A Conservapedia az anti-Wikipédia, ami egy alternatív valóságot ábrázol

2020 / 03 / 10 / Justin Viktor
A Conservapedia az anti-Wikipédia, ami egy alternatív valóságot ábrázol
A 2006 november 21-én elindított Conservapedia önmagát konzervatív, családbarát Wiki-enciklopédiaként határozza meg, és vállaltan nem tudományos alapon szemléli a világot.

Rövidítés-bűn

A Conservapediát Andrew Schlafly magántanár és ügyvéd, a konzervatív aktivista Phyllis Schlafly fia alapította, több diákja segítségével. Az ötlet akkor született, amikor az egyik diákja a WikipediaBCE” (időszámításunk előtt) és „CE” (időszámításunk szerint) dátumjelölőivel adta be a dolgozatát, a "Krisztus előtt" vagy "Krisztus után" rövidítések helyett, és Schlafly rájött, hogy őt idézve:

“A Wikipedia a semlegesség kinyilvánítása ellenére elfogult a kereszténység és a konzervativizmus eredményeivel szemben.”

A felsimerés a Conservapedia létrehozásához és elindításához vezetett. 2008 májusában Schlafly és néhány magántanulója szerepeltek a CBC csatorna The Hour című hírműsorában, 2013-ban pedig a Conservapedia már a 65. legnépszerűbb konzervatív weboldallá vált, az akkoriban használatos Alexa mérései alapján.

A bemutatkozás impozáns...

Noha a Conservapedia eredetileg többnyire történelemcikkeket tartalmazott, az évek során tetemes mennyiségű információval bővült a történelemről, a matematikáról , a tudományról , a politikáról , a vallásról és más témákról. Ezenkívül vitákat , esszéket és oktatási anyagokat is tartalmaz, mára tízmillió oldalmegtekintéssel rendelkezik.

A 2016-os amerikai elnökválasztási év során a Conservapedia jelentős növekedést tapasztalt az internetes forgalom terén. Donald Trump megválasztása után továbbra is nő a látogatottságuk.

A Wikipédia szerint azonban...

A Conservapedia amerikai konzervatív és fundamentalista keresztény szempontból íródik, kifejezetten ideológiai alapon. A weboldal wiki-alapú rendszert használ a tartalom előállításához, ideológia-vezéreltségének példái között szerepel az állásfoglalás Barack Obama egykori elnök elleni vádakban, általánosságban Obama erős kritikája - ideértve az összeesküvés-elméletek bizonyított valóságként történő tálalását, valamint az ateizmus, a homoszexualitás, a Demokrata Párt és az evolúció kritikáját. 

A Conservapedia úgy mutatja be a relativitáselméletet, mint ami az erkölcsi relativizmus propagandája. Azt állítja, hogy az abortusz növeli a mellrák kialakulásának kockázatát, szócikkekben dicsér számos republikánus politikust, támogatja azokat a hírességeket és művészeti alkotásokat, amelyek véleménye szerint a keresztény családi értékeknek képviselik a megfelelő és követendő normákat, és elfogadja az olyan fundamentalista keresztény doktrínákat, mint például a Fiatal Föld kreacionizmus.

A Conservapedia "Konzervatív Bibliaprojektet" is futtat, ami a Biblie újbóli lefordítása angol nyelvre, mely a Conservapedia írói szerint "mentes lesz a liberális hazugságoktól.”

A weboldal számos negatív reakciót kapott a mainstream médiától , valamint a prominens politikai szereplőktől, liberális és konzervatív kritikusok egyaránt elítélték torzítások és pontatlanságok miatt.

(Forrás: Conservapedia, Wikipedia Képek: Conservapedia, Wikipedia)


 


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Harvardi tudósok: Lehet, hogy rejtőzik egy fejlett technológiájú, ismeretlen civilizáció itt, a Földön
Harvardi tudósok: Lehet, hogy rejtőzik egy fejlett technológiájú, ismeretlen civilizáció itt, a Földön
Elég rangos intézmények kutatói írják, hogy nem szabad kizárni ezt a lehetőséget sem – az ebből az állításból kinövő, esetleges következmények pedig még ennél is vadabbak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.