Trump utolsó, a Foxconn elektronikai óriással dédelgetett álma is összeomlott

2021 / 04 / 23 / Perei Dóra
Trump utolsó, a Foxconn elektronikai óriással dédelgetett álma is összeomlott
Ugorjunk kicsit vissza az időben egészen 2017-ig, amikor a Fehér Ház hatalmas üdvrivalgás közepette bejelentette, hogy a Foxconn grandiózus tervének részeként felépítik a legnagyobb külföldi LCD-gyártóüzemét az egyesült államokbeli Wisconsin államban.

Donald Trump ennél is tovább ment, és a világ nyolcadik csodájának nevezte a projektet. Bejelentésükhöz ugyanakkor több szakértő is szkeptikusan állt, mint kiderült, nem alaptalanul. A Foxconn ugyanis visszavett kezdeti lendületéből, és noha az eredeti beruházásra tízmilliárd dollárt szánt volna a cég, annak végül a tizede sem valósul meg a helyi vezetéssel kötött megállapodás értelmében - írja a Reuters.

Ahogy fentebb írtuk, a volt elnök a hazai pályán történő gyártás felfuttatását célzó politika elsöprő győzelmének tekintette előzetes megállapodásukat, az akkori tervek alapján a Foxconn ugyanis a már a tízmilliárd dolláros beruházás részeként egy 1,8 millió négyzetméter alapterületű komplexum felépítését vállalta, mintegy tizenháromezer új munkahelyet teremtve ezzel. Amennyiben tervük sikerrel jár,

ez lett volna az egy külföldi cég által felépített valaha volt legnagyobb gyártókomplexum az USA területén.

És hogy mivel csalogatta Wisconsin kormányzása amerikai földre a tajvani céget?

Természetesen különféle vissza nem térítendő és visszatérítendő adókedvezményekkel, valamint egyéb juttatásokkal. Szakértők azonban szinte rögtön a bejelentés után úgy reagáltak, hogy Wisconsin alkalmatlan helyszín egy LCD-gyárkomplexum felépítésére, mivel nincs olyan beszállító a közelben, mely egy ekkora üzemet elláthatna alkatrészekkel és alapanyagokkal. A munkahelyteremtés pedig bár önmagában jó ötletnek tűnt, a helyiek mégsem üdvözölték a beruházás ötletet, mivel a kormányzat aránytalanul nagy kedvezménycsomagot és egyéb előjogokat kívánt biztosítani a Foxconnak.

Wisconsin kormányzója végül a hét elején bejelentette a beruházás módosításait: eszerint a hatszázhetvenkétmillió dolláros beruházással épülő gyárban az eredetileg tervezett tizenháromezer munkavállaló helyett ezernégyszázötvennégyen dolgozhatnak majd. A Foxconn cserébe semmilyen egyedi elbánásban nem részesült, ami a helyi kormányzó szerint mintegy 2,7 milliárd dollárt spórolhat meg az adófizetőknek, illetve biztosítja az eddigi több százmilliárd dollár értékű helyi beruházások védelmét.

(Fotó: Pixabay)

További cikkek a témában:

Elektromos autókat kiszolgáló akkumulátorgyár épül egy új magyarországi gigaberuházásban Bejelentették Magyarország eddigi történetének legnagyobb zöldmezős beruházását, melynek során a koreai SK Innovation cég valósít meg egy 2,3 milliárd dolláros (681 milliárd forint) gyárépítést.

Magyarországon nyit gyártóüzemet a Lenovo A világ egyik legnagyobb számítógépgyártójának ez lesz az első európai üzeme.

Indul a világ legnagyobb, hatmilliárd dolláros napenergia-beruházása Az indiai Adani csoport napelem-gyárat és naperőműveket építhet egy állami tenderen 25 évre elnyert beszállítói szerződésre alapozva.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A generatív AI az emlékeket alakítja sosemvolt fényképekké
A generatív AI az emlékeket alakítja sosemvolt fényképekké
Régi, kedves emlékeinkről sosem készült fénykép? Annyi gond legyen, a generatív mesterséges intelligencia ezt is megoldja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.