UFO egy boton: így kapcsolódhatunk a Starlinkhez

2020 / 01 / 09 / Felkai Ádám
UFO egy boton: így kapcsolódhatunk a Starlinkhez
Ahogy arról mi is beszámoltunk, a SpaceX hétfőn 60 műholdat lőtt ki, és ezzel összesen 180 szatellitjük kering a Föld körül. A hálózat már néhány száz műholddal működőképes lesz (ehhez 6-8 kilövésre lesz szükség, a globális lefedettséghez pedig 24 start kell, amire elvileg jövő év végéig sor kerülhet), ami azt jelenti, hogy ha a SpaceX tartja a kéthetes sebességet, akkor az első felhasználók még az idén rákapcsolódhatnak a Starlinkre.

Amit már tudunk

A kapcsolódást lehetővé tevő, felhasználó oldali eszköz Elon Musk egy korábbi nyilatkozata szerint egy csatlakoztatható, számítógép vezérlésű antenna lesz akkora tányérral, mint egy közepesnél kisebb pizza. Kedden a twitteren további részleteket osztott meg erről az eszközről a techguru. Eszerint maga az antenna úgy fog kinézni, mint egy botra tűzött, vékony és lapos UFO. A Starlink terminálba motorokat is építettek, hogy ezek állítsák be a megfelelő szöget, ám a használat igen egyszerű: csatlakoztassuk az eszközt és irányítsuk az ég felé az antennát – ezen műveletek sorrendje sem fontos, és csatlakoztatás semmiféle előképzettséget sem igényel.

Elon Musk on Twitter

@annerajb @waitbutwhy Looks like a thin, flat, round UFO on a stick. Starlink Terminal has motors to self-adjust optimal angle to view sky. Instructions are simply: - Plug in socket - Point at sky These instructions work in either order. No training required.

A fent említett motorok említése annyiban fontos, hogy ezek szerint – Musk korábbi nyilatkozatával ellentétben – az eszköz nem pusztán elektronikusan fog váltani a műholdak közt a kapcsolat fenntartása érdekében.

Mennyi az annyi?

A SpaceX elnöke, Gwynne Shotwell tavaly októberben úgy nyilatkozott, hogy a vásárlók kapnak egy dobozt, benne a terminállal és egy vezetékkel. Shotwell ekkor még nem tudta, hogy a csatlakozás maga miként fog megtörténni, és azt sem, hogy a terminált a lakáson belül hová lesz érdemes elhelyezni. Musk nyilatkozata tehát az előbbivel kapcsolatban jelent némi felvilágosítást – látszik, hogy a vállalat a minél egyszerűbb használatot helyezi előtérbe.


Starlink vevőantenna ideális elhelyezése a lakótérben... Vagyis festmény parkoló űrhajóról

Az októberi nyilatkozatban Shotwell úgy fogalmazott, hogy az ár kikalkulálása még zajlik, és hozzátette, hogy az Egyesült Államokban a rosszabb minőségű internet havi díja 80 dollár körül mozog, de azt már nem tette hozzá, hogy ehhez képest a Starlink szolgáltatás miként fog alakulni, viszont utalt rá, hogy ez az előfizetői bázis az, akiket a cég meg akar nyerni azokkal a vidéki lakosokkal együtt, akik számára az internet egyelőre nem hozzáférhető.

Musk 2015-ben még úgy nyilatkozott, hogy a terminálok ára 100 és 300 dollár között fog mozogni. Ugyanakkor jelenleg a legolcsóbb ilyen készülékek 1000 dollárba kerülnek.

A terminálokat teljes egészében a SpaceX tervezi, és jelenleg a vállalat gyárában, a kaliforniai Hawthorne-ban készítik őket, de a tömegtermelést egy egyelőre meg nem nevezett helyre telepítik majd át. Shotwell szerint az eszköz fejlesztése nem könnyű, hiszen vezető űrtechnológiáról van szó, amit azonban kereskedelmi forgalomba szánnak.

(Kép: Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.