Új felfedezés az anatómiában – Íme az agy “elvezető csatornája” az orr mögött!

2024 / 02 / 01 / Felkai Ádám
Új felfedezés az anatómiában – Íme az agy “elvezető csatornája” az orr mögött!
Felfedeztek egy új utat, amely az agyat köti össze a limfatikus rendszerrel. Habár egyelőre csak egereknél és majmoknál mutatták ki, feltételezhetően jelen van az embernél is – ha így van, akkor újra kell gondolni az agy-gerincvelői folyadék keringését, ami olyan betegségek megértésére és kezelésére is hatással lehet, mint az Alzheimer.

Titkos járatok a piramisokban? Badarság, jelentőségükben eltörpülnek a saját testünk titkos járataihoz képest – ugyanis éppen egy új összeköttetést fedeztek fel nemrégiben, pedig azt hihettük, hogy a 21 századra, ha van tudomány, amiről mindent tudunk, akkor az anatómia az. Az újonnan, egereknél azonosított hálózat, a nasopharyngealis nyirokfonat, a torok felső részén található, az orr mögött.

Mindez ráadásul nem csak tudományos kis színes, de nagyban hozzájárulhat a betegségek kezeléséhez is. Kezdjük a kályhától: az agy-gerincvelői folyadék (liquor cerebrospinalis) létfontosságú a tápanyagok szállításához és a központi idegrendszerből a salakanyagok eltávolításához. Mint a legtöbb folyadék a testünkben, ez is folyamatosan kering és felfrissül, amely folyamat az alvás minőségéhez és a kognitív funkciókhoz kapcsolódik. A szakértők eddig úgy vélték, hogy a cerebrospinalis folyadék az agy és a gerincvelő körüli vénákon keresztül távozik, és nagyjából ezt rúgja fel a mostani felfedezés – eszerint ugyanis a liquor cerebrospinalis valójában a nyirokcsomókon keresztül távozhat – írja a Science Alert.

A kutatást a dél-koreai Alaptudományi Intézet és a Missouri Egyetem kutatói közösen végezték, és a kísérlet folyamán fluoreszcens markereket fecskendeztek az egerek agyába, hogy nyomon kövessék az agy-gerincvelői folyadék útját – ekkor állapították meg, hogy az a nasopharyngealis nyirokfonaton keresztül áramlik. Ez a megállapítás összhangban van a 2022-es agyi képalkotási adatokkal is.

Irene Spera és Steven Proulx, a Berni Egyetem fiziológusai, akik korábban feltételeztek egy ilyen utat, dicsérték a mostani felfedezést, amely tehát az ő felvetésüket bizonyíthatja – a két kutató szerint ez a három dimenzióban bonyolultan feltérképezett nyirokfonat döntő szerepet játszik a központi idegrendszer megtisztításában.

Hasonló szerkezeteket a kutatók nem csak egereknél, de egy makákó fajnál is kimutattak, ami alapján ez különböző emlősfajokban is jelen lehet. Ha pedig ez az embernél is így működik, akkor ez komoly hatással lehet az emberi neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór megértésére és kezelésére, mivel ezeknél a betegségeknél a károsodott cerebrospinalis folyadék-elvezetés vezethet a toxinok felhalmozódásához az agyban.

A kutatók megfigyelték azt is ugyanis, hogy egereknél ez a nyirokfonat az életkor előrehaladtával sorvadásnak indul, ami csökkenti az agy-gerincvelői folyadék megtisztításának a képességét. A kutatók kipróbálták azt is, hogy növekedési faktor fehérjével stimulálták ezeket az ereket, amivel valóban sikerült erősíteni ezek funkcióját – ami tehát a neurodegeneratív állapotok újfajta, lehetséges kezelési lehetőségeit is felveti.

A kutatók most azt tervezik, hogy tovább igazolják ezeket az eredményeket főemlősökön és az embereken is. A végső cél pedig annak kiderítése, hogy a nyaki nyirokerek aktiválása potenciálisan megelőzheti vagy lelassíthatja-e az Alzheimer-kór progresszióját a cerebrospinalis folyadék kiürülésének a fokozásával.

(Kép: A most felfedezett nasopharyngealis lymphaticus plexus, forrás: Yoon és mtsai., Nature, 2024)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
A “7-es vegyület” lehet az influenza elleni csodafegyver, amely a védőoltásokat is leválthatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.