Túlvilágian szép a Velencei-tó és a Balaton feletti fényoszlopokról készült felvétel 2021 / 01 / 09 / Felkai Ádám

Szerencsére adottak voltak a feltételek, így a Balatonnál, valamint a Velencei-tónál elhelyezett webkamerák is megörökítették a ritka légköri jelenséget, a tündérmesékbe illő fényoszlopok megjelenését, melyekből akár tucatnyi is feltűnt este 7 és fél 10 között. Ez a fényjelenség általában napkelte vagy napnyugta körül látható, és a nagyobb méretű lapkristályok felületéről visszaverődő fény hozza őket létre. Tehát nem fénytörés okozza, hanem visszaverődés. Időnként a naposzlop melléknapok kíséretében jelenik meg (HaloSim). A naposzlopok hossza általában 5-10°, de kedvező feltételek mellett ennél nagyobbak is lehetnek. Színük a környező égbolt színével lesz azonos, mivel a kristálylapok csak megváltoztatják a fénysugár útját, de nem bontják a fényt színeire. Hasonló oszlopok éjszaka is megjelenhetnek, ekkor értelemszerűen nem a Nap, hanem a Hold vagy valamely fényesebb égitest (pl.: Vénusz) felett lesznek láthatóak. (A webkamerák elhelyezkedése: Velence (Aradi Barna), Fonyód-Várhegy, Hajag-tető (Bakony Rádió Klub)) (Forrás: Időkép, Légköroptikai jelenségek)
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Az A23a közvetlen közelében haladt el az RSS Sir David Attenborough, a találkozást a kutatók meg is örökítették.
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.