony Föld körüli pályára pénteken, a Falcon 9 rakéta első fokozata pedig ezután 8 és fél perccel visszaérkezett a Földre, és sikeres landolást hajtott végre a SpaceX drónhajóján.
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Persze egy ilyen eszköz csak rendkívül alacsony tömegű rakományt tud szállítani, de nem is ez a lényeg, hanem a gyorsaság. Az ilyen napvitorlásokkal nagyon gyorsan fel lehetne fedezni akár a szomszédos csillagrendszert is – sőt erre már tervek is vannak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.