Túl rövid a sárga jelzés? Lehet, hogy már nem sokáig

2019 / 11 / 19 / Felkai Ádám
Túl rövid a sárga jelzés? Lehet, hogy már nem sokáig
A svéd-származású Mats Järlström története 2013-ban kezdődött, amikor a felesége, Laura befordult egy jelzőlámpás kereszteződésbe, ám az közben rápirosodott. Laura nem haladta meg sokkal az időkorlátot, mindössze 0,12 másodperccel. Ez ott és akkor 260 dollárt ért – ekkora büntetést számláztak ki neki.

Mats Järlström nem ijedt meg, és nem is fizetett szívesen, olyannyira nem, hogy inkább pert indított. Ezt nem csak elvesztette, de újabb 500 dolláros büntetést is kapott, mert Oregon Mérnöki Testülete szerint Järlström törvényt sértett azzal, hogy mérnöknek adta ki magát (mivel erre a tevékenységre a férfinek Oregonban nem volt engedélye). A svéd férfi ekkor sem fújt visszavonulót, ezzel az ítélettel kapcsolatban is perre ment, a szólásszabadság védelmére hivatkozott, és ezúttal nyert is. Innen pedig már igazán csak egy lépés a világ közlekedési szabályzatának a megváltoztatása.

A fenti mondat nem szarkazmus, a svéd úr remek úton jár, hogy elérje a célját, hiszen a rengeteg felhajtás közepette a sárga jelzés hosszát módosító egyenletét a Järlström-egyenletet már az Institute of Transportation Engineers (ITE) nevű szervezet is vizsgálja. Az ITE szakmai szervezet, amely 90 ország szakértőét tömöríti – az általuk megfogalmazott vélemény pedig végső soron az egész Földön megváltoztathatja a közlekedési szabályokat.

Át szabad-e hajtani a sárgán?

A KRESZ így rendelkezik: „a sárga fény a forgalom irányának megváltozását jelzi: az útkereszteződésnél meg kell állni.” Pető Attila közlekedési szakértő szerint tehát az áthaladást gyakorlatilag már a sárga is megtiltja. Mivel azonban az autók nem lassíthatók, fékezhetők egyből álló helyzetűre, ezért tették be ezt a mondatot is: „ha azonban biztonságosan megállni már nem lehet, az útkereszteződésen mielőbb át kell haladni...” (Forrás: Totalcar)

Järlström javaslatának lényege, hogy amíg a sárga mostani hossza megfelel egy egyenesen haladó autó számára, egy kanyaradó gépkocsi esetén (amely önhibáján kívül lelassul) ez az idő már túl rövid lehet. Ha ezt elfogadják, akkor a jelenlegi 3,2 másodpercről 4,5-re nőhet a sárga jelzés hossza. Az ITE leghamarabb 2020-ban dönthet.

(Kép: Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Csillagok Háborújából érkezett a lábakkal rendelkező jármű, ami egy napon az ajtónk előtt is megjelenhet
A Csillagok Háborújából érkezett a lábakkal rendelkező jármű, ami egy napon az ajtónk előtt is megjelenhet
A lábakkal ellátott autonóm egykerekűt többek között a Csillagok Háborúja Tsemu-6 járműve ihlette. A jövőbeli felhasználási köre még nem egyértelmű, de néhány plusz kiegészítővel akár házhozszállító robotként is lehet alkalmazni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.