A Rolls-Royce repülőgépének máris sikerült megdöntenie az elektromos hajtású járművek sebességrekordját

2021 / 11 / 22 / Bobák Áron
A Rolls-Royce repülőgépének máris sikerült megdöntenie az elektromos hajtású járművek sebességrekordját
A Spirit of Innovation 623 km/h-s sebességgel repült egy múlt héten rendezett teszten a Rolls-Royce közleménye szerint.

A brit védelmi minisztérium boscombe-i tesztpályáján elért rekord annak tükrében mindenképpen figyelemre méltó, hogy a Rolls-Royce Limited (ami nem keverendő össze az autókat gyártó, és jelenleg a BMW tulajdonában levő Rolls-Royce Motor Carsszal) mindössze szeptember közepén végezte el az első próbarepülést a 400 kW-os villanymotorral felszerelt géppel, amit az ACCEL program keretében fejlesztettek ki.

A Wikipedia erről szóló bejegyzése szerint az elektromos repülők sebességrekordját jelenleg a Rutan Long-EZ tartja, ami 2013-ban 324 km/h-ig gyorsult, míg a tisztán elektromos hajtású járművek sebességrekordját a Venturi VBB-3 Streamlinerrel állították fel 2016-ban, 550,627 km/h-val.

A cég közleménye szerint az abszolút sebességrekordon kívül a repülőnek további három rekordot is sikerült megdöntenie, amit reményeik szerint hamarosan a Nemzetközi Repülő Szövetség is jóvá fog hagyni:

  • háromkilométeres távon elért legmagasabb sebesség elektromos járművel (555,9 km/h)
  • 15 kilométeres távon elért legmagasabb átlagsebesség elektromos járművel (532,1 km/h)
  • leggyorsabb emelkedés háromezer méteres magasságig elektromos járművel (202 másodperc)

A rekord bejelentése kapcsán Warren East, a vállalat vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy az ilyen technológiai fejlesztések fontos szerepet játszanak abban, hogy a világ teljesíteni tudja a kitűzött klímacélokat - utalva a nemrég megrendezett glasgow-i COP26 klímakonferenciára. Ahogy azt a hírről beszámoló Gizmodo is megemlíti, az elektromos hajtás részarányának növekedésére a repülésben valóban nagy szükség lenne az üvegházhatású gázok kibocsátásához, a COP26-tal kapcsolatban például többen szóvá tették, hogy a világ vezetői közül sokan magángéppel érkeztek az eseményre, amivel ironikus módon jelentősen hozzáárultak a szén-dioxid-kibocsátáshoz. Bár a közösségi médiában terjedő hírek, miszerint Glasgowban a konferencia idején mintegy négyszáz magángép gyűlt össze, hamisnak bizonyultak, de a Forbes szerint nagyjából 118 privát jet valóban érkezett Skócia legnagyobb városába, amelyek tulajdonosai így több ezer tonna üvegházhatású gázt juttattak a levegőbe.

(Fotó: Rolls-Royce)

További cikkek a témában:

Másodszor is levegőbe emelkedett a világ legnagyobb repülőgépe Több mint két évet kellett várni rá, de csütörtökön végül újra felszállt a Startolaunch, ami arról vált híressé, hogy ez a világ legnagyobb szárnyfesztávolságú repülőgépe.

Először szállt fel a Rolls-Royce meseszép, teljesen elektromos repülője A vállalat szerint a Spirit of Innovation nevű gép sikeres, 15 perces repülése fontos lépés a környezetkímélő légi közlekedés megteremtése felé vezető úton.

Sikeresen zárult az első tesztfázisa a titokzatos Celera 500L-nek, amely forradalmat hozna a fenntartható repülésbe A gép fura alakja miatt jóval kisebb a légellenállás, így az üzemeltetés egyszerre olcsóbb és fenntarthatóbb, mint egy ugyanakkora hagyományos gépé.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Csillagok Háborújából érkezett a lábakkal rendelkező jármű, ami egy napon az ajtónk előtt is megjelenhet
A Csillagok Háborújából érkezett a lábakkal rendelkező jármű, ami egy napon az ajtónk előtt is megjelenhet
A lábakkal ellátott autonóm egykerekűt többek között a Csillagok Háborúja Tsemu-6 járműve ihlette. A jövőbeli felhasználási köre még nem egyértelmű, de néhány plusz kiegészítővel akár házhozszállító robotként is lehet alkalmazni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.