Túl három protopengén, immár valóság a "drótnélküli" fénykard 2023 / 06 / 18 / Felkai Ádám

Még mielőtt a Disney megvásárolta a Star Wars jogait, az elfogadott mitológia úgy festett, hogy a fikció legikonikusabb fegyver típusának, a fénykardnak is akadt egy fejlesztéstörténete – ebben pedig a fénykardot megelőzte a protopenge (protosaber), ami nem is annyira harci célokat szolgált, mint inkább egyfajta ünnepi dísz-eszköz volt. A protopenge és a fénykard közötti legnagyobb különbség pedig, hogy az előbbi még egy külső tápegységgel rendelkezett. Habár a “tudományos konszenzus” – hogy így fogalmazzunk (erről itt írtunk részletesebben) – az ügyben az, hogy fénykard, legalábbis a filmekben látott formában sosem készülhet, ez szerencsére nem akadályoz meg pár “áldott őrültet” abban, hogy mégis megpróbálkozzanak a lehetetlennel. Közülük is kiemelkedik a jelentősebb erőforrásokkal rendelkező Hacksmith műhely, amely a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült az első protopenge kifejlesztésével. Az elsőt további kettő penge követte, és most elérkeztünk a következő evolúciós állomáshoz: a drótnélküli fegyverhez. Ez még mindig nem a klasszikus fénykard, hanem a “markolat” hossza miatt helyesebb fénylándzsáról beszélni – ám az érdekesség az, hogy az eredeti Star Wars mitológiában is a lándzsa volt a következő állomás a protopenge után. A lándzsa energiaforrása a beépített tartályokban raktározott oxigén – ezekkel három percig üzemeltethető egyhuzamban, és természetesen újratölthető. A következő lépés ezen energiaforrás miniatűrizálása annyira, hogy egy kisebb markolatban is elférjen – ekkor elérünk valamihez, ami már jobban emlékeztet az igazi fénykardra. (Aki az előzményekre és hirdetésekre nem kíváncsi, csak az eszközre működés közben, az ugorjon a videóban 7 perc 20 másodpercre!)
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
A Meta a Quest 3 megjelenésével egyre inkább elmossa a határokat a valódi és virtuális világ között, de a mesterséges intelligencia rendszereket több módon is felhasználja.
Az iPhone megalkotója a ChatGPT atyjával dolgozik együtt az okostelefonok utódján
Az iPhone megalkotója a ChatGPT atyjával dolgozik együtt az okostelefonok utódján
Jony Ive és az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman a hírek szerint olyan projekten dolgoznak, ami nyugdíjba küldhetné az okostelefonokat, a tervükre pedig már egymilliárd dolláros támogatást is sikerült szerezniük a japán SoftBanktől.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.