Új autómárka születik Ausztráliában

2020 / 06 / 12 / Rácz Tamás
Új autómárka születik Ausztráliában
A H2X hidrogénautók gyártására jön létre, első típusuk egy Snowy munkanevű SUV lesz.

Ausztráliában nagyon komolyan épül a hidrogénipar. A részben megújuló forrásokból származó elektromos árammal, vízbontással, részben némileg aggályos módon fosszilis energiaforrásokkal, bár elvileg a gyártás során keletkező CO2 megkötésének kötelezettségével gyártott gáz nagy részét Japán fogja felvásárolni, de a helyi energetika és közlekedés is számíthat az új energiahordozóra.

Ezt ismerte fel egy üzletember, Brendan Norman, aki korábban a világ több pontján is dolgozott autós projektekben (többek között mint a VW és az Audi kiemelt tisztviselője) és egy brit hidrogénautós vállalkozásban, a Riversimple-ben is szerepet vállalt. Az ő nevéhez kötődik a H2X márka, amelynek első modellje egy szabadidő-autó, a Snowy lesz a tervek szerint.

Képek: H2X

A Snowy, mint típusjelzés furán hangzik elsőre, miért hívnának egy autót Havasnak? Viszont a szónak Ausztráliában különös jelentősége van: aki ezt ott meghallja, rögtön a Snowy Mountains-ra, a kontinens legmagasabb hegységére gondol és így már rögtön kifejezetten izgalmassá válik a név.

Norman nem csak az autógyártás elindítását tűzte ki célul, töltőállomás-hálózatban is gondolkodik. Tervei szerint mire az egyelőre csak renderelt képeken látható kocsi piacra kerül - ami 2022-re várható -, legalább 10-15 hidrogénkútjuk is működni fog majd, amelyek már reális üzemben tartási lehetőséget kínálnak az egy feltankolással kb. 650 kilométeres hatótávolságot elérni képes autónak.

A világon jelenleg négy nagy szériában gyártott hidrogénautóról van tudomásunk: Toyota Mirai, Honda Clarity, Mercedes GLC F-Cell és Hyundai Nexo. A BMW nemrég jelentette be, hogy hamarosan érkezik az ő kocsijuk is. Ha a H2X márka elindul, Ausztrália autóipara akár komoly tényezővé is válhat a jövő mobilitásában.

Mi az a hidrogénautó, hogyan működik és mi a szerepe az autózás jövőjében? Ebben a cikkben elmondjuk!


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
De vajon sikerül-e forradalmasítania a sétálást a görcipőnek, ami készítői szerint olyan, mintha egy mozgó járdán haladnánk?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.