Túlvilágian szép a Velencei-tó és a Balaton feletti fényoszlopokról készült felvétel 2021 / 01 / 09 / felkai.adam
Szerencsére adottak voltak a feltételek, így a Balatonnál, valamint a Velencei-tónál elhelyezett webkamerák is megörökítették a ritka légköri jelenséget, a tündérmesékbe illő fényoszlopok megjelenését, melyekből akár tucatnyi is feltűnt este 7 és fél 10 között. Ez a fényjelenség általában napkelte vagy napnyugta körül látható, és a nagyobb méretű lapkristályok felületéről visszaverődő fény hozza őket létre. Tehát nem fénytörés okozza, hanem visszaverődés. Időnként a naposzlop melléknapok kíséretében jelenik meg (HaloSim). A naposzlopok hossza általában 5-10°, de kedvező feltételek mellett ennél nagyobbak is lehetnek. Színük a környező égbolt színével lesz azonos, mivel a kristálylapok csak megváltoztatják a fénysugár útját, de nem bontják a fényt színeire. Hasonló oszlopok éjszaka is megjelenhetnek, ekkor értelemszerűen nem a Nap, hanem a Hold vagy valamely fényesebb égitest (pl.: Vénusz) felett lesznek láthatóak. (A webkamerák elhelyezkedése: Velence (Aradi Barna), Fonyód-Várhegy, Hajag-tető (Bakony Rádió Klub)) (Forrás: Időkép, Légköroptikai jelenségek)
Kövesd a Rakétát a Facebookon is!
Kövess, üzenj, kommentelj a Rakéta Facebook oldalán!
Igényes és férfias történeteket keresel? A Roadstert neked írjuk!
Olvass bele az egyik legszínvonalasabb hazai magazinba, szeretni fogod! A Roadster egy fantasztikus utazás az élet legjobb területein...
Ezek is érdekelhetnek

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.