Úgy néz ki, vége az automobilizmus korának

2020 / 01 / 29 / Rácz Tamás
Úgy néz ki, vége az automobilizmus korának
A Bosch-csoport CEO-ja szerint alighanem megindult lefelé a lejtőn az autógyártás volumene.

Elemzői várakozások szerint a 2020-as esztendővel már zsinórban harmadik éve tartó csökkenésbe fut a globális autógyártás. A tavalyi darabszám 2,6%-os visszaesését, tehát "mindössze" 89 millió új autó legyártását jósolja jövőre a német autós háttéripari óriás, a Bosch.

Volkmar Denner, a cég ügyvezetője konkrétan ki is mondta: "Meglehet, hogy túl vagyunk az autógyártás csúcspontján". A Bosch számára a csökkenés az elmúlt évben 44%-os profitcsökkenést eredményezett, melynek valószínű következménye komoly elbocsátási hullám lesz az idén. Denner arra is kitért  stuttgarti sajtótájékoztatóján, hogy bár az elektromos autók gyártásának bővülése új munkahelyeket is létrehoz, de a technológiai váltás összességében nagyon komoly munkaerőigény csökkenést jelent! Míg egy komplikált mai dízelmotor befecskendezőrendszerének elkészítése során tíz ember munkájára van szükség, egy benzinmotoréhoz pedig háromra, egy villanymotor előállítása már megoldható mindössze egy dolgozó munkájával. Az is igaz viszont, hogy  Bosch 2022-re már hidrogén-autók alkatrészeinek gyártásával is számol, ami azért munkaigényesebb folyamat, mint az akkumulátoros elektromos autók előállítása. Szintén bővül a gyártási portfólió az önvezető járművek új elemeinek, például lézeres pozicionáló eszközök (LIDAR-ok) gyártásával.

A Bosch a világ legnagyobb autóipari beszállító vállalata. Tevékenységük Magyarországon is jelentős, nem kevesebb, mint kilenc telephelyen tevékenykednek itthon. A hazai Bosch-dolgozóknak egyelőre talán még nem kell nagyon aggódniuk: a cég értékesítési volumene Európában nem csökkent a tavalyi évben, a tavalyi 6800 fős létszámcsökkenés (mely után azért még mindig 402.800 ember dolgozik a Boschnál világszerte!) kisebb része érintette Európát, a legtöbb embert Ázsiában kellett elküldeni.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.