Úgy tűnik, tényleg elérkezett a pillanat, amikor már a szemünknek sem hihetünk

2023 / 03 / 29 / Bobák Áron
Úgy tűnik, tényleg elérkezett a pillanat, amikor már a szemünknek sem hihetünk
Donald Trump letartóztatása, az 1969-es holdra szállás megrendezése, pufikabátot viselő pápa és pusztító földrengés - csak néhány azok közül az interneten fellelhető képek közül, amelyekről elsőre akár azt is gondolhatnánk, hogy a valóságot ábrázolják, noha valójában mindegyiket mesterségesen hozták létre. A szövegekből képeket alkotó generatív mesterséges intelligencia megjelenése ma már bárki számára lehetővé teszi, hogy speciális tudás nélkül is a valóságoshoz a megszólalásig hasonlító fotókat hozzon létre szinte bármiről, a technológia fejlődésével pedig egyre kevésbé lehet majd megkülönböztetni egymástól a szintetikus és a valódi képeket.

Ahogy arról korábban mi is írtunk, a Midjourney a múlt héten azért tiltott le egy felhasználót a platformról, mert az szórakozásból olyan képeket készített a képgeneráló program segítségével, amelyek azt ábrázolták, ahogy Donald Trump amerikai elnököt letartóztatják. Bár a Twitteren közzétett képeket közelebbről megvizsgálva elég gyorsan ki lehet szűrni, hogy azok nem valódiak, ezt egy telefon kijelzőjén már nem feltétlenül lehet azonnal észrevenni, a felhasználóknak pedig lehetett is okuk azt gondolni, hogy a képek valóban Trump letartóztatásáról készültek. A volt elnök nem sokkal korábban maga jelentette be, hogy véleménye szerint március 21-én le fogják tartóztatni, miután a hatóságok vizsgálatot indítottak egy 2016-os ügye miatt, amelyben jogi költségként számolt el egy olyan összeget, amelyet valójában egy pornósztárnak fizetett ki a korábbi afférjukról való hallgatásáért cserébe. Bár a letartóztatásra végül nem került sor, ám ha valakihez csak kedden jutottak el a közösségi oldalra egy nappal korábban kirakott képek, az joggal feltételezhette, hogy azok megtörtént eseményeket ábrázolnak.

Ahogy arra a Vice és az Interesting Engineering cikke rámutat, ez az eset csupán a jéghegy csúcsa, hiszen a Midjourney Reddit-oldalán már most is tömegével sorakoznak az olyan képek, amelyek Trump letartóztatásánál sokkal hihetőbben mutatnak be meg nem történt eseményeket. Az egyik ilyen képsorozat a "2012-es szupernapvihar és áramszünet" eseményeit mutatja be húsz meglepően hitelesnek látszó fotón, amelyeknél a készítő még arra is odafigyelt, hogy a lehető legpontosabban rekonstruálja a 2010-es évek elejének televíziós tudósításaira emlékeztető képi világot. A sorozat valóságalapja annyi, hogy 2012 júliusában valóban volt egy különösen erős napkitörés, ami azonban kevéssel elkerülte a Földet, az Arctic_Chilean nevű felhasználó pedig azt szerette volna bemutatni, hogy mi történhetett volna, ha nincs ekkora szerencsénk. A képeken többek között a londoni Westminster-palota felett megjelenő sarki fény valamint a nemzethez szóló Barack Obama is feltűnik, de ugyanígy láthatjuk az áramszünet sújtotta New Yorkot és a légi forgalom leállítása után a repülőtéren rekedt emberek tömegeit is.

