Turbógenerátoros hibrid technológiát fejlesztenek a Rolls-Royce magyar mérnökei

2022 / 06 / 28 / Bobák Zsófia
Turbógenerátoros hibrid technológiát fejlesztenek a Rolls-Royce magyar mérnökei
A repülőgépek számára a turbógenerátor az akkumulátorok menet közbeni töltését és így jóval nagyobb távolságok elérését biztosítja.

A Rolls-Royce magyarországi részlege több mint száz mérnököt foglalkoztat és az itt zajló fejlesztések jelenlegi irányának egyik legfontosabb területe a fenntartható módon megvalósuló repüléshez szükséges technológia fejlesztése, amit az elektromos, hibrid, hidrogén alapú, illetve a SAF üzemanyaggal működő (sustainable aviation fuel, fenntartható repülőüzemanyag) technológia képvisel. A csapat a legújabb projekt keretében egy különleges megoldáson dolgozik: a turbógenerátoros hibrid hajtásrendszeren, ami az eddigieknél jóval nagyobb hatótávot biztosít az ingázó elektromos repülőgépeknek, amelyek ezzel a megoldással hosszabb utakat is megtehetnek egyhuzamban.

A turbógenerátor a menet közbeni energiaellátást segíti: a repülőgép felszálláskor az akkumulátorok által biztosított energiára támaszkodik, majd menet közben a gázturbinával meghajtott generátor termeli a villamosenergiát, így biztosítja a megfelelő meghajtást és az akkumulátorok utántöltését. Balázs Gergely György, a Rolls-Royce Magyarország vezérigazgatója elmondta: a magyar mérnökök az elektromos generátor fejlesztéséért, valamint az inverter és generátor rendszerek összekapcsolásáért felelnek, a technológia legnagyobb előnyét pedig az jelenti, hogy működőképes hidrogén és fenntartható üzemanyag használatával is.

(Fotó: Rolls-Royce)

A Rolls-Royce repülőgépének máris sikerült megdöntenie az elektromos hajtású járművek sebességrekordját A Spirit of Innovation 623 km/h-s sebességgel repült egy múlt héten rendezett teszten a Rolls-Royce közleménye szerint.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A generatív AI az emlékeket alakítja sosemvolt fényképekké
A generatív AI az emlékeket alakítja sosemvolt fényképekké
Régi, kedves emlékeinkről sosem készült fénykép? Annyi gond legyen, a generatív mesterséges intelligencia ezt is megoldja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.