Tűz helyett már vízzel is hamvasztanak az Egyesült Királyságban

2023 / 07 / 14 / Bodnár Barna
Tűz helyett már vízzel is hamvasztanak az Egyesült Királyságban
A vízihamvasztás, vagy másnéven lúgos hidrolízis során az emberi testből 3-4 óra után csak a csontok maradnak, amit aztán porrá őrölve urnába helyeznek. A környezetbarát temetkezési eljárás még ebben az évben elérhető lesz az Egyesült Királyságban.

Európa nagy részén jelenleg csupán két temetkezési lehetőség van: a koporsós temetés, vagy a hagyományos hamvasztás, azonban egyre növekszik a kereslet a környezetbarátabb megoldások iránt. Erre reagál most az Egyesült Királyság legnagyobb temetkezési cége, a Co-op Funeralcare, a vállalat ugyanis még idén bevezeti szolgáltatásai közé a resomációnak is nevezett eljárást, ami eddig is legális volt a szigetországban, azonban ez lesz az első alkalom, hogy széles körben elérhetővé teszik ezt a temetkezési módszert.

Az eljárás során az elhunyt testét egy lúgos oldattal töltött, nyomás alatt lévő acéledénybe helyezik, majd felmelegítik azt, így a test gyakorlatilag teljesen lebomlik, csupán a csontok maradnak belőle, amiket pedig porrá őrölnek, és urnába helyezve nyújtanak át a halott hozzátartozóinak.

Amellett, hogy

a vízzel való hamvasztás ötöd annyi energiát igényel, mint a hagyományos krematóriumban végzett eljárás,

számos más előnye is van a viszonylag új módszernek. Megspórolható vele például az a 245 kg szén-dioxid, ami a tűzzel való hamvasztás során kerül a légkörbe. Viszonyításképpen, ez a karbonlábnyom körülbelül akkora, mint amit egy okostelefon 29 ezerszeres feltöltése okoz. A tradicionális temetésnek is megvan a maga hátránya, ami miatt nem nevezhető túlzottan környezettudatosnak: az Egyesült Államokban körülbelül 40 ezer fát vágnak ki, illetve 53 ezer tonna acélt használnak fel évente a koporsók előállításának céljából, illetve az elhunyt balzsamozása során használt vegyszerek a földbe szivárogva szennyezik a talajt, vagy akár a környező vizeket is.


Egy vízihamvasztásra használt gép a White Rose Aqua Cremation nevű temetkezési szolgáltatónál, Kaliforniában. (Fotó: White Rose Aqua Cremation)

A resomációnak is vannak negatívumai környezetvédelmi szempontból, például, hogy az eljáráshoz viszonylag nagy mennyiségű, mintegy 1000 liter víz szükséges, illetve, hogy széleskörű alkalmazása növelheti az ipari klóralkáli üzemek termelését, amelyek működése higany és más szennyező anyagok kibocsátásával jár.

Nem az Egyesült Királyság az egyetlen ország, ahol elérhető a környezetbarát temetkezési eljárás: az Egyesült Államokban, Kanadában és Dél-Afrikában már most is igényelhető ez a szolgáltatás, Belgium és Hollandia pedig szintén a módszer bevezetését tervezi.

Hazánkban a törvények szerint kizárólag koporsós temetés és hamvasztás lehetséges, azonban igény esetén van lehetőség „zöldíteni” ezeket az eljárásokat, például lebomló ökourna használatával. 2014 óta a Tata közelében lévő Emlékerdőben a biológiailag lebomló urnát egy emlékfa gyökereinél helyezik el, az elhunyt nevét és adatait pedig egy emléktáblára írva helyezik el a kiválasztott fán.

(Borítókép: Co-op Funeralcare)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.