Néhány csepp vérből, már korai stádiumban kimutatható lehet a tüdőrák egy új eljárással

2022 / 01 / 11 / Bobák Áron
Néhány csepp vérből, már korai stádiumban kimutatható lehet a tüdőrák egy új eljárással
A Massachusetts General Hospital kutatói által kikísérletezett eljárással a veszélyes betegség jóval korábban kimutatható lehet, javítva a betegek túlélési esélyét.

A tüdőrák messze a leghalálosabb a rákos megbetegedések közül: statisztikák szerint 2020-ban mintegy 1,8 millió ember vesztette életét tüdőrákban világszerte, és nagyjából minden hatodik, daganatos megbetegedés miatt bekövetkező haláleset a ráknak ehhez a változatához kapcsolódott. Ez a rendkívül magas mortalitás részben annak tudható be, hogy a tüdőrákot az általánosan elterjedt röntgenszűréssel jellemzően csak későbbi stádiumban veszik észre, amikor a gyógyulás esélye már sokkal csekélyebb. A ráknak ezt a fajtáját korai stádiumban úgynevezett alacsony dózisú mellkas CT-vel lehet kimutatni, és bár az ilyen eljárások az utóbbi időben egyre népszerűbbek, a drága kezelési költség és a sugárterhelés okozta egészségügyi veszélyek miatt még ma is csak viszonylag kevesen veszik igénybe az ilyen szolgáltatásokat.

Évekkel a tünetek megjelenése előtt képes kimutatni a rákos elváltozásokat egy új eljárás A kínai kutatók által kifejlesztett PanSeer teszt már négy évvel a tünetek megjelenése előtt képes kimutatni a rosszindulatú daganatok megjelenésére utaló jeleket, és az eddigi kísérletek szerint 95%-os megbízhatósággal működik.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány alapján viszont jó esély mutatkozik rá, hogy hamarosan az eddiginél sokkal egyszerűbb és hatékonyabb vizsgálattal tudják kimutatni a rák legveszélyesebb formáját - számol be róla a World Economy Forum. A Massachusetts General Hospital kutatói ugyanis egy olyan eljárást dolgoztak ki, amellyel az első kísérletek alapján már korai stádiumban, mindössze néhány csepp vérből kimutatható a daganatos elváltozás, így a kezelés jóval korábban megkezdhető.

A kutatók a vér metabolomikai profilja alapján alkották meg azt a prediktív modellt, ami képes megbízhatóan jelezni a rákos sejtek meglétét az ember szervezetében. A metabolomika a metabolitokat, azaz a sejtek anyagcsere-termékeinek folyamatait vizsgálja, ezáltal felfedve a kóros állapotot. Mivel a tüdőrák változásokat idézhet elő a vér metabolitjaiban, így vérvizsgálattal kimutatható a betegség jelenléte. A módszer kifejlesztői a vérminták metabolomikai profilját NMR-spektroszkópia segítségével mérték meg, ami képes az élő sejtekben levő vegyületek egész sorát vizsgálni a metabolitok együttes reakciójának mérésével.

Ahhoz, hogy a prediktív modellt a gyakorlatban is teszteljék, a kutatók a Massachusetts General Hospital vérbankjában kerestek megfelelő alanyokat, és találtak is 25 olyan pácienst, akiknek voltak vérmintáik a nem kissejtes tüdőrák diagnosztizálásának idejéből valamint fél évvel korábbról. Ezeket a mintákat aztán 25 egészséges kontrollszemély mintáival párosították. A kutatók először a daganatos betegektől a betegségük diagnosztizálása idején levett vérminták alapján betanították a statisztikai modelljüket, hogy képes legyen a vér metabolomikai értékei alapján felismerni a tüdőrákot, majd ezeket az értékeket összehasonlították az egészséges páciensek mintáival. A kísérlet során azt találták, hogy amikor a modellt a daganatos betegek a betegség kimutatása előtt levett vérmintáira alkalmazták, az olyan értékeket mutatott, ami az egészséges páciensek és a rákos daganattal diagnosztizált páciensek vérmintáinak értékei közé estek, ezzel igazolva, hogy a prediktív modell valóban alkalmas lehet arra, hogy már a diagnózis előtt kimutassa a tüdőrákot a szervezetben. Leo Cheng, a Harvard Medical School docense, és a kísérlet vezetője ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ezek az eredmények rendkívül biztatóak, mert a korai stádiumú tüdőrák kimutatásához pontosan arra van szükség, hogy érzékelni tudják a vér metabolomikai profiljának azon változását, ami az egészséges és a beteg állapot között végbemegy.

A kutatók ezután egy másik, 54 főből álló csoporton is tesztelték a modellt, aminek tagjait nem kissejtes tüdőrákkal diagnosztizálták, a diagnózist megelőzően levett vérmintáik alapján pedig sikerült megerősíteni, hogy a modell előrejelzései helyesek. Bár az eddigi eredmények kétségkívül biztatóak, ahogy azt a WEF is megjegyzi, a szűrővizsgálat klinikai alkalmazásához először arra van szükség, hogy nagyobb mintán is teszteljék az eljárást.

A kutatók úgy vélik, hogy a módszer nem csak a tüdőrák kimutatására, de például a prosztatarák különböző fajtáinak az elkülönítésére is alkalmas lehet, emellett azt remélik, hogy a későbbiekben akár az Alzheimer-kórt is képesek lesznek jelezni a segítségével már korai stádiumban.

(Borítókép: Douglas Sacha/Getty Images)

Egy csepp vérből képes azonosítani a rák 13 fajtáját egy új gép A Toshiba által fejlesztett gép néhány év múlva hatalmas előrelépést hozhat a daganatos megbetegedések kezelésében.


Egész Európából gyűltek össze résztvevők, hogy változtassanak a női vezetői helyzeten
Egész Európából gyűltek össze résztvevők, hogy változtassanak a női vezetői helyzeten
Nincs elég női vezető - egy különleges akadémia változtathat a helyzeten.
Megfiatalítja a külsőt és meghosszabbítja az életet – az emberi tesztek már elindultak
Megfiatalítja a külsőt és meghosszabbítja az életet – az emberi tesztek már elindultak
Mint az egyik kutató fogalmazott, ha kiderül, hogy nincs az emberekre káros hatása, ő biztosan szedni fogja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.