Új funkciókkal segíti a GoogleLookout a látássérülteket
2020 / 10 / 17 / perei.dora
Új funkciókkal segíti a GoogleLookout a látássérülteket
A techóriás mesterséges intelligenciával működő Lookout alkalmazása eredetileg is vakoknak és gyengénlátóknak készült, ám a szolgáltatás mostantól még több nyelven elérhető, új funkcióinak köszönhetően pedig gyorsabbá és könnyebbé válik az élelmiszercímkék, az elektronikus dokumentumok és az ár beazonosítása.

Az applikáció immáron többet tud annál, mintsem, hogy hangjelzéssel beazonosít egy, az adott környezetben található tárgyat: felolvassa az emaileket, vásárlások során a csomagolt élelmiszerek összetevőinek listáját, az ételallergiára figyelmeztető jeleket, de arra is van lehetőség, hogy a vonalkód leolvasásával megtudjuk egy-egy termék árát.– írja a The Verge. Az új frissítés kompatibilis a TalkBack képernyő-felolvasó alkalmazással is, amelyet a vakok és gyengénlátók visszajelzései alapján tökéletesítettek az elmúlt időszakban. Scott Adams, a Google akadálymentes szolgáltatásait fejlesztő mérnökcsapat termékmenedzsere blogbejegyzésében írt róla, hogy az applikáció bővítése is része azon törekvéseiknek, hogy a lehető legtöbb információ elérhetővé váljon a felhasználók számára, és hogy minél több és tökéletesebb terméket fejlesszenek a fogyatékkal élőknek, méghozzá az érintettek véleményének kikérésével.

A Lookout elsőként még a Google saját gyártású Pixel termékein vált elérhetővé, mára azonban már szinte minden androidos eszközön fut, szinten pontosan úgy, akár a két éve bevezetett GoogleLens, vagyis

a mesterséges intelligencia és az okostelefonok kamerájára épített technológia ötvözésével.

Az app ugyanis mostantól egy nagyobb kameranézetet mutat a telefon kijelzőjén, amelyen keresztül szöveges információt olvas le arról a tárgyról, amire a felhasználó ráközelít. Ez akkor is hasznos, ha valaki tapintás alapján formára, mennyiségre is megfelelőnek, ismerősnek érez egy mondjuk egy konzervet, csak éppen azt nem látja, hogy mit tartalmaz.

Az applikáció emellett hangjavaslatot tesz arra is, hogy hogyan érdemes tartani a telefont, hogy a kamera érzékelje a tárgyakat, és a szoftver felismerhesse a rajta lévő szöveget vagy címkét. Utóbbit egyébként még fejjel lefelé is képes beazonosítani, ugyanis a beszkennelés után egy pillanatképet rögzít az adott dologról, melynek alapján a felolvasó szoftver hangosan elmondja az összes, látható leírást. És ez pontosan így történik az emaileknél is. Hátránya, hogy bár a Lookout az angol mellett mostantól francia, német és spanyol nyelven is elérhető,  magyarul továbbra sem, illetve új, valutaazonosító funkciója egyelőre csak az amerikai dollárt ismeri fel, annak viszont minden címletét, akár félbehajtva is.

(Fotó: Getty Images Hungary, TechCrunch, The Verge)

Ha tetszett ez a cikk, kövess minket a Facebookon is!


Először vagy itt? Ez itt a Rakéta!
Olvasd el főszerkesztőnk beköszönőjét, mire számíthatsz tőlünk!
Rakéta az Instagramon is!
Kövesd be, később jól jársz majd!
Ezek is érdekelhetnek

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.