Túlvilágian szép a Velencei-tó és a Balaton feletti fényoszlopokról készült felvétel 2021 / 01 / 09 / Felkai Ádám
Szerencsére adottak voltak a feltételek, így a Balatonnál, valamint a Velencei-tónál elhelyezett webkamerák is megörökítették a ritka légköri jelenséget, a tündérmesékbe illő fényoszlopok megjelenését, melyekből akár tucatnyi is feltűnt este 7 és fél 10 között. Ez a fényjelenség általában napkelte vagy napnyugta körül látható, és a nagyobb méretű lapkristályok felületéről visszaverődő fény hozza őket létre. Tehát nem fénytörés okozza, hanem visszaverődés. Időnként a naposzlop melléknapok kíséretében jelenik meg (HaloSim). A naposzlopok hossza általában 5-10°, de kedvező feltételek mellett ennél nagyobbak is lehetnek. Színük a környező égbolt színével lesz azonos, mivel a kristálylapok csak megváltoztatják a fénysugár útját, de nem bontják a fényt színeire. Hasonló oszlopok éjszaka is megjelenhetnek, ekkor értelemszerűen nem a Nap, hanem a Hold vagy valamely fényesebb égitest (pl.: Vénusz) felett lesznek láthatóak. (A webkamerák elhelyezkedése: Velence (Aradi Barna), Fonyód-Várhegy, Hajag-tető (Bakony Rádió Klub)) (Forrás: Időkép, Légköroptikai jelenségek)
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Kövesd a Rakétát a Facebookon is!
Kövess, üzenj, kommentelj a Rakéta Facebook oldalán!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.