Bár olyan helyzetet nehéz elképzelni, amikor valakinek érdekében állna meghamisítani egy tíz évvel ezelőtti napvihart, ugyanakkor az említett Reddit-csatornán könnyen lehet példát találni olyan szintetikus képekre is, amik már alkalmasak lehetnének komolyabb félretájékoztatásra is. Ilyen például az a képsorozat, ami azt mutatja be, hogyan rendezték meg az amerikaiak az 1969-es holdra szállást, hiszen az ekkora méretben szintén meglehetősen hitelesnek tűnő fotók jól rezonálnak arra a széles körben elterjedt összeesküvés-elméletre, hogy Neil Armstrongék soha nem szálltak le az égitestre, a holdsétáról közvetített élő adást pedig valójában előre rögzítették egy stúdióban. A sorozatot az emberek ruházatától kezdve az 1960-as éveket idéző képminőségig számos apróság teszi hihetővé, és bár a képekbe belenagyítva gyorsan kiszúrhatók az apró rendellenességek, nem lenne csoda, ha a következő években rendszeresen felbukkannának az interneten, mint perdöntő bizonyíték.


(Forrás: FineWithIX/Reddit)

Ugyanígy alkalmas lehet a félrevezetésre egy elsőre sokkal ártalmatlanabbnak tűnő "fotósorozat" is, amelyen Ferenc pápa látható hófehér pufidzsekiben. Bár ahogy a Telex cikke rámutat, ezeknél a képeknél is több olyan szempont van, ami alapján gyorsan meg lehet mondani, hogy nem valóságosak, ugyanakkor ha valaki nem tudja, hogy a katolikus egyház feje kifejezetten puritán életet él és az egészségi állapota egyébként sem teszi számára lehetővé, hogy segítség nélkül közlekedjen, akkor pusztán a képek minősége alapján akár el is hiheti, hogy a pápa egy ránézésre is rendkívül drága designer kabáttal menőzik a Vatikánban.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

???‍?????‍?? (@timeneverlieschico) által megosztott bejegyzés

A Redditen ezek mellett is számtalan további fotósorozatot lehet találni kitalált eseményekről: az egyiken például egy az USA észak-nyugati partjait sújtó, 2001-es földrengés és szökőár utóhatásai láthatóak, míg egy másik sorozatban egy az 1970-es évek Szovjetuniójában pusztító "kék járványról" láthatunk képeket.

Kétség sem férhet hozzá, hogy ha ezek a képek még nem is teljesen valósághűek, csak idő kérdése, hogy a generatív mesterséges intelligencia által létrehozott tartalmak tökéletesen megkülönböztethetetlenek legyenek a valódi fotóktól, sőt, akár videóktól is. Hogy ezzel a helyzettel mit lehet kezdeni, arra már születtek elképzelések, a TikTok és a Twitter például megköveteli, hogy az ilyen képeknél a felhasználók egyértelműen jelöljék, hogy mesterségesen létrehozott tartalomról van szó, míg számos cég - köztük a Facebook - azzal igyekszik elejét venni a problémának, hogy olyan programokat fejlesztenek, amik a mesterséges intelligencia segítségével képesek kiszűrni a hamis képeket vagy videókat; ennek a lehetőségeiről mostanra már több tanulmány is született, amelyek részletesen elemzik, hogy milyen jellegzetességekre érdemes odafigyelni a szintetikus képek esetében. Az ugyanakkor biztos, hogy akár képesek leszünk kiszűrni az ilyen képeket, akár nem, mostantól azért mindig ott fog motoszkálni az emberek fejében, hogy amit látnak, talán nem is a valóság.

(Borítókép: Arctic_Chilean/Reddit)

Immár mindenki számára elérhető a DALL-E 2, ami a beírt szövegek alapján hoz létre képeket Ennek köszönhetően már azt is tudjuk, hogyan festett volna meg Picasso egy unikornis hátán lovagló páncélos medvét.


Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Betartja két évvel ezelőtti ígéretét a vasúttársaság és munkába állítják a robotot, aminek fő feladata, hogy a felsővezetékeket javítsa.
Elképesztően néz ki a videoklip, amit szinte teljes egészében generatív mesterséges intelligenciával készítettek
A zenét, a dalszöveget és magát a videót is generatív MI-vel hozták létre - de a végeredményen ez egyáltalán nem látszik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.