Jövőre beköltöznek a lakók az élő laboratóriumba

2024 / 06 / 25 / Bobák Zsófia
Jövőre beköltöznek a lakók az élő laboratóriumba
A Toyota különleges városában mindent robotizálnak és a lakók tesztelik a legújabb technológiai fejlesztéseket.

A Toyota okosvárosát, Woven City-t a néhány éve bezárt Higashi-Fuji telep helyén építik fel, hogy egy olyan központot hozzanak létre, amelyben a legújabb technológiai fejlesztéseket tudják a gyakorlatban is kipróbálni az ott élő emberek segítségével. A 2000 fős település konstrukciója jól halad és az első lakók 2025 végén már be is költözhetnek - közülük sokan a Toyota munkatársai és az ő családtagjaik közül kerülnek majd ki. Erről Hajime Kumabe, a cég Woven by Toyota részlegének vezetője beszélt a Viva Technology konferencián idén májusban, aki bemutatta a város koncepcióját a nagyközönség előtt és aki szintén a városba költözik majd, amint az megnyitja kapuit.

Kumabe elmondása szerint az élő laboratóriumban az okosotthon-technológiáktól kezdve a különböző mobilitási megoldásokon át a robotikáig számos terület termékeit bocsátják majd a lakosok rendelkezésére és egy újfajta, egyedülálló várost, valamint közösséget teremtenek meg az alapoktól kezdve. A településen nem csak a Toyota, hanem partnercégek szolgáltatásait is használják majd a kísérletben résztvevők, akik élete különösen kényelmessé válhat majd a minden szükségletüket ellátó robotizáció és automatizáció révén, de van kevésbé ideálisnak hangzó oldala is mindent átszövő IoT rendszernek, mégpedig a folyamatos adatgyűjtés.

A lakosokat monitorozó megfigyelési rendszer videóit mesterséges intelligencia segítségével elemzik,

hogy jobban megértsék a mozgásukat és szokásaikat, az adatok alapján pedig fejlesszék a rendszert.

Az autógyártóból mobilitási céggé váló Toyota számára különösen fontos, hogy a mobilitási megoldások és azok infrastruktúrájának széles körét tesztelje, így a városban több szinten többféle közlekedési és kiszolgálórendszer kap helyet: a föld alatt járnak majd a szállítórobotok és külön utakon haladhatnak a gyalogosok, a mikromobilitási eszközök és a hidrogénnel vagy akkumulátorral üzemelő elektromos járművek. A város extrém környezete a technológiai újdonságok tömény tárhelye lesz, de valójában az itt bemutatott megoldások egyes részeit a világ más pontjain, főként az új okosvárosokban, alkalmazzák és a jövő városai egyre inkább hasonlíthatnak majd Woven City környezetéhez, ahol a lakók egyszerre haszonélvezői és alanyai az ipari, mobilitási, robotikai és más innovációk bevezetésével való kísérletezésnek.

(Fotó: Toyota)

A Fudzsi mellett épülő sci-fi városban a lakókon tesztelik a legújabb technológiát Sok jövőbe illő okosváros épül szerte a világban, de Woven City kifejezetten élő laboratóriumnak készül, ahol a legújabb technológiai megoldásokat tesztelik az ott élőkön, majd világszerte értékesítik.


Sztárok ölelgetik önmagukat a mesterséges intelligenciának köszönhetően
Sztárok ölelgetik önmagukat a mesterséges intelligenciának köszönhetően
A végeredmény az internetezőket is erősen megosztotta.
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Péntek reggel egy frissítési hiba miatt kritikus rendszerek tömkelege mondta fel a szolgálatot világszerte, ami a bankok, kórházak és médiavállalatok mellett több légitársaságnál is komoly fennakadásokat okozott.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.