Lesz min vitatkozni az Apple hétfő esti bejelentései után

2021 / 10 / 19 / Pőcze Balázs
Lesz min vitatkozni az Apple hétfő esti bejelentései után
Hétfő estére újabb bemutatót hirdetett meg az Apple. Az iPhone-ok és iPadek után most a MacBook Próké és az AirPods-é volt a főszerep, és ugyan kevesebb volt a bejelentés, mint múltkor, de valószínűleg többet lehet majd vitatkozni róluk a következő hetekben.

Alig egy hónap telt el azóta, hogy az Apple szeptember közepén bejelentette (https://raketa.hu/iphone-13-bemutato) az iPhone 13-at, az aktuális Apple Watch-ot, és a megújult iPadet és iPad Minit, Tim Cookék most újabb virtuális eseményt állítottak össze, hogy még csalódottabbak legyünk, ha karácsonyra nem alma emblémás termékeket kapunk. A legfontosabb, hogy az Apple folytatja a Mac számítógépek átállását az Intel chipjeiről a saját gyártású M1 sorozatára. Most a professzionális felhasználóknak szánt MacBook Pro család következett, annak is a 14 illetve 16 hüvelykes modelljei. Ezek az M1 Pro és M1 Max chipeket használják, amelyek az amúgy is üdvrivalgással fogadott M1-nél kétszer illetve négyszer gyorsabbak. Hogy ez pontosan mit jelent a gyakorlatban, azt sokan és sokféleképpen fogják megvitatni, ahogyan a Mini LED kijelzőt vagy az egy-másfél milliós árat is. Két kérdés azonban biztosan felmerül még a gépekkel kapcsolatban:

jó-e, hogy véget ért az USB-C hegemónia, illetve rendben van-e, hogy már a laptopjaink tetejébe is beleharaptak?

Az Apple ugyanis szakított azzal a jópár éve tartó trenddel, hogy a gépein gyakorlatilag csak USB-C csatlakozók vannak. Míg a 13 hüvelykes MacBook Pro össz-vissz két Thunderbolt / USB 4 porttal bír, így gyakorlatilag állandóan különböző dokkolókkal és kiegészítőkkel kell használni, addig a nagyobb gépeknél a professzionális felhasználók két imáját is meghallgatták: HDMI csatlakozó és memóriakártya-olvasó is kapott helyet rajtuk. Sőt, a töltést sem csak USB portokon át, hanem a sokszor visszasírt, mágnesesen a helyére pattanó MagSafe csatlakozó új változatán keresztül is intézhetjük.

Az, hogy az iPhone-hoz hasonlóan a képernyő tetejének közepét egy sötét folt díszíti, szintén vitatéma lesz a következő hetekben, hónapokban, években. Erre azért volt szükség, hogy végre ne 720p, hanem 1080p minőségű webkamerán keresztül zoomolhassuk, de hogy ér-e az arcunk részletgazdagsága annyit, amennyire zavarni fog minket az úgynevezett notch, az csak használat közben fog kiderülni.

Kerülhet egy zajszűrés nélküli fülhallgató hetvenötezer forintba?

Ez lehet a harmadik kulcskérdése az estének, illetve az estét megtárgyaló későbbi estéknek. Az Apple ugyanis bejelentette hihetetlenül népszerű AirPods fülhallgatóinak harmadik generációját. Külsőre ezek sokkal jobban emlékeztetnek az AirPods Prókra, mint az előző változatokra, és sokat is tanultak drágább testvéreiktől: izzadság- és vízállóak, képesek a térbeli hangzásra, öt helyett hat órán át működnek, amit egy teljesen feltöltött tok harminc órára egészít ki, kényelmesebben irányíthatóak és vezeték nélkül is tölthető a tokjuk.

A legfontosabbat, az aktív zajszűrést viszont nem tanulták, tanulhatták el a Pro modellektől, így karácsony közeledtével a megfelelő faméretnél talán még fontosabb kérdés lesz, hogy az amúgy is drága, ötvenháromezres második generáció, az új, hetvenötezres harmadik generáció, vagy a százezres Pro a legokosabb választás, ha egyáltalán.

Az új MacBook Prók és AirPods-ok már megrendelhetők és a közeljövőben meg is érkeznek az Apple ígéretei szerint.

(Fotó: Apple)

További cikkek a témában:

Napokon belül jöhet az új Apple Watch. Kinek érdemes vennie? Ha minden igaz, október közepén érkezik az Apple okosórája, sok újdonsággal, mégis kevés lényeges változással.

A kritikusok szerint az vegyen új iPhone-t, akinek fontos az akkumulátoridő és a fotózás Bár akad, aki szerint az új készülékek bejelentése nem több, mint a "a kapitalizmus ünnepe".

Jöhetnek a lázat mérő és testtartást figyelő fülhallgatók, itt vannak a légzési rendellenességeket felismerő okosórák A Withings légzésfigyelő megoldására rábólintott az amerikai gyógyszerügyi hatóság is, az AirPods diagnosztikai képességeit még csak tervezgeti az Apple.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.