Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is

2023 / 11 / 24 / Felkai Ádám
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
A precedens nélküli eset során öt nő kapta el a szifilisz egy ritka formáját ugyanattól a férfitól. Ez a baktérium már a fertőzés korai fázisában is súlyos látószervi és idegrendszeri károkat okozhat, és ez az első dokumentált eset a heteroszexuálisok közötti terjedésre egy ilyen csoportban. Felmerül, hogy egy új, agresszívabb baktériumtörzs megjelenése állhat a háttérben.

A fertőzöttek csoportját Michiganben azonosították a járványügyi tisztviselők – számol be az esetről az Ars Technica. A Centers for Disease Control and Prevention's Morbidity and Mortality Weekly Report-ban ismertetett eset egy olyan, precedens nélküli fertőzéses klaszterről (csoportról) számol be, amely öt nőből áll, akik mind ugyanahhoz a férfihoz kötődnek – emiatt pedig felmerül a lehetőség, hogy a fertőzéseket a szifilisz egy új, az eddigieknél agresszívabb törzse okozta.

A “szem szifilisz”, tehát a szem szifilisz baktériumok által okozott fertőzése nem éppen új keletű jelenség, de jellemzően a fertőzés késői stádiumában fordul elő, és ritka – a szifilisz esetek mindössze 1 százalékát teszi ki. A most bemutatott klaszter így kiemelkedik az első dokumentált heteroszexuális fertőzéssel kapcsolatos esetként, és 40-60 év közötti nők korai stádiumú fertőzéseit foglalja magában, akik közül ráadásul senki sem számolt be injekciós kábítószer-használatról.

A fertőzésre 2022 márciusában került sor, amikor a betegek homályos látásról és a nemi szervek elváltozásáról számoltak be – ekkor az “A páciensként” azonosított betegnél szifiliszt diagnosztizáltak. A beteg beszámolt szexpartneréről, akivel az interneten ismerkedett meg, és ezután indult el a nyomozás. A későbbi esetekben (B-től E-ig jelölt páciensek) ugyanezt a partnert azonosították, és a tünetek a neurosifilisztől az okuláris szifiliszig terjedtek.

Habár az egészségügyi tisztviselők többször is megpróbáltak kapcsolatba lépni az említett férfi partnerrel, aki korai látens szifiliszben szenvedett látható tünetek nélkül, az illető úr nem volt túl együttműködő hatóságokkal – például vonakodott attól, hogy felfedje szexuális partnereit, amivel megnehezítette a kapcsolatfelvételt a potenciális további fertőzöttekkel.

Tekintettel a klászter különös tüneteire, a michigani egészségügyi tisztviselők azt feltételezték, hogy a férfi egy olyan T. pallidum törzzsel fertőződött meg, amely a többi törzsnél hajlamosabb szem- és neuroszifilisz tünetek kiváltására. A törzset azonban nem tudták azonosítani – a szifilisz genetikai vizsgálata ugyanis akkor működik a legjobban, ha primer fekélyek vagy nedves elváltozások jelennek meg, amelyekből a baktériumokat tartalmazó mintát le lehet venni. Azonban csak A páciensnek volt primer stádiumú szifilisze, genitális elváltozásokkal a diagnózis idején.

Az összes nőt és a férfit is kezelték fertőzései miatt, és azóta Michiganben egyetlen más eset sem vezettek vissza erre a klaszterre. Mindez remélhetőleg azt jelenti, hogy sikerült megállítani ennek azonosítatlan T. pallidum törzsnek a terjedését.

Mint azonban arra az Ars Technica az eset kapcsán kitér, a szexuális úton terjedő fertőzések helyzete az Egyesült Államokban még a T. pallidum új, aggasztó törzse nélkül is szörnyű. Az STI-k (szexuális úton terjedő fertőzés), köztük a szifilisz, a chlamydia és a gonorrhoea aránya évek óta az egekbe tör: az egyik év eleji jelentésében a CDC megjegyezte, hogy 2017 és 2021 között 74 százalékkal nőtt az országos szifiliszes esetek száma. 2022-ben pedig a szifilisszel született csecsemők száma több mint tízszerese volt a 2012-es számnak.

(Kép: Pixabay/Pexels)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
A “7-es vegyület” lehet az influenza elleni csodafegyver, amely a védőoltásokat is leválthatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